Два пътя, единият е излишен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат сега на www.capital.bg/k100/buy/ или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 22 лв. с ДДС и доставка.

Два различни типа бизнеси са имали силна 2015 година. Първият е производственият. Бавно, но се появяват нови фабрики, средните предприятия инвестират, стават по-големи и въобще тенденцията е делът на продукцията от заводите в икономиката и износа да расте с двуцифрени проценти. Основният двигател е машиностроенето, при което най-мащабна е групата на авточастите, но списъкът на производители продължава с хладилници, кранове, велосипеди и други готови продукти за крайна употреба

Вторият печеливш са компаниите, с раздадени от държавата порции. Най-видими са те в строителството, където лидер стана свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски компания, т.е. политически доставен бизнес. Пак през дарове от управляващите разцъфтява и хазартът. Бумът дойде, след като първото правителство на Борисов отвори опцията да го масовизира, като разреши талони да се продават навсякъде, а после кабинетът Орешарски даде година данъчна ваканция за летящ старт. Резултатът - хазартната компания на Васил Божков, организираща "Национална лотария", е най-порасналото дружество.

Може да чуете, че няма лош растеж, но всъщност, за да бъде трайно развитието на икономиката и хората да го усетят, групата на държавно подпомогнатия бизнес трябва да се стопи до минимум. Защото, когато политиците спрат да подхранват на неясен принцип отделни компании, тогава общата инвестиционна среда ще се подобри и за здравия бизнес ще остане пространство сам да увеличи пазарите си.