КЕВР 2.0 - без доминацията на ГЕРБ, ДПС и ОП

Комисията вече ще има 5, а не 9 членове, и новите управляващи ще си осигурят мнозинство. Едно от обсъжданите имена за нов председател е Васил Щонов

Бившият служебен министър Васил Щонов е едно вероятните предложения на новото мнозинство за председател на КЕВР
Бившият служебен министър Васил Щонов е едно вероятните предложения на новото мнозинство за председател на КЕВР
Бившият служебен министър Васил Щонов е едно вероятните предложения на новото мнозинство за председател на КЕВР    ©  Надежда Чипева
Бившият служебен министър Васил Щонов е едно вероятните предложения на новото мнозинство за председател на КЕВР    ©  Надежда Чипева

Въпросът с цените на тока, парното и водата ще се реши от нов състав на Комисията по енергийно и водно регулиране, след като бъде отменен мораториумът. Управляващото мнозинство е намерило начин да промени състава на регулатора, въпреки че с изтекъл мандат бяха само двама от деветимата настоящи членове - председателя Иван Иванов и енергийния комисар Евгения Харитонова (избрана от ГЕРБ). Промените ще станат чрез редакция на текстовете на Закона за енергетиката и ще осигурят своеобразен контрол на новата власт върху уж независимата комисия.

Това до голяма степен е очакван ход, тъй като в последните седмици имаше немалко твърдения, че КЕВР е подвластна на предишните управляващи и решенията й за цените на тока и газа са опит да се дискредитира правителството на четворната коалиция начело с Кирил Петков.

По информация на "Капитал" дори вече има фаворит за председателското място в КЕВР - бившият служебен министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. За това свидетелстват и част от предлаганите промени, които описват изискванията за опит на новите членове на регулатора.

При всички случаи обаче политическата намеса в КЕВР може да изглежда наложителна в момента, но е принципно нежелателна. Регулаторът трябва да взема своите решения на база обективни факти, а не според политическата конюнктура. Противното означава само задълбочаване на проблемите в сектора.

Промяната

Според внесения от Виктория Василева (ИТН), Ивайло Мирчев (ДБ), Мирослав Иванов (ПП) и Георги Свиленски (БСП) законопроекта ще се намали броят на комисарите от 9 на 5. С това ще се оформи състав от един председател, двама енергийни експерти и двама специалисти в областта на водоснабдяването и канализацията. "Съкращенията ще са за сметка на двама от членовете на КЕВР в сектор "Енергетика" (от 4 стават двама) и пълното премахване на длъжностите за юридически и икономически специалист. Последното ще засегне юридическия специалист Ремзи Осман, предложен от ДПС, и икономическия специалист, свързан с ГЕРБ Георги Добрев, на които ще им бъдат прекратени мандатите. А кои двама комисари с ресор "Енергетика" ще бъдат махнати ще се реши със жребий измежду Александър Йорданов ("Воля"), Владко Владимиров ("Обединени патриоти") и Георги Златев ("Воля").

По този начин на практика "елегантно" се ограничава влиянието на ГЕРБ в КЕВР, тъй като ще се отстранят комисарите, чийто мандат все още не е изтекъл.

Новият председател

Настоящия шеф на КЕВР Иван Иванов, избран през 2015, е с изтекъл мандат още от 2020 г. Негов заместник трябваше да бъде избран точно по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и вероятно затова процедурата се провали.

Сега по информация на "Капитал" за поста се обсъжда името на Васил Щонов - бивш служебен министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Георги Близнашки, който бе назначен от президента Росен Плевнелиев през 2014 г. след падането на Орешарски.

Щонов е възпитаник на Английската езикова гимназия в Пловдив, а през 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ, след което става и магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт (MIT).

До 2004 г. Щонов работи в САЩ като инвестиционен банкер, в Bear Stearns в Ню Йорк,

в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси. Работил е и за консултантската компания "Маккинзи" (McKinsey) като младши партньор, където е ръководил екипи по анализ и управление на търговски банки. От 2010 г. до 2014 г. е директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу".

Именно в тази посока са и предложените промените в Закона за енергетиката за изискването към стажа на новите членове в КЕВР. Те например ще може да представят опит в дружества, които се занимават с финанси, счетоводство, търговия с финансови инструменти или банково дело.

