🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София - имотна звезда на Балканите

Жилищата в българската столица са по-достъпни в сравнение с другите в региона, по данни на Numbeo.com. Макар че цените са високи, лихвите по ипотеките досега бяха ниски, а средната заплата е голяма.

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Достъпността на жилищата в София се влоши заради ръста на цените, но все още е най-добра в сравнение със столиците в Югоизточна Европа.
  • Цените в българската столица са високи, но лихвите по ипотечните кредити досега бяха ниски, а и средната заплата е голяма.
  • Наемите в София все още са ниски в сравнение с другите столици, оттам и доходността от отдаване на апартамент под наем.

Ситуацията с влошената достъпност на жилищата в София може да изглежда песимистично, погледната отвътре. Изненадата обаче е, че разгледана в контекста на другите столици в Югоизточна Европа, възможността да се купи апартамент се очертава като по-добра. Дори най-добра по данни на Numbeo.com. Най-голямата световна база за разходите за живот определя индекса на достъпност в София като 1.4 - по-висок, отколкото в Букурещ, Атина, Белград, Скопие, Загреб, Любляна и Солун.

Песимизъм отвътре

През миналата година мнозина в България видяха как покупката на желаното жилище се отдалечава като възможност за тях. Цените на имотите се качиха с 29% (по данни на Евростат), а ръстът на заплатите не успяваше да навакса инфлацията. Удара понесоха най-вече кандидат-купувачите на първо жилище - млади хора, двойки, семейства. Дори при средна цена около 2000 евро на кв.м за жилище в София (поукротена след пика в средата на годината), по груби сметки те могат да изплатят 100 кв.м, взети с ипотечен кредит, за 27 години. Като през този период всеки месец ще трябва да отделят по около 1000 лева за вноски. И това е перспективата при 20% самоучастие и без да се взема предвид очакваното, но трудно предсказуемо в детайл повишаване на лихвите по ипотечни заеми.

За късмет делът на собствениците на жилища в страната е висок - около 86%, и в някои случаи подобни дилеми могат да се решат и чрез продажба на друго жилище - от страна на родителите или някое наследствено. Като друга алтернатива среден наем около 700 - 800 лева за аналогичен апартамент става поносим, когато се раздели между двама или трима обитатели.

Скъпи имоти, но ниски лихви и високи заплати

Факт е, че средните цени в центъра на София са по-високи от тези в централните части на Букурещ, Солун и Скопие и близки до тези в Атина. Нивата в Белград, Загреб и Любляна са над софийските. Официална статистика за цените на имотите в България, както е известно, няма, но Numbeo.com определя средна цена на кв.м на жилище в централната част на София около 5 хил. лева, а извън нея около 3.3 хил. лева към началото на май.

Причините въпреки това жилищата в София да са най-достъпни са поне две. Средната нетна месечна заплата в българската столица - 2040 лева, надвишава (статистически) средното заплащане в Букурещ, Атина, Белград, Скопие и Солун. Отстъпва, но малко пред средните заплати в Загреб и Любляна. Съотношението между цената на имотите и доходите е най-лошо в Белград (21.4), следвано от Скопие, Загреб и Любляна (около 15). Най-добро е то в София (10.3) и Букурещ (10.5), по данни на същия източник.

Успоредно с това средните лихви по ипотечни кредити в България са вторите най-ниски в региона. Те са под тези в Румъния, Гърция, Сърбия, Македония, Хърватия. По-ниски нива има единствено в Словения. Съотношението ипотечна вноска спрямо дохода според Numbeo.com за София е 69 - най-доброто от всички. За сравнение - в Любляна то е 94, а в Солун 90. В останалите градове е над 100, като най-високо е в Белград - 169.

Ниски наеми, средна доходност

В същото време наемите в София са едни от най-ниските сред седемте града от региона. Най-високи са в Белград, следван от Любляна и Загреб. По-ниски отколкото в София са само тези в Скопие. Под столичните нива са и отделни сегменти в Гърция и Румъния - апартаментите с 1 спалня в периферията на Букурещ и тези с три в центъра на Солун. Солун е най-близък по наеми до София.

Брутната доходност от отдаване на апартамент под наем в центъра на София е на средно ниво за региона. Numbeo я изчислява като 3.7 в диапазон, започващ от 3 за Загреб и достигащ 4.7 в Белград. За апартаменти извън център в София брутната доходност е по-висока - 4.2, колкото и в периферията на Атина. На долната граница отново е Загреб заедно със Скопие - 3.5, а на горната пак е Белград - 4.9, следван от Букурещ с 4.8. По съотношение цена към наем и при жилищата в центъра, и извън него София е на четвърта от седем позиции в региона - след Загреб, Любляна и Скопие.

А къде другаде

Излизайки от Югоизтока на континента, не е изненада, че в Европа като цяло най-скъпо е да се купи апартамент в центъра на Цюрих, Женева, Лондон, Париж и Мюнхен. По данни на Numbeo цените на кв.м там са с между осем и пет пъти по-високи от тези в София с нейните 2865 евро на кв.м. В списъка от 175 града по този показател София заема 120-а позиция, тоест е начело на последната третина. По-евтини от столичните са имотите освен в споменатите Атина и Букурещ също и в Рига, Тирана, Подгорица.

