🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жилищните проекти в София през 2021: Инвеститори с южно изложение

Разрешените жилищни площи в София през 2021 г. нарастват с една трета до почти 2 млн. кв.м. Звездата е район "Студентски". Уплътняването с къщи на "Витоша" и "Панчарево" продължава.

822 са строителните разрешения за жилища в София през 2021 г. по данни на НАГ. През 2022 г. дотук те са 164.
822 са строителните разрешения за жилища в София през 2021 г. по данни на НАГ. През 2022 г. дотук те са 164.
822 са строителните разрешения за жилища в София през 2021 г. по данни на НАГ. През 2022 г. дотук те са 164.    ©  Надежда Чипева
822 са строителните разрешения за жилища в София през 2021 г. по данни на НАГ. През 2022 г. дотук те са 164.    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • През 2021 г. в София са разрешени почти 2 млн. кв.м жилищни площи - ръст от една трета на годишна база
  • Безспорната звезда е район "Студентски", уплътняването с къщи на "Витоша" и "Панчарево" продължава
  • Най-масово големите сгради са в "Дружба", "Манастирски ливади", "Изток" и "Кръстова вада"

Еуфорията на пазара на жилища и ръстът в цените им закономерно доведоха до размах на строителната инициатива в София. Според данните на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) през 2021 г. е разрешено строителството на почти два милиона квадратни метра жилищна квадратура, което е с почти 34% повече в сравнение с 2020 г. Данните на същия сайт към края на май 2022 г. отразяват най-вече картината през първото тримесечие. Те показват, че ако тази година продължи с темпа на разрешени обеми, с който започва, по най-груби изчисления тя би била малко по-слаба от 2021 г., но по-добра от 2020 г.

Силното начало не е гаранция за силен край, тъй като инфлацията, войната в Украйна и поскъпването на материалите объркаха плановете на предприемачите. Към това скоро ще се добавят и покачващите се лихви, които може едновременно да затруднят достъпа до кредит от предприемачите и да посвият търсенето на ипотечно финансиране от купувачите.

Издаденото разрешение също не означава задължително започнато строителство и на този етап множество инвеститори замразяват или отлагат във времето старта на строителството. Строителните разрешения обаче са ясна индикация за посоката на предприемаческия интерес към града. А и опитът сочи, че дори при криза възстановяването започва там, откъдето процесите са спрели.

Данните и за 2021 г. потвърждават интереса към южните и югоизточните райони на София. Доскоро известните "строителни площадки", изглежда, в някаква степен са застроени и инициативата се измества все повече към свободните терени в периферията на районите. Поне така е за осем от деветте района с най-голям инвеститорски интерес през годината. Всички те заедно генерират 85% от разрешените обеми жилища в София. Тенденцията да се строят къщи се засилва. Забелязва се известно оживление в центъра, частично свързано със строителството на нови на мястото на стари, амортизирани сгради. Относителните ръстове на разрешената жилищна квадратура показват и известно събуждане на инициативата в северозападните райони - от по-централните "Илинден", "Красно село" и "Красна поляна", чак до периферната "Връбница".

Картината отразява и бурния интерес към фотоволтаиците. През 2021 г. в София е разрешено изграждането на 66 инсталации, една трета от които са в "Младост" и "Панчарево".

"Студентски": Малинова долина в регулация

Район "Студентски" е безспорната звезда на 2021 г. Той съчетава любимия югоизток със свободни поляни, в рамките на Околовръстното. За фокуса на предприемачите върху него, довел до внушителните му 342 800 кв.м (цитираните квадратури тук и навсякъде са за РЗП със сутерен), има и друга причина. Както обяснява главният архитект на района арх. Диан Димов, за "Малинова долина" вече има действащ план по чл. 16 от ЗУТ. На практика това означава, че регулацията е приложена и земята за улиците е общинска. През миналата година това беше ключово, защото промени в ЗУТ регламентираха, че строителни разрешения се издават само при приложената улична регулация. После текстът бе отменен от Конституционния съд, но явно е имал практически ефект.

