Пазарът на жилища в България сваля температурата

Сделките са по-малко и се случват по-бавно, а и все повече от тях се случват след отстъпка от обявената цена

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Цените на жилищата в София достигнаха исторически връх около средата на миналата година и след това логичните очаквания бяха да тръгнат надолу. Засега те по-скоро се задържат в плато, както показват данните на Осenime.bg и Homeheed.com. Има обаче ясни белези за започващо спадане на пазарната температура - по-малко и по-бавни сделки, а и повече отстъпки от офертите в определени сегменти. Тези тенденции очертават пред новия брой на "Имоти и инвестиции" водещи брокери, финансисти и анализатори.

Сегашната устойчивост на пазара се обяснява най-вече с все още евтините ипотеки. При жилищното кредитиране и лихвите резки движения до края на годината не се очакват. Така поне твърдят експертите на Банка ДСК, Уникредит Булбанк, Пощенска банка и ОББ, които анкетирахме.

Друг фактор, от който зависи бъдещето, е новото строителство. Изглежда, че въпреки многото и големите проекти и успокояването на цените на строителните материали повечето предприемачи засега нито са склонни, нито са принудени да свалят цени. Дори говорят за покачване.

Като гръбнак на пазара се очертават купувачи на средна възраст със спестявания и доходи над средните, които вече имат жилище, но се оглеждат за още по-добро. Понеже най-често с претенции за по-добри са жилищата в затворени комплекси, представяме добрите правни практики и спецификите при този тип съжителства през погледа на водещи адвокати от "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков".

Ако не можете да смените дома си, имате начини да го подобрите. В изданието можете да прочетете за програмата за саниране на жилищни сгради и тенденциите на пазара на умен дом.

Неприятната истина е, че високите цени на жилищата ги направиха по-малко достъпни за хората с по-ниски доходи. Това е сред причините наемният пазар пак да се връща във форма - с повече търсене и ръст на наемните цени успоредно с инфлацията. Доколко ще се охлади пазарът на жилища е непредсказуемо, но факт, че вече има бизнес стратегии, които залагат на наемния пазар. Анализът на CMS обяснява как пазарът на жилища под наем в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) става все по-привлекателен за инвеститорите. Като голямата въпросителна за бъдещето му в София се крие в онези 34% от апартаментите, които по експертни оценки стоят празни.

Зелената вълна продължава да преминава не само през пазара на офиси, но и при жилищното строителство. Сертификатите се развиват в различни посоки, а и все по-масово навлизат в ЦИЕ, разкрива анализ на Colliers. А и корпоративните наематели отдават все по-голямо внимание на централите си, както показва примерът с новия офис на Coca-Cola EP, който описваме.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wlr26637645 avatar :-|
    wlr26637645
    • + 2

    Само на мен ли ми излиза дата на статията 25.май.2023?

    Нередност?
  • 2
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • + 3

    "Сделките са по-малко и се случват по-бавно"

    Да се чете - няма никакви продажби 🙃

    "все повече от тях се случват след отстъпка от обявената цена"

    Да се чете - дори след големи отстъпки в цената, никой не се лъже да купува 🙃

    "Неприятната истина е, че високите цени на жилищата ги направиха по-малко достъпни за хората с по-ниски доходи. "

    Да се чете - прекалено бързо напомпахме цените и спукахме балоня. Пу да му се не види ... 🙃

    Нередност?
  • 3
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 3

    В Щатите още не са приключили с вдигането на лихвите ,дори и да спрат ще е до няколко месеца ,после още ще ги държат високи ,ами за Европа ?Дори и след лятото ще има още вдигания на лихвите от страна на Европейската банка,послед ,преди края на 2024 година няма да ги мръднат ,това са години,години на поскъпване на кредита ,а банките в България до последно ще закопчаят каквото могат с огромни кредити ,после с години ще смучат от труда на хората да си изплащат жилището.Висока лихва се сваля с предоговаряне но имот,жилище купено на двойна,на тройна цена ,няма как ,плащаш огромен кредит докато си жив ,това е реалността .Имотите паднаха в цял свят ,в Швеция върнаха на нивата от преди Ковид ,даже ,у нас мафията до последно се прави на луда .

    Нередност?
  • 4
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "Nikolai Kavrakov":

    При нас има някои особености. В Германия ипотеките са сключват за дълъг период, като лихвата се заключва за 10г. При нас това не е така, но пък при нас рефинансирането е с минимални разходи. В Германия ако искаш да изплатиш предсрочно трябва да платиш всички дължими лихви до края на ипотеката, а при нас такса няма. Така много хора рефинансираха години наред, дори в рамките на същата банка в България лихвите си към по-ниски, защото и другите банки сваляха и съответно първоначалната банка не желаеше да ѝ избяга кредита. ЕЦБ ще вдигне до 4,5% и там ще спре. В добрия случай това означава 4,5% по ипотеките у нас. Преди 2г, когато основната лихва бе отрицателна, при нас банките давата за 2,5% плаваща и 4% твърда лихва. Тази лихва от 4,5% няма да се задържи повече от 1 година преди да започне свалянето ѝ, с което лихвите по ипотеките и те ще тръгнат отново надолу. Реално погледнато тия 4% по фиксирана лихва щяха да са стрелба в крака.

    Нередност?
  • 5
    sanvito avatar :-|
    sanvito
    • + 2

    България е извън всякаква финансова логика, 50 сива икономика, масово осигуровки на минимум, корупция , която вместо да намаля се увеличава, укриване на доходи за милиарди , абе кочината е пълна и Ганьо в кво друго да инвестира освен в тухли ама при тез цени , няма избиване и 50 години

    Нередност?
Нов коментар