В Испания и Италия също има по две дестинации с по-евтини жилища от центъра на София - централните части на Валенсия и Аликанте и съответно на Палермо и Катания. В двата испански града обаче животът е с около 8-10% по-скъп, отколкото в София. В двата италиански - с 16-17% отгоре. За малко над софийските цени може да се мисли за апартамент в центъра на Римини, Познан и Тарту, Естония.

Въпросът с данните

Някои скептици отбелязват, че данните на Numbeo.com невинаги са най-точните. Те се събират на принципа на краудсорсинга - от много и различни източници. За статистиката за България например са допринесли 565 души последната година. Данните обаче са независими, т.е. не са повлияни от нито една правителствена организация, както уверява създателят и главен изпълнителен директор на платформата, Младен Адамович. Той е софтуерен инженер, работил две години за Google, който през 2009 г. регистрира Numbeo в Белград. Завършил е математика и електроинженерство в Сърбия и е бил старши асистент в университета в Баня Лука. Сходни сайтове има и за различните градове в САЩ и във Великобритания. За разлика от тях Numbeo е наднационален - покрива множество европейски дестинации.

Трудно е да се определи дали данните са точни или не, доколкото в България изобщо няма официална обобщена информация за цените на имотите. НСИ публикува единствено индекс за динамиката на цените. На европейско ниво е дефицитна и информация по градове.

Ключовите данни за средната нетна заплата в случая със София (2040 лева) изглеждат съвсем достоверни - в края на 2022 г. НСИ отчете средна брутна заплата 2692 лева.

Що се отнася до данните за цените на имотите на Numbeo.com - сравнихме ги с тези на оcenime.bg. Тази българска платформа е първият и засега единствен публичен източник на обобщена информация за цените на база на реални сделки с имоти в България от 2018 г. насам. Компанията първо следеше офертните наемни и продажни цени, като "изчистваше" фалшивите обяви. От известно време имотният й агрегатор обобщава и данни, предоставени от някои от най-големите агенции за недвижими имоти в България - "Адрес", "Явлена", "Имотека". Отскоро включва и "Галардо" - агенция, специализираща в луксозния сегмент.

При наемите на малките жилища в центъра на София и цената на кв. м на жилищата по периферията данните съвпадат. При наемите на жилища извън центъра на София Numbeo.com е с около 12-14% под информацията на ocenime.bg. Наемният пазар обаче е доста фрагментиран и е по-вероятно погледът на агенциите с множеството сделки да е по-достоверен. Освен това напоследък все повече се говори, че наемните нива вървят нагоре. Възможно е също Numbeo.com заради принципа си на работа да реагира малко по-бавно на тези промени.

Що се отнася до информацията за жилищата в центъра - по-точно за средната цена на кв.м и за наемите на апартаменти с три спални, Numbeo.com ги дава по-високи в сравнение с ocenime.bg, като диапазонът му е 3500 - 7500 лева на кв.м покупна цена за апартамент в централната част на града. (Известно е, че при отделни сгради цените достигат дори 7500 евро на кв м.) Тук по-близо до истината може да е всяка от страните. Пазарът във високия сегмент в центъра често се движи или от инвеститора - при ново строителство, или от специализирани агенции. Възможно е ocenime.bg да не го хващат в цялостност, тъй като работят с агенции, които правят големи обеми, а те идват от масови сделки. Не е изключено и данните на Numbeo.com да изостават във времето, доколкото се говори за тенденция за понижаване на цени.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stq011168455 avatar :-|
    Ionian
    • - 2
    • + 12

    Като човек живял на всичките описани дестинации без Албания, трябва да ви поправя. Тук е най-скъпо. На всички други дестинации цената е за чиста/светла/реална площ или както там я наричат брокерите и без тераси. Завърешни до ключ, че някой и с кухни. Тук влизаш на тухли и почваш да строиш с бригада.
    Да не говорим за еквилибристиката тук апартамент 110 кв в Загреб е 60 кв. Малки стаи под 12 кв., огромни неизползваеми тераси и какволи още не, Тук цената излиза като в източна Германия, селата на Холандия, провинцията във Франция.
    Затова няма бизнес в БГ, защото нормата на печалба от строеж на кутийки е 200-300%, няма никакъв стимул да се влагат пари в производство и каквото и да е.
    Но идва края, няма хора, сирийците ли ще купуват или африканците? Ще настане голяма паника след 15-20 години, когато ще сме с още 1,5 мил надолу.

    Нередност?
  • 2
    stq011168455 avatar :-|
    Ionian
    • + 3

    * Без Атина.

    Нередност?
  • 3
    xektop avatar :-|
    Армеец
    • - 2
    • + 2

    Само луд би си инвестирал парите в софийски имот...