Най-големият обект сред 61 разрешени в района е на "Парк Естейт" (свързано със строителната група около Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния от скандала за кадруване във ВСС отпреди над десетилетие) и дружеството с израелски собственици "Амбар" за 51.8 хил. кв.м. Вторият най-голям строеж е за 25.98 хил. кв. м в старата част на "Студентски град" - проект, който "Волф" на Румен Гайтански продаде на пловдивската транспортна компания ПИМК. В района вече има няколко компании с повече от едно разрешение. "Инфрастрой София" например, ще строи 28.4 хил. кв.м общо в три обекта, като най-големият от тях е 18.4 хил. кв.м, като има и още на свързаното "София вижън лукс"

С повече от един обект са също "Ей Би Джи Вижън", "Лукс пропъртис", "Мач Мор", "Инватромин". А от тази година - и "Аммар груп" с две разрешителни за 22.19 хил. кв.м общо.

"Витоша": Уплътняване с къщички

Продължава уплътняването на район "Витоша" с къщички. Разрешените площи там са с 14% повече на годишна база. През 2021 г за Симеоново, Драгалевци, Бояна, Владая са издадени 185 разрешения с обща площ почти четвърт милион. Четиринадесет са разрешителните за над 5 хил. кв.м. Най-голямото от тях е на "Фохар" за жилищен комплекс с 34.9 хил. кв.м на мястото на бившия завод за хартия в Бояна. Следващото е на "Йес инвест" за 12.7 хил. кв.м в "Драгалевци, разширение - север, II част". Тук също има планове по чл. 16 и инициативата се измества към територии - Симеоново-север, Драгалевци - разширение север, вилна зона Симеоново - Драгалевци, Гърдова глава, Киноцентъра. Има и няколко разрешения за "Беловодски път", а също и за "Кръстова вада" и "ВЕЦ Симеоново". За миналата и тази година са разрешени и четири офисни сгради. Две от тях са по 16 хил. кв.м и са на терени в "Манастирски ливади - запад".

"Лозенец": "Кръстова вада" още е интересна

Строителните апетити към район "Лозенец" през миналата година са се увеличили със 127%, измерено в разрешени квадратури жилища. Насочени са основно към "Кръстова вада" и "Витоша ВЕЦ Симеоново", при все че има немалко, но малки проекти и за трите части на квартал "Лозенец". През миналата година са издадени 41 разрешителни. Най-големият проект е с 45 хил. кв.м в "Кръстова вада" и е на консорциум от трима инвеститори - "Черни връх инвест", "Масиви инкорпорейтед", "БСБ 2018". Вторият и третия по мащаби са съответно за 18.7 хил. кв.м в НПЗ "Хладилника" и 14.6 хил. кв.м - отново в "Кръстова вада".

"Овча купел": Строителството се разгръща

Расте интересът и към район "Овча купел". Той е четвърти по разрешени квадратури - с 46% повече от предишната година. Сред 46-те строителни разрешения най-големите сгради са от 22.4 хил. кв.м на "Куатуор", 16.5 хил. кв.м - група от три жилищни сгради на "Шалев инвестмънт груп" на бул. "Цар Борис" III, 14.5 хил. кв.м на "Юпитер-41".

За тази година интересът, изглежда, се засилва - издадени са 8 разрешения. Най-голямото е на "АК пропъртис" и "Ви ай риъл естейт", които планират да построят на два етапа комплекс от 40.684 хил. кв.м. Той включва пет жилищни сгради, заведения за хранене, спортни площадки и пр.

"Искър": Мегасгради в "Дружба"

Най-големите сгради в София и за 2021 и за 2022 г. са в жк "Дружба". През миналата година разрешителните там са само 20, като средната площ на едно е 7374 кв. м. В "Дружба разширение" е даден ход на проектите на "Артекс" за нова сграда с 27.7 хил. кв.м, "Алдиа 2000" - за 18.7 хил. кв.м, "Грийнлайф" за 12.6 хил. кв.м. Освен това "Ва Бул сървиз" има разрешение за 20.7 хил. кв.м в "Дружба 2" - първа част. На този фон разрешението на СТП, които са лидер при логистичните площи в Централна и Източна Европа, за 15 хил. кв.м разширение на логистичната база на "ДСВ Роуд" до летището, която компанията придоби, изглеждат относително скромно.