Очаква се законопроектът на управляващото мнозинство да бъде разгледан на следващото заседание на енергийната комисия, което е насрочено за 20 януари.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Доста спорна е тезата, че завареният от Киро и Со състав на държавните регулатирни структури е негоден, само защото е назначен не от него.

    Капитал пробва да прокарва някаква нова Културна революция в БГ условия ли, когато всичко старо трябва да отидепод ножа ли?

    Обичам да чета Капитал, защото нелогизмите му ме амбицират да чета. Прехвърлих Закона за енергетиката, чиято гл.III, раздел I е посветена на устройството на КЕВ.

    https://lex.bg/laws/ldoc/2135475623

    Ами няма текст, че Иван Иванов трябва да се подчинява на мин.председателя Борисов и на никой друг!

    Пише, че членовете на КЕВР се избират от парламента.
    Съвсем логично съставът и на тази комисия се избира на квотен принцип от парламентарните сили в съответното НС за времето на мандата им. Ако съставът на КЕВР беше избиран от 36-тото НС, в него петима щяха да са от СДС, четирима от БСП и един от ДПС.

    Стряскаща е хунвенбийщината на Капитал, че всяка следваща власт трябва да мине с парцала през всички държавни структури, за да наслага свои хора там.

    В българската история с такава партизанщина е прочуто управлението на сбиртока от партии - Народен блок (1931-1934), довело до тотално отвращение от партиите и след преврата на 19 май и до забрана на политическите партии чак до следващия преврат - на 9 септ. 1944 г.

    Обвързаността на Икономедия с Киро и Со е доста нетипична за медия. Ако говорим само за медия. Вероятно има и други обвързаности.

    И по налаганата от Капитал логика за пълна подмяна, допускам скоро, след като Киро и Асен ще са само неприятен спомен, някой (отсега го знам кой ще е) в следващия парламент да поискат парцалът да зачисти и медийните политинженери на всички власти в последните 20 г.

    И, допускам, че ще е за добро, защото медиите са да информират, а не да редят държавни структури, нали?

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Баце може да е всякакъв, но той не правеше такива чистки, а се опитваше по възможност да работи със заварени кадри.

    Сегашеният шеф на КЕВР е кадър на ДСБ. И не е единственият не-гербаджия на висока позиция

    По принцип всеки, който е подбирал персонал знае, че е адски трудно да се намерят читави хора. И колкото по-отговорна е работата, толкова по-трудно е.

    Ако още от самото начало си поставиш ограничение, че кандидатът трябва да е от конкретна партия, то силно ограничаваш избора на кандидати и така рязко увеличаваш възможността да поставиш неподходящ човек

    Това ПП ще го научат по трудния начин. За съжаление, цената ще я плащат всички

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3

    Имената на партиите, излъчили старите членове са плашещи. Новите обаче какви хора ще са? Нали щяхме да борим корупцията, щяхме да управляваме добре?

    Конкурси КОГА?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "Николов":

    Един форумец беше написал брилянтния афоризъм, че на фона на Киро и Асен клептокрътът баце изглежда като държавник.
    Тъжно, но точно.

    Не мисля,че има нужда да ви превеждам какво е клептократИя от гръцки, на за други ще поясня - власт на крадци. Но мисля, че големият проблем идва от записаното във всички устройствени закони квотно участие на парламентарните партии в замислени като независими органи: ВСС, СЕМ и т.н.. Какъвто по документи е и КЕВР.

    Помните, че в своето време Лудото Яне и Дудука Бареков имаха представители в комисии, агенции, министерства дълго, след като забравихме за тия мимолетни партийки.
    В момента ВМРО, Аптекаря и Валето Симеонов, които сумарно събират процент и малко на изборите, имат партийни представители в много държавни органи по законовата логика, че в един отрязък от време са били парламентарно представени. Техните политически назначенци каква държавна политика провеждат?

    Близо до ума е, че партийни назначения в експертни, при това декларирани като независими органи не трябва да има, ако тези органи трябва да вършат работа.

    Но тъй като партийната каста си е подредила правилата/законите, тя си поставя пионките и реално работи срещу интересите на обществото.

    Иван Иванов се опъна на Киро и Кировите послушници в НС промениха закона само за да махнат него и да преформатират КЕВР.

    Това ми напомня Цецо Цветановите лобистки закони, омастилявани от оня правен корифей Дани Ръбъла. Така че и герб изобщо не са били целите в бяло, ако трябва да сме честни.

    Нередност?
Нов коментар