Въоръжени и залагащи на печалба

Оръжейните компании спечелиха много от множеството конфликтни точки по света, а хазартният бизнес показа впечатляваща рентабилност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат сега на www.capital.bg/k100/buy/ или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 22 лв. с ДДС и доставка.
Средната рентабилност на оръжейните представителите в класацията скача от 11% на 19%, а приходите им се увеличават с над 70% до почти 1 млрд. лв.
Добра норма на печалба имат и автосекторът, фармацията, телекомуникациите и индустрията.

Големият бизнес може да прави консистентно и високи печалби. Все пак мащабът има значение. Петдесетте най-печеливши компании в топ 300 изпращат една силна 2015 г. в почти всички икономически сектори. Оръжията и хазартът изпъкват, но автосекторът, фармацията, телекомуникациите и индустрията също са на лидерски позиции.

През 2015 г. най-големите петдесет компании в страна имат средна рентабилност на приходите от цели 20.8%, или 1.5 процентни пункта над резултата от предходните две години. Година по-рано същата петдесетица е успяла да спечели само 10 ст. на всеки постъпил един лев, като общата печалба на компаниите в класацията се е удвоила през 2015 г.

Една високо печеливша карта

Веднага прави впечатление, че наред с традиционно високата норма на печалба на големите холдинги в страната като "Българския енергиен холдинг" и "Химимпорт" сред лидерите по рентабилност се нарежда хазартният сектор. Компаниите за спортни залози "Еврофутбол" и за тото и лото игри "Ню геймс", свързани с Васил Божков, носят значителни печалби на акционерите си. "Еврофутбол" изпъква значително с две поредни години над 40% норма на печалба, или чиста печалба от 40 стотинки на всеки лев постъпление в компанията. Отчетите й в Търговския регистър показват, че и преди това "Еврофутбол" е поддържала двуцифрена норма на печалба в рамките на 20-те процента.

Истинско изригване обаче през 2015 г. прави другата хазартна компания свързана с Божков – "Ню геймс". Тя организира лотарийната игра "Национална лотария", която само за две години влезе едва ли не във всеки дом в България, разбира се, не без значителни инвестиции в маркетинг и реклама и разрешената от политиците продажба на талони без ограничение на местата. Това и носи утрояване на приходите през миналата година до над 300 млн. лв. и прилична норма на печалба от 14%. Осреднено през 2015 г. двете компании носят на собственика си близо 500 млн. лв. приходи и 100 млн. лв. чиста печалба след данъците.

Богат обстрел

Не по-малко взривоопасен е и другият ключов сектор тази година в класацията – а именно производството и търговията с оръжие. Възползвайки се от редицата военни конфликти по света и особено в традиционно силния за България и тази индустрия Близък изток, компаниите в бранша впечатляват с резултатите си миналата година. Средната рентабилност на представителите от бранша в класацията скача от 11% на 19%, а приходите им се увеличават с над 70% до почти 1 млрд. лв.

Най-главозамайващи са резултатите на оръжейния производител "Емко", който наскоро искаше да купи въвлечения в акционерни битки "Дунарит" след краха на Корпоративна търговска банка. Изключителни резултати показва и сравнително слабо известната търговска компания "Аполо инженеринг". Според Търговския регистър тя е собственост на иракчанин с български документи. В същото време обаче компанията се обслужва юридически от адвокат, работещ за "Химимпорт" - Велислава Балтова. "Аполо инженеринг" се спомена в медиите около пролетното оръжейно изложение в Международен панаир Пловдив преди няколко години, когато лично премиерът Бойко Борисов договори продажбата на голямо количество тежка оръжейна техника, производство на държавните заводи на ТЕРЕМ, която впоследствие се оказала на "Аполо инженеринг", а ТЕРЕМ само тествал техниката, според публикации на вестник "24 часа".

И "Емко", и "Аполо инженеринг" носят по над 20% норма на печалба на собствениците си при съответно около 164 млн. лв. и 380 млн. лв. приходи. След тях по рентабилност се нареждат "Дунарит", който увеличава маржа си от 13% на 17%, и ВМЗ, който от почти никаква печалба вече носи 16% марж при над 80% ръст на приходите. А петицата затваря "Арсенал", който след около 30% ръст на постъпленията запазва норма на печалба от около 12%.

Повторяем растеж

Силна 2015 г. изпращат и компаниите, произвеждащи компоненти за автомобилния бранш. Така например турската "Теклас България", която произвежда каучукови и пластмасови тръби за охладителните и отоплителни системи на автомобилите, затвърждава високата си рентабилност и след построяването на третия си завод край Кърджали. Компанията постига заложените си планове и постига 25% норма на печалба миналата година след цели 37% ръст на приходите. Русенската "Монтюпе" и ботевградската ЕПИК леко понижават рентабилността си при 17% ръст на приходите, но затвърждават високата ефективност на сектора от 20% норма на печалба последните няколко години. Освен това трите компании със своите близо 750 млн. лв. приходи доказват и колко ключов за България вече е секторът на автокомпонентите.

Фармацията поднася изненади през 2015 г. със значително понижението и в печалбата, и в приходите на "Ромфарм компани". Последната не продава в България, но я използва като логистична база на произведените в Румъния лекарства, които изнася за чужди пазари. По думите на съсобственика й Венелин Георгиев причината за спада в продажбите е намалението от около 30 млн. лв. на продажбите в Русия и страните от ОНД. Георгиев поясни пред "Капитал", че вече не работят с Беларус през тази компания заради особеностите в счетоводството в страната и това обяснява остатъка от спада. Общо приходите на компанията намаляват с една трета до 172 млн. лв., а печалбата се свива с близо 70% до 32 млн. лв. Въпреки това нормата на печалба остава висока - 18%. Колебания в приходите и печалбата има и производителят на лекарства "Софарма". Приходите се понижават с 9% през 2015 г. заради сложната ситуация в Украйна и страдащата икономика на Русия. От трети по големина пазар за "Софарма" Украйна се сви значително от средата на 2014 до края на 2015 г. заради трудния достъп до източната част на страната, валутните проблеми и въобще неясната икономическа обстановка там след анексирането на Крим. Компанията обаче успя да задържи нормата си на печалба от около 12% с продажбата на поделението си в САЩ - Extab Corporation, което има правата да продава лекарството против тютюнопушене "Табекс" извън Централна и Източна Европа.

В индустриалния сектор силно впечатление прави производителят на избелена целулоза за производство на хартия "Свилоцел". Компанията показва едни от най-силните си резултати след сериозни затруднения, които имаше около кризата от 2008-2009 г. През 2015 г., освен че запази високо ниво на продажби – ръст от 9% на годишна база, компанията постигна и добро ниво на рентабилност, след като увеличи печалбата си повече от два пъти. Така компанията, част от групата на "Свилоза", приключи 2015 г. с норма на печалба от почти 18% спрямо 8% година по-рано.