Сред трите строителни разрешения за тази година също има находка. "Загора пропърти" на инвеститора Иван Славов е получила разрешително за многофамилна жилищна сграда с гаражи, офис и детска занималня и подземни паркинги с РЗП 6.9 хил. кв м, но с РЗП със сутерен - 92.268 хил. кв. м. Дружеството е регистрирано с капитал 2 лева.

"Сердика": "Капитол Билд" вдига статистиката

Шестото място в класацията на район "Сердика" е благодарение на един един обект - мегакомплексът "Капитол Билд" на ПИМК в района "Задгарова артерия". През миналата година за него са издадени две разрешения за 108 хил. кв.м общо, при 141 хил. кв.м за целия район. Засега не изглежда инвеститорът да има много последователи. Следващото по големина строително разрешително е 10 пъти по-малко - 9.78 хил. кв.м. През тази година досега са разрешени две жилищни сгради - общо за 14.85 хил. кв.м .

"Панчарево": Четири големи комплекса от къщи

Застрояването с къщи продължава и в район Панчарево, макар и с едва 7% повече квадратни метри от предишната година. От издадените 151 разрешителни почти половината са за Бистрица. Другите са за Лозен, Панчарево, Герман, Казичане, Кокаляне, Железница, Пасарел, Кривина и Плана.

От разрешените малко над 100 хил. кв.м 60% се дължат на четири големи комплекса от къщи. Швейцарският гражданин Адолф Гаст например планира да построи 21 хил. кв.м в местността Дупките на Панчарево. Дружеството му "Голдхърст риъл естейт" е получило разрешения за първа фаза на "Камбаните резиденшъл парк". "Ланка", в което съдружник е собственикът на "Агрополихим" Филип Ромбаут, има разрешително за 20 хил. кв.м в "Малинова долина - Герена". "Елит стил инженеринг" на Красимир Великов е получило документ за комплекс от 12.7 хил. кв. м в местността "Косанин дол" до Бистрица. А свързваното с осъдения в три държави и издирван от Интерпол Евелин Банев-Брендо "Флавия консулт" с представител Яна Хадам продължава да разработва местността "Детски град" до Панчарево. От 2017 г. насам дружеството е получило разрешителни за 16 хил. кв.м - през миналата година - за три блока всеки с по 2162 кв. м РЗП. В документацията, видна на сайта на НАГ, те са описани като блокове 39, 40 и 42.

Разрешените къщи в района през тази година засега са десет.

"Триадица": Големи сгради в "Манастирски ливади Изток"

Една голяма сграда генерира близо четвърт от разрешените строителни площи в "Триадица", които като цяло са с 16% по-малко в сравнение с предишната година. Става дума за разрешителното на "Софт Билд ен ко" за 26 хил. кв.м в "Манастирски ливади Изток". През тази година в същия квартал са позволени още два мащабни строежа - на БЛД за 29.201 хил. кв.м и на "Ди ей жи" и "Масон инженеринг" за 20.5 хил. кв.м.

"Младост": 25 нови строежа в района

През 2021 г. в район "Младост" са издадени 18 разрешителни за жилищни сгради общо за 105 хил. кв.м. Трите най-големи от тях са за около 12 хил. кв.м всяка. Проектите на "Ваклин груп" (12.8 хил. кв.м) и на "Имоти мениджмънт Столетов" (12.1 хил. кв.м) са за местността "Камбаните - Младост 4". Група физически лица ще строят 12.4 хил. кв. м в НПЗ "Искър Къро".

От началото на 2022 г. в района са издадени девет жилищни разрешения общо за 37.4 хил. кв.м. Двете най-големи сгради са за по 8 хил. кв.м - в "Младост" 4.

Раздвижване в "Оборище" и "Връбница"

Под летвата от 66 хил. кв.м разрешени жилищни площи в София през миналата година остават 15 района. Впечатление правят "Оборище" - в центъра, и "Връбница" - в северозападната периферия.

