Започва планирането за газификация на Маришкия басейн

Подобен проект имаше в първоначалния вариант на плана за възстановяване с прогнозен бюджет 300 млн. лв.

Въглищният регион може да стане газов център при правилни инвестиции
Въглищният регион може да стане газов център при правилни инвестиции
Въглищният регион може да стане газов център при правилни инвестиции    ©  Цветелина Белутова
Въглищният регион може да стане газов център при правилни инвестиции    ©  Цветелина Белутова

Различните политически кабинети в последните години имаха различни концепции за бъдещето на Маришкия басейн след края на въглищата. И резултатът от това е, че и към момента няма ясна визия какво точно ще се случва там.

Един от вариантите за развитие на региона, който беше включен в първият вариант на плана за възстановяване през 2021 г., е на мястото на въглищни мощности да се изградят газови. Газификацията на Маришкия басейн обаче отпадна от сметките през 2022 г., когато след действията на "Газпром" цените се повишиха десетократно и стана икономически неефективно да се гори газ за проиводството на ток.

Сега отново се тръгва към първоначалната посока, след като е ясно, че газът за сметка на въглищата ще участва още дълги години в енергийния микс на Европа, а в последните месеци дирижира цените на електроенергията в нашия регион, тъй като цената му се върна на нива отпреди войната в Укрйана.

В тази връзка държавният газов оператор "Булгартрансгаз" обяви обществена поръчка за технически проект на газова инфраструктура, която да свърже комплекса "Марица-изток" с националната газопреносна мрежа.

От държавния оператор заявяват: "През 2022, 2023 и 2024 г., в контекста на бъдещото развитие на Маришкия въгледобивен басейн, "Булгартрансгаз" получи заявления за инвестиционен интерес за бъдещо захранване с природен газ на съществуващи и планирани мощности в региона." В случая става дума за възможността да се изградят паро-газови централи там.

Стъпка напред

Според съобщението за поръчката общият заявен интерес за преносен капацитет е близо 110 000 мВтч на ден, което реално се равнява на цялата консумация на дневна база на България в момента - близо 10 млн. куб.м на ден. В зависимост от сезона България консумира 7-12 млн. куб.м дневно и това включва количествата към най-големите консуматори като "Топлофикация София" и рафинерията в Бургас на "Лукойл".

Инициативата формално е на новото ръководство на "Булгартрансгаз" в лицето на Кирил Равначки, но реално това е проект на стария изпълнителен директор Владимир Малинов, който стана служебен министър на енергетиката. По време на конференцията на "Капитал" Energy summit 2024 Малинов заяви, че вече има реален интерес към нови газови мощности в Маришкия басейн и зависи само от държавата да ги подкрепи. (Прочетете цялото интервю тук.)

"Имаме заявен значителен интерес от оператори на електроенергийни мощности, които имат инвестиционни намерения за изграждане на централи, които да работят на природен газ. От друга страна, имаме готов проект за изграждане на инфраструктура, която да покрие тези въглищни региони. За да бъде атрактивна такава инвестиция обаче, е важно тази инфраструктура за бъде подкрепена на държавно ниво", заяви той.

По света е честа практика във въглищните мощности да се интегрират газови турбини и да се използва наличната инфраструктура и не е изненада, че България може да поеме по този път, особено ако има сигурност в доставките на втечнен газ в бъдеще. Последното изглежда повече от сигурно към момента, тъй като секторът с доставките се разви изключително бързо.

Колко ще струва

В най-ранния вариант на плана за възстановяване се предвиждаше към "Булгартрансгаз" да бъдат насочени 333 млн. лв. за нови газопроводи (за смесен пренос на природен газ и водород) до четири ТЕЦ-а. Това са "Марица-изток 2", "Бобов дол" и американските "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово". По-късно сумата дори бе увеличена до 434.3 млн. лв.

Като се имат предвид инфлацията и ръстът в заплатите от тогава, може да прогнозира, че газифицирането на комплекса "Марица-изток" би струвало около половин милиард лева (като се приспадне частта с "Бобов дол").

Откъде ще бъдат осигурени въпросните средства обаче не е ясно. "Булгартрансгаз" има проекти за 200 млн. евро по RePowerEU, но те са за увеличаване на трансграничните капацитети. Трудно би било и финансирането със заемни средства предвид все още неизплатените кредити за "Турски поток".

Иначе изграждането на подобна газова инфраструктура би отнело около година. Ако паралелно с това се изграждат и газовите мощности, то към 2027 г. такива може да заработят.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 1
    • + 1

    "а в последните месеци дирижира цените на електроенергията в нашия регион, тъй като цената му се върна на нива отпреди войната в Укрйана."

    Цената за миналият месец е 3 пъти по-висока от цената преди украина.Бе з евтиният газ от русия,цената на тока сигурно ще е близката до сегашната на която продават маришките централи.

    Нередност?
  • 3
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 1

    До коментар [#2] от "Влад":

    Лъжа. Ето я графиката на ТТФ-а и цената в момента е на нивото от средата на 2021-ва, когато още войната не беше започнала и беше летен период. За немците газът по тръбата може да е бил по-евтин, но за нас не беше. ТТФът беше и по-евтин в последните седмици. Зимата свърши с над 60% пълни хранилища, т.е. ще се купува по-малко и през годината ще се попълнят. Лудите цени от 2022-ра няма да се върнат. Причината е, че тогава хранилищата бяха празни, особено немските. Газпром държеше хранилищата, които после бяха поети от федералното правителство, и Газпром ги държеше почти празни. Немците ги пълниха на всяка цена, за да са пълни за зимата 22/23 и това предизвика пиковете. Сега немците пълнят когато е евтино.

    Нередност?
  • 4
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
Нов коментар