    Нередност?
  • 4
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • - 2
    • + 2

    Поредната имотна статия. Продажбите явно са на 0-ла 😊

    Нередност?
  • 5
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • - 2
    • + 1

    Преди 5-6 г. когато цените започнаха уверено да се качват, споменах в коментар тук, че скоро 2000 евро ще са норма на квадрат в центъра на София. Бях оплют и осмян. Сега, през май 2023 г. предложения за 2000 евро на квадрат в центъра на столицата няма защото всичко е по-скъпо. В края на 2021 г. след много години колебания продадох наследена къща в централната част на София (живея в чужбина) защото прецених тогава, че предложената цена най-сетне ме устройва. За момента – декември 2021 г. и за състоянието на имота (не особено добро) предложената цена наистина беше добра. Днес същата къща – точно както си е (без ремонт и подобрения) – бързо може да се продаде поне с 35-40 процента повече (заради парцела на който може да се вдигне 4-етажен блок). Идеята на този коментар е, че цените на недвижимите имоти в големите градове и най-вече в София ще продължават да растат независимо дали ни харесва или не. При всичките практически неудобства - да живееш в град като София е огромно предимство защото дава кариерни възможности които не съществуват другаде в България. Възможно е да има периодични трусове на пазара, но като цяло тенденцията е една – нагоре.

    Нередност?
  • 6
    baj_ganyo avatar :-?
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "zmuz":

    Вуйче, като изключим цялата тенденциозност и отричането на демографската катастрова у нас, "да живееш в град като София е огромно предимство" може да е написано само от брокер или човек, който не е прекарвал повече от ден в т.нар. столица у нас. Съвсем отделно, най-високите средни заплати не са в този град и това е факт. Моя град бе хубав преди мутрите да дойдат и да започнат да строят из всички градинки и тн. и без никакво планиране (и не - не милея за БКП свинете). Прав си само до там че печалба ще има, още малко, преди да стане изведнъж много мрачно и тъжно, за млади семейства с 35 годишни ипотеки с грандиозни обезценки. И за да обясня защо - освен заради фактите горе - и защото деца се раждат все по-малко и на запад и миграцията ще причини невиждани щети на България, включително и на София и нелепите и имоти. Поздрави на теб и тенденциите ти, щом вярваш, че ще върви нагоре - дай си всичките пари за имоти - ще спечелиш!

    Нередност?
  • 7
    ggd17368780 avatar :-|
    ggd17368780
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "zmuz":

    Супер прав сте,има бетонови глави,които не разбраха,че цените са само нагоре и си говорят някакви техни мантри.

    Нередност?
  • 8
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • - 1

    До коментар [#7] от "ggd17368780":
    И как стигна до извода, че цените са само на горе при положение, че периода 2009-2013 отбелязаха значителен спад в България. В момента в целия развит свят, цените започнаха да вървят на долу. Защо мислиш, че държавата с най голям демографски срив и голям процент необразовано ромско население в активна възраст ще бъде изключение от световните тенденции и няма да повтори сценария от предишната имотна криза тук? Когато се правят анализи и заключения се гледат минали периоди, цикли и тенденции с лихвената и ликвидност политика на централните банки. Неща, които на много хора са им далечни, но повярвали, че усещат нещата наблюдавайки 5г период на растеж.

    Нередност?
  • 9
    stq011168455 avatar :-?
    Ionian
    • + 5

    Според мен дебата винаги се измества към цената дали е ниска или висока. Аз пак смятам, че е висока, но според мен заради скритата компонента - брутна площ и общи части и издаване по тухли/замазка.
    Но с това нещата не свършват. Докато търсехме апартамент на приятели, направихме списък с имотите, сложихме ги в таблика с локация цена на чиста площ, екстри и т.н. При няколко имота общите части ( за които плащаш като поп) изглеждаха доста. Назад -напред с инвеститора и след 4 огледа, няколко опита да ги изчисля сам, което е почти невъзможно, един от работниците на обека, който беше още в строеж ми каза, че това е обичайно. Всеки строител добавя виртуални квадрати. 2,3,5 до 10 виртуални общи части. За да си "избият" някакви разходи, които "няма как то ги имало ама как да ги напишеш". Реално хората дават по 5-10 хиляди евро за въздух. Естетвено на държавата не ѝ дреме, защото тя си взима данък и от виртуалните квадрати, фирмите за поддръжка, ако е затворен комплекс и те си взимат парите, инвеститора прави пари от въздуха. Ако някой институция иска да те провери, което е много трудно, винаги казваш, че е закръгляне.
    Та акос метнете всичко това накрая реална площ на квадрат излиза доста европейска.
    Писах на евродепутати от всички партии по въпроса със строителството и продажбата на имоти, за евро регулация и нищо. Отидох в приемната на един такъв и секретарката тогава ми каза - ти луд ли си ми тя тази държава се държи на строителство, то и банките ще се счупят, революция ли искаш?
    Както казва рапъра Фучър - сензационно!

    Нередност?
Нов коментар