Новите проекти в "Оборище" дълго време се брояха на пръстите на едната ръка. През миналата година обаче в района има шест разрешения за нови жилищни сгради за 12.8 хил кв.м и две за офисни - за 22.9 хил. кв.м. Повечето са терени на централни улици на мястото на стари сгради или запустели места. За тази година вече са издадени седем разрешителни за 21.8 хил. кв.м. Повечето като строежа на мястото на бившата телефонна палата на "Оборище" 26, са разпродадени още на зелено.

Не бяха толкова отдавна годините, когато в крайния район "Връбница" нямаше и две строителни разрешения за жилища годишно. През 2021 г. обаче те са 40 за 65.7 хил. кв.м РЗП, а през тази - 13 за 16.6 хил. кв.м. Най-големите са за по 8.8 хил. кв.м. Освен за самата Връбница те са и за с. Мрамор и Волуяк - Гарата.

Райони извън големия бум

През миналата година за централния район "Средец" е издадено само едно разрешение за ново строителство и то е за хотел - на Георги Чопев за 3.5 хил. кв.м на ул. "Денкоглу". През тази дотук също е едно - за жилищна сграда на ул. "Карнеги" с РЗП 1.33 хил. кв.м.

Най-мащабни измежду 11-те разрешени строежа във "Възраждане" са жилищни сгради "Г" и "Д" на "Грийнлайф пропърти" в НПЗ "Средец" с обща РЗП 15 хил. кв м. Разрешен е и хотел "Форум Централ" с близо 26 хил. кв.м.

В "Илинден" през цялата минала година и досега са разрешени само две сгради - общо за 13.6 хил. кв.м. И двете са на "Парк стейт резидънс" - на ул. "Симеон", на мястото на сграда на ЧЕЗ разпределение, срещу парка Света Троица.

Жилищните строителните разрешения в "Изгрев" през миналата година са само пет за неголеми сгради (средно по 2.4 хил. кв.м), на мястото на стари къщи. Две оттях са на ул. "Фр.Ж.Кюри". През тази година няма нови.

Седемте жилищни сгради в "Подуяне" са в диапазона 1.6 - 4.8 хил. кв. м. Най-много са в Сухата река. От десетте строителни разрешения в "Слатина" през миналата година най-голямото е за 5.5 хил. кв.м. През тази е разрешена само една сграда.

Най-големите от 18-те строителни разрешения в "Люлин" през миналата година са по 9.7-9.9 хил. кв.м, а от 29-те в "Надежда" - по 5.1 хил. кв.м.

В Банкя е разрешен единствено комплексът за спорт и атракции "Аквапарк Банкя", а през тази година и една къща от 428 кв.м.

Седем са разрешителните в "Красно село" през миналата година и средната им площ е 3234 кв.м. Две от тях за предприемача "Будев" - за 10 хил.кв.м общо. През тази година има едно разрешително за малка сграда в жк "Белите брези".

През миналата година строителните разрешения в "Красна поляна" са шест със средна квадратура 2796 кв.м. Едното от тях е за апартаментен хотел. През тази година е разрешено строителството на жилищна сграда от 11.6 хил. кв.м на ул. "Никола Мушанов" във "Факултета".

В "Нови искър" през миналата година са разрешени 52 къщи със средна квадратура 202 кв.м, а през тази още 11 - средно по 325 кв м. Най-големите са по 500 - 600 кв.м, но са единици.

В район "Кремиковци" през миналата и тази година са разрешени общо 60 къщи със средна квадратура около 250 кв.м. Най-големите сгради са две - по около 1110 кв.м.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sashkow avatar :-|
    sashkow
    • + 1

    Имаме презастроен град, постоянни протести срещу изчезващи зелени пространства. Имаме супер ниски такси за строителни разрешения и огромен инвеститорски интерес. Очевидно се правят добри пари за строители и инвеститори, но българите получават насреща влошена среда и качество на живот.
    И всичко това под любезния поглед на Столична община.

    Нередност?
  • 2
    6HIz1xxIgw avatar :-|
    6HIz1xxIgw

    До коментар [#1] от "sashkow":

    Вие сте живееш ли тази сградата 63 резиденс ?

    Нередност?
Нов коментар