🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

App, кажи ми как да стана по-здрав

"Новото нормално" обърна поговорката в "За всяка болка си има приложение"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пандемията от COVID-19 и дигиталната революция доведоха до нов бум на приложения, които се стремят да следят здравето ни, да ни подтикнат да станем от дивана или да ни успокоят при стрес и тревожност. Проследяват как се храним, как спим, какво ни е кръвното налягане или захар. Спортуваме онлайн фитнес, йога, пилатес, броят ни крачките и чашите с вода.

"Новото нормално" обърна народната поговорка в "За всяка болка си има приложение". Ето някои от най-успешните приложения от втората половина на тази година, които могат да се намерят и в Google store, и в Apple store.

Headspace

Приложение, което помага за по-добър сън и релакс. Клюките твърдят, че Гуинет Полтроу и Ема Уотсън го използват за справяне с тревожността и стреса. Приложението учи на медитация и концентрация с популярни експерти като бившия монах и настоящ милионер Анди Пудикомб. Може да се избира между стотици водени медитации с различна цел - управление на стреса, справяне с тревожност и тъга, фокусиране върху здравето, по-добър сън. Те са и с различна продължителност, като има и много кратки, 3-минутни сесии. Приложението предлага голямо разнообразие за различни преживявания чрез красиви записи на околната среда, съчетани със звуци и музика. Има кратка сутрешна видеопоредица, създадена за позитивно и свежо начало на деня.

All Out Studio

Приложение със стотици тренировки от сертифицирани треньори от най-елитните фитнес брандове в света. Нови програми се добавят всеки месец, съобразени с различните дисциплини и ниво на потребителя. Тренировките са най-различни - без допълнителни аксесоари, с дъмбели и гири, високоинтензивни интервални тренировки, танци, пилатес, йога. Програмите са с различен фокус - отслабване, трупане на мускули, раздвижване за облекчаване на умората и стреса. Продължителността на тренировките е от 10 до 60 минути. Упражненията имат и различни "мишени" - ръце, корем, крака, дупе, цялото тяло и др. Програмите са създадени както за начинаещи, така и например за дами над 40 години или за фитнес маниаци.

Runkeeper

Приложение за всички, които обичат да тичат и дори и да го правят сами в парка, могат да се "надбягват" с конкуренти, тъй като създава общност. Може да се създаде предизвикателство и да се поканят приятели, а приложението улавя с данни напредъка на всеки и дава награди.

Предлага персонализирани планове за тренировки, които да отговарят на индивидуалния график и са в зависимост от поставените цели.

Проследява с GPS бягане, ходене и каране на колело и дава ясна картина за тренировката в реално време. Гласово съветва за темпото, разстоянието, времето, сърдечния ритъм, независимо на бягащата пътека или на открито. Интегрирано е със Spotify и предлага любимата музика на бегача.

SleepScore

Приложението помага да се подобри здравето чрез качествена и пълноценна отмора през нощта. Оценено е като отлично от медии като Washington Post, The New York Times, Men's Health, CNN, Forbes, Business Insider.

Разработено след изучаване на милиони часове сънуване в продължение на повече от десетилетие, SleepScore предоставя персонализирана информация за циклите на съня, за да може да се направят индивидуални промени за подобряването му.

Резултатите се оценяват от 0 до 100. Показват се 4 цикъла - събуждане, лек, дълбок и REM (Rapid Eye Movement) сън. Интелигентен будилник буди в подходящия момент за ставане. Има съвети за подобряване на всеки от етапите на съня, както и база за сравнение с хора на същата възраст.

Skincare Routine

Дерматолозите харесват това приложение, което помага на потребителите да изброяват продуктите, които използват, да създават подробни рутинни процедури и да проследяват напредъка за хубава кожа. Може да се добавят снимки за проследяване към личния дневник на потребителя.

Приложението се плаща еднократно, в него има продукти и процедури, но всеки сам може да добавя своите предпочитания за марки.

Skincare Routine проследява използваните продукти и може да покаже кои трябва да се избягват, кои не могат да се комбинират. Може да се състави индивидуален календар за дни за пилинг, за почистване с определени съставки и т.н. Персонализират се съветите и за всекидневна грижа в зависимост от типа на кожата и различни проблеми като петна, акне, комедони.

