Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

ЕК свива бюрокрацията и екостандартите за фермерите на фона на безредици и блокади в Брюксел

Отстъпките включват по-малко административни и екологични изисквания в полза на производителите в земеделския сектор

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

В понеделник (26 февруари) вместо с рутинното спокойствие на пленарната сесия в Страсбург Белгия осъмна с бетонни бариери, бодлива тел, полиция, блокади, шум и...трактори дори в историческия център на Брюксел. Причината е нова вълна демонстрации на ядосани фермери, които недоволстват срещу конкуренцията от евтиния внос от Украйна и други страни, докато те се опитват да се справят с бюрокрацията, сложните изисквания за получаване на евросубсидии и новите "зелени" политики.

Протестиращите закараха тракторите си, украсени със знамена и транспаранти, до основен булевард между Европейската комисия и Европейския съвет в белгийската столица, докато министрите на земеделието бяха в среща, заключени и добре пазени от органите на реда. Фермерите изхвърлиха ремарке с гуми на няколкостотин метра от сградата на съвета, пробиха барикадата, а полицията докара водни оръдия, преди купчините каучук да бъдат запалени. В началото на месеца подобна демонстрация прерасна в насилие, когато фермери събориха статуя, подпалиха бали сено и хвърляха яйца по полицията близо до среща на върха на лидерите на ЕС (горе-долу поради същите причини).

От другата страна на бариерите обаче министрите от ЕС все пак искаха да покажат, че чуват исканията на бесните земеделци. И направиха поредни отстъпки за сектора.

Фотогалерия: Земеделски производители отново блокираха Брюксел

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Цялата галерия

Сред тях са нови облекчения от екологичните стандарти, които земеделците трябва да спазват, за да получат евросубсидиите си. Министрите обсъдиха и допълнителни мерки за разхлабване на мониторинга и контрола, за да се облекчи още административната тежест на Общата селскостопанска политика (ОСП) върху производителите и държавите членки.

Новите отстъпки за фермерите

Председателството на ЕС, което в момента е в ръцете на Белгия, посочи, че разбира проблемите на фермерите, които включват трудности при спазването на политиките за околната среда, намалените селскостопански евросубсидии и конкуренцията от вноса на някои безмитни продукти от Украйна, които влияят на цените на пазарите. В тази връзка министрите обсъдиха документ с предложени мерки.

Пакетът включва краткосрочни и средносрочни мерки, които ще доведат до опростяване на европейската политика в земеделието. Повечето от тях засягат т.нар. Добри земеделски и екологични условия (ДЗЕУ), които включват мерки като поддържане на постоянно затревени площи, както и процент непроизводствени площи, поддържане на буферни ивици по протежението на водните басейни, поддържане на минимална почвена покривка на чувствителни площи и в чувствителни периоди, ротация на културите върху обработваема земя и др. Тези стандарти станаха задължителни за земеделските стопани, за да получат подпомагане по общата селскостопанска политика, но често се оказват трудни за прилагане.

Така например Брюксел се ангажира с промяна на правилата за изискванията за постоянно затревени площи (ДЗЕУ 1), които да бъдат внесени най-късно средата на следващия месец. Изпълнителната власт на ЕС също иска да въведе промени в задължението за поддържане на минимално почвено покритие в чувствителни периоди (ДЗЕУ 6), като опрости някои проверки и улесни прилагането на "концепцията за непреодолима сила и извънредни обстоятелства", когато земеделските производители, които не могат да спазват определени изисквания на ОСП, могат да избегнат санкции.

Тези облекчения са в добавка към отстъпката от преди две седмици, когато Брюксел предложи изключение за 2024 г. от екоправилото за земята, оставена под угар, т.нар. ДЗЕС 8. Но освен това ЕС обмисля дерогация от поне една година и за изискването за осигуряване на минимална защита на влажните зони и торфищата (ДЗЕУ 2), гъвкавост на календара за задължението за поддържане на минимално почвено покритие в най-чувствителните периоди (ДЗЕУ 6), за да се позволи диверсификация на културите вместо ротация в определени райони (ДЗЕУ 7), и "структурно решение" (след 2 години дерогация) за 4% угар (ДЗЕУ 8).

Други мерки касаят контрола - например освобождаването на малки стопанства (по-малко от 10 хектара) от контрол по линия на екостандартите ДЗЕС. В България 2/3 от земеделците попадат в тази парадигма. Предлага се и повече гъвкавост за страните от ЕС, които искат да променят националните си стратегически планове за ОСП. Европейската комисия също обяви по време на срещата, че възнамерява да проведе проучвания как да постигне по-малко бюрокрация "от гледна точка на фермерите". Те се очаква да започнат още през март.

В краткосрочен план идеите на ЕК включват и намаляване на броя физически посещения във фермите от инспектори с до 50%. Така или иначе сателитният контрол през системата "Коперник" върху земите, регистрирани за получаване на субсидии, вече действа в целия ЕС.

Политиците осъзнават проблемите

Украинският внос на зърно, пилешко и захар е сериозно притеснение за производителите на селскостопански продукти в блока, както и "страхът да не бъдем залети от евтино южноамериканско говеждо, ако ЕС сключи търговско споразумение със страните от Меркосур". Докато европейските фермери трябва да изпълняват строги условия, търговското споразумение ще отвори врати за месо и зърно, за чието производство безконтролно се използват най-различни хормони и пестициди, твърдят протестиращите.

Междувременно някои производители са разгневени, че големите земеделски съюзи и големите агробизнес групи повлияват на системата - печелят пари от субсидии за ферми, като използват лобистката си сила, за да избягат от прилагането на екологични и трудови стандарти - докато дребните стопани поемат основната тежест на реформите на Европейския зелен пакт.

"Чуваме ясно техните оплаквания", каза Дейвид Кларинвал, министър на земеделието на Белгия. Все пак призова протестиращите да се въздържат от насилие. "Можем да разберем, че някои са в трудни обстоятелства, но агресията никога не е била източник на решения.

Френският министър на земеделието Марк Фено коментира преди влизане в срещата, че "има нужда незабавно да се изпратят сигнали, за да се каже на фермерите, че нещо се променя не само в краткосрочен план, но и в средносрочен и дългосрочен план".

Ирландският министър на земеделието Чарли Макконалог също подчерта, че приоритет трябва да бъде намаляването на административната бюрокрация. "ЕС трябва да гарантира, че политиките са "ясни, пропорционални и възможно най-лесни за прилагане от фермерите", добави той.

Междувременно протестите продължават не само в Брюксел, въпреки отстъпките. Полски фермери блокират украинската граница, а френските фермери окупираха миналата седмица централата на многонационалната млечна компания Lactalis и нападнаха камион за мляко в знак на протест срещу цените, които компанията плаща.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар