🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Цената на газа пада до под 50 евро/мВтч; ВЕИ програмите по Плана за възстановяване

Още: Христо Ковачки за "Магнитски", АЕЦ "Козлодуй" и ВЕИ , глоба за "Лукойл България" и първи епизод на Капитал Green

Цената на електроенергията в България остава висока на фона на Европа
Цената на електроенергията в България остава висока на фона на Европа
Цената на електроенергията в България остава висока на фона на Европа    ©  Надежда Чипева
Цената на електроенергията в България остава висока на фона на Европа    ©  Надежда Чипева

Бурно завърши работната седмица за енергийния сектор. Комисията за защита на конкуренцията изненадващо обяви, че глобява "Лукойл България" с почти 70 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите през последната година и половина. Дружеството ще обжалва и санкцията може да падне в съда, но е някак доста показателно, че КЗК излиза с подобно решение дни преди началото на поредната изборна кампания.

На този фон цената на природния газ официално падна под 50 евро/мВтч на най-ликвидната газова борса на континента TTF. Новината е значима, защото това е най-ниската стойност при фючърсите "месец напред" от 17 месеца и е доказателство, че европейските държави успяха да се справят с газовата криза през зимата успешно въпреки липсата на доставки от Русия. Прогнозите са горивото да продължи да пада, докато времето е топло за сезона.

Цената на европейските борси обаче може да се повиши ако Китай продължи с отварянето на икономиката си и търсенето на втечнен газ в Азия се покачи драстично към края на месеца.

В последната година най-дъвканата тема в страната е природният газ. Няколко ключови инфраструктурни проекта бяха приключени, други бяха започнати, а търговията със синьо гориво се извършваше на рекордни цени. Ситуацията е много показателна за бъдещето на страната в сектора, което може да е както много важно от геополитическа гледна точка, така и под голяма въпросителна заради липсата на последователна политика.

България трябва да премахне регулирания пазар на ток до края на 2025 г. и да премине към свободни цени за бита, както е в 90% от държавите в Европа. Какви са причините и защо се бави този процес, който е залегнал и в ангажиментите на страната към Плана за възстановяване и устойчивост може да прочетете тук.

Подкаст

В първия епизод на подкаста "Капитал Green" обсъждаме възможностите за България от трансформацията на сектора и бъдещето на въглищните мощности на фона на световните тенденции със съоснователя на CWP Global Димитър Енчев

Ако сте пропуснали:

Бизнесменът и едно от главните действащи лица в българската енергетика Христо Ковачки отговори на въпроси на "Капитал" относно санкциите по Магнитски, бъдещето на въглищните централи и диверсификацията на ядреното гориво на АЕЦ "Козлодуй".

И още:

Въпреки че цената на електроенергията навсякъде в Европа пада, България остава сред страните с най-високи борсови стойности в последните дни. Причините за поскъпването в сравнение с други места поне на пръв поглед не са много ясни, но има и няколко обективни фактора, които правят впечатление.

Джо или Владимир ще се яви на полиграф за "Северен поток"? "Как САЩ разрушиха Северен поток" се превръща в една от най-спорните статии на годината в американската журналистика - защо, вижте тук.

Зелена енергия:

Бизнесът ще може да кандидатства по една от най-атрактивните схеми за соларни панели и батерии по Плана за възстановяване и устойчивост. Повече за изискванията и крайният срок може да прочетете тук.

Домакинствата ще получават помощ за изграждането на ВЕИ и соларни бойлери. Схемата трябваше да бъде отворена на 1 февруари, но това все още не е факт, а Финансирането ще бъде по 15 хил. лв. за фотоволтаици и по 1960 лв. за соларен бойлер.

Зачестяват неизправностите на вятърни турбини. Разработването на по-големи турбини е довело до предизвикателства пред производителите.