Down Dog

Потребителите избират нивото си, вид йога и продължителност на курса, след което се наслаждават на персонализирани тренировки, които никога не се повтарят. Нещо като личен йога инструктор на телефона.

Приложението предлага над 60 000 различни конфигурации за предпочитаната йога практика - виняса, хатха, ин, ащанга и т.н. Има функция за избор на глас и музика по време на упражненията. Освен на английски приложението работи с още 9 езика. Отделно се предлагат йога за бременни, упражнения по барре (подобни на балет), както и практики за медитация. Има видеотренировки и за по-високи натоварвания и упражнения за бързо топене на килограми.

Home Workout

Home Workout има анимации на различни елементарни, но полезни тренировки. Лесно се наблюдава напредъкът и се взаимодейства с други трениращи, тъй като приложението залага на социални функции. Не се изисква никакво оборудване за тренировките, нито пък треньор.

Home Workouts предоставя ежедневни тренировки, като упражненията са фокусирани за изграждане на мускули на различните части от тялото, които потребителят иска да подобри.

Програмите за загряване и разтягане са предназначени да гарантират, че се тренира по правилен начин. Упражненията освен с анимация се онагледяват и с видео. Диаграма проследява промяната в теглото.

Elevate

Elevate е приложение за трениране на мозъка - за подобряване на вниманието и паметта, скоростта на обработка на информация, говорни и математически умения и др. Предоставя персонализирана програма за обучение 3 пъти седмично, за да се постигнат максимални резултати за подобряване на когнитивните умения.

Elevate предлага игри на мозъка, като проследява ефективността им със седмични анализи. Предлага персонализиран подход, за да се тренират слабите умения на потребителя, като упражненията постепенно стават все по-трудни. За английски говорещите приложението е полезно, тъй като помага за по-добър правопис, по-бързо четене и обогатяване на речника.

Fabulous

Fabulous е научно базирано приложение за проследяване на навиците и променянето им към по-здравословен начин на живот. Фокусира се върху много аспекти като движения за намаляване на теглото, пълноценен сън, намаляване на стреса чрез йога и медитация. Приложението се рекламира като "житейски треньор", който гради мотивация за по-добра производителност и добро психично здраве. То залага на интегрирани здравни сесии, като например 7 минути за отслабване, дзен, дрямка, стречинг, йога, съвети за мотивация, релаксация и др. Приложението е като научно базиран тракер за навици, фокусиран върху здравето, вниманието и сутрешната рутина.

MyTherapy

MyTherapy е приложение, получило много награди, тъй като напомня на пациентите кога да си взимат хапчетата. Предимство е, че е без реклами. Позволява на цялото семейство да се свързва в приложението и всички могат да напомнят за взимането на определена доза.

Освен проследяването на лекарства приложението следи теглото и настроението на пациента. MyTherapy не само документира здравни данни, но и позволява да се визуализират модели, от които се разбира в кои области от лечението има подобрение.

Данните се оформят в здравен дневник, който може да се сподели с лекуващия лекар.

mySugr

mySugr е класирано като най-доброто приложение за диабет от Healthline, защото прави живота на пациентите и близките им по-лесен. Приложението е усъвършенствано тази есен, представено е във Forbes, TechCrunch и The Washington Post.

Предлага безплатно, лесно и персонализирано табло, така че да се използва лесно и удобно за контрол на данните (диета, лекарства, прием на въглехидрати, нива на кръвната захар, стъпки, кръвно налягане, тегло и други). Снимка на храната брои въглехидратите. Може да се свърже с Accu-Chek Meter и да се прехвърлят данни безпроблемно. Предоставя седмични, ежедневни и месечни отчети, които могат да се споделят с лекуващия лекар.

MindDoc

MindDoc e разработено от клинични психолози за самоизследване на емоционалното благополучие, но може да се използва и при леки психични заболявания. Полезно е за тези, които се борят с тревожност, депресия, безсъние, хранителни разстройства. Позволява да се регистрира психичното здраве и настроение в реално време и да се получи представа за симптоми и модели на възникването им. Като персонализиран спътник за психично здраве MindDoc проверява три пъти на ден с въпроси, които генерират подходящи прозрения за емоционално здраве. Предлага съвети като курсове, упражнения, медитации за по-добро ментално здраве. MindDoc може да се използва самостоятелно за самопомощ или като част от лечение с психолог.
Все още няма коментари
Нов коментар