Д-р Тодор Воденичаров: Борбата със социално значимите заболявания е невъзможна без модерна апаратура

Съотношението на издадени патенти спрямо заявки, свързани с медицински технологии, е 41%, а във фармацевтичната област - 20%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Д-р Тодор Воденичаров е управител на "Siemens Healthcare България"% от 2008 г. В периода 2013 - 2022 г. е и управител на "Siemens Healthcare Сърбия". Преди 2008 г. е ръководил компанията AGFA Healthcare в 6 държави - България, Северна Македония, Сърбия, Косово, Албания и Черна гора. Член е на надзорния съвет на НЗОК като представител на Българската търговско-промишлена палата.

Каква е ролята на вашата индустрия в предефинирането на здравеопазването през последните години?

Представлявам бранш, немислим без иновации. В днешно време качеството на услугите в сектора на здравеопазването в огромна степен зависи от прилагането на иновациите. Ще илюстрирам колко важни са иновациите в сектора на медицинските технологии с данни на "Медтех Европа". Според тяхното проучване средният процент на инвестиции в наука и иновации в тази индустрия е 8% от всички продажби. Жизненият цикъл на продуктите е до 24 месеца преди да се появи подобрена версия. През 2022 г. в Европейското патентно ведомство са подадени над 15 600 заявки за медицински технологии. Само за сравнение - 9300 са те във фармацията, 8100 в биотехнологиите. Съотношението на издадени патенти спрямо заявки, свързани с медицински технологии, е 41%, а във фармацевтичната област - 20%. Това е доказателство за ефективното навлизане на нашите иновациите в клиничната практика.

Какво сочат проучванията за приноса на медицинската апаратура във все по-големите успехи за борбата със социално значимите заболявания?

Борбата със социално значимите заболявания е невъзможна без качествена и модерна апаратура, като ще ви дам пример от нуклеарната медицина. PET/CT е хибридна образна процедура, визуализираща метаболитни процеси. Туморните клетки имат различен метаболизъм от нормалните и така PET/CT подпомага диагностицирането на рак, но служи и за оценка на болестта на Алцхаймер, както и на сърдечни заболявания. Данни от мащабно немско проучване за ефекта на PET/CT върху лечението на пациенти с 22 типа тумори доказват, че използването му е довело до 37.1% промяна на подхода за лечение. Изводите са ясни и неоспорими.

Какъв е погледът ви над България - кои са медицинските територии, в които инвестициите в оборудване са наложителни, и какво да бъде то?

Повечето лечебни заведения в България разполагат със съвременна апаратура. Едно направление, в което трябва да се мисли, е за подобряване на детското здравеопазване. При предстоящото изграждане на Национална детска болница решенията за избор на апаратура следва да са ясни още в рамките на проектирането на сградата. Образните технологии в педиатрията вече покриват изключително високи нива на безопасност без компромис с прецизността. Следва да мислим и за прилагане на пробивни иновации като тази, която наричаме "най-важната стъпка в компютърната томография след многосрезовия КТ" - Компютърната томография (CT) с броене на фотони. Този метод предефинира вземането на клинични решения в онкологията, като при децата има изключителни ползи. Прототипът бе създаден през юни 2020 г. и бе тестван през пандемията от COVID-19 в Чехия, а през февруари 2022 г. бе пуснат в действие първият в света компютърен томограф, който брои фотони - NAEOTOM Alpha.

Какво да очакваме от Siemens като последни открития и кога?

Последните открития в използването на изкуствения интелект поставят началото на радикални промени не само в нашето ежедневие, но и в медицината. Живеем в пандемия, през която над 18 милиона души се диагностицират със злокачествени заболявания всяка година в света, като този брой се очаква да нарасне почти двойно до 2040 г. на фона на недостиг на медицински специалисти. Изкуственият интелект може да има важна роля при тези предизвикателства и вече има своя принос в борбата с рака - от ранното откриване, планирането на терапията, лечението и проследяването. Голямо е приложението днес на machine learning в образната диагностика, където Siemens е утвърден глобален лидер. Очакваме "квантов" скок в лечението на рака, където AI може да оптимизира процеса на планиране на лъчетерапия и да намали времето за чакане на пациентите от седмици до часове.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар