"Нервната система" на Старозагорска област

Vivacom подобрява обществената среда в региона със smart city решения и замисля надграждане на видеонаблюдението в града с т.нар. невронни мрежи

Илия Петров, регионален мениджър "Корпоративни продажби" за областите Стара Загора и Хасково
Илия Петров, регионален мениджър "Корпоративни продажби" за областите Стара Загора и Хасково
Илия Петров, регионален мениджър "Корпоративни продажби" за областите Стара Загора и Хасково
Илия Петров, регионален мениджър "Корпоративни продажби" за областите Стара Загора и Хасково
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Умните" решения за подобряване на градската и публичната среда, базирани на телекомуникационни мрежи и дигитални технологии, постепенно престават да са екзотика и визия за бъдещето. Може би в най-голяма степен това важи за охраната на обществения ред и сигурността. Камерите и видеонаблюдението вече са обичаен елемент от заобикалящото ни пространство (и то не само в големите градове), защото ефективната борба със закононарушенията става все по-немислима без интелигентни дигитални решения.

Технологиите, базирани на т.нар. интернет на нещата, все по-често позволяват на правоохранителните органи да реагират по-адекватно на извънредни събития и закононарушения, без да е нужно полицията и местните власти да изпращат на улицата всичките си хора едновременно и дори без да разполагат с твърде големи ресурси. И основната причина за това е, че камерите, които виждаме на улиците и по ключовите локации, отдавна не са просто средства за видеонаблюдение. Те са само най-видимият елемент от сложни интелигентни системи, базирани на т.нар. невронни мрежи и изкуствен интелект, които все по-често са способни да разпознават заподозрени лица, съмнителни предмети и рискови събития дори без директната намеса на оператор "от плът и кръв".

На "лов" за... електрически скутери и тротинетки

Регион Стара Загора е едно от местата в България, където тази футуристична визия постепенно започва да се осъществява. Местната власт на областния град съвместно с водещия телеком Vivacom работи по инициатива за доразвиване на вече съществуващото видеонаблюдение с допълнителни "умни" възможности, базирани на AI платформа и т.нар. невронни мрежи - самообучаващи се изчислителни модели за обработка на информация, вдъхновени от функционирането на мозъка на живите същества.

"Самият проект е изключително интересен и много мащабен, защото може да се развива до безкрайност. Първото ни задание от общината е да внедрим технология, с която да се реши много наболял проблем за нашия град - нерегламентираното придвижване на електрическите тротинетки и всякакъв тип електрически превозни средства - дали ще са велосипеди или мобилни столове с три гуми", разказва Илия Петров, регионален мениджър "Корпоративни продажби" за областите Стара Загора и Хасково. Въпросните превозни средства де факто са участници в движението по пътищата, но за съжаление твърде често не се съобразяват с правилата, тъй като явно няма изрична законова разпоредба по темата и използването им е своеобразна "сива зона" в правния мир.

"Затова от общината се обърнаха към нас дали може да направим функционалност да ги проследяваме, т.е. да се активира нотификация и аларма в техния мониторинг център при нерегламентирано придвижване на подобни електрически превозни средства по алеи, по тротоарите или по пътното платно", разяснява мениджърът на Vivacom.

Идеята също така е smart софтуерът да се надгражда в бъдеще. Става дума за автоматично разпознаване и засичане при влизания на превозни средства срещу движението в еднопосочни улици, неспиране на знак "Стоп", нерегламентирано пресичане на пътното платно от пешеходци и т.н. "И не на последно място паркирането - на тревни площи, в междублокови пространства, изобщо на места, неразрешени за тази цел. Всички знаем как междублоковите градинки често се превръщат в нерегламентирани паркинги", обобщава Илия Петров.

Местният офис на Vivacom работи също така и по проект за предефиниране на платеното паркиране в централните части на Стара Загора. "Става дума за тотална подмяна на паркоматите в града с възможност за въвеждане на регистрационния номер на автомобила", разказва мениджърът от телекома. На следващ етап се обмисля регистрацията на колите да става без контрольора, само с видеокамери, които сканират номерата. "Когато автомобилът влезе, камерата ще засича табелата му, а мобилно приложение ще дава информация колко е заета зоната и ще насочва шофьора към най-близкото свободно място", разяснява Илия Петров.

По-сигурен и дигитализиран градски транспорт

Друга наболяла тема в Стара Загора, която би могла да се реши посредством "умното" видеонаблюдение, е свързана с обществения превоз. "Това е интересен казус и също е тема на разговори между нас и общинската фирма за автобусен транспорт. Те имат проблем с т.нар. копърки - нелицензирани частни автомобили, които взимат хората по спирките и извършват нерегламентиран превоз на пътници", споделя местният мениджър на Vivacom. И допълва: "Това, от една страна, намалява средствата, които постъпват в бюджета на дружеството и съответно на общината. От друга, е и доста опасно, защото гражданите буквално не знаят при кого се качват, за да ги извози от точка А до точка Б."

Затова Vivacom и община Стара Загора са се договорили да сложат smart камери по спирките, за да може тази порочна практика да се пресече. "С тези хубави нови електробуси, които общината закупи, се извършва както по-качествено превозване, така и опазване на околната среда. Защото те са тотално електрически", обобщава Илия Петров. Той допълва, че от видеонаблюдението на спирките ще има двоен ефект: първо, ще се засичат всички, които извършват нерегламентиран транспорт, и второ, ще може да се опазва имуществото на общината - "да няма вандализми, чупения, рисуване на графити и всякакви подобни недоброжелателни действия".

Vivacom участва също така в smart city проекта в Стара Загора, чиято цел е изграждането на интегриран градски транспорт. "Осигурихме свързаност чрез sim карти в новите електробуси. Има инсталирано видеонаблюдение, а освен това е осигурен неограничен достъп до интернет за пасажерите. Камерите осигуряват непрестанно записване на движението на превозните средства, което гарантира спокойствие за гражданите. Знаете, че градският транспорт е изключително интересно място за какви ли не набези, кражби и т.н.", твърди Петров. Също така телекомът е осигурил решение за поставяне на паник-бутони при шофьорите на автобусите. Резултатът от всичко това е, че закононарушенията и престъпността в местния градски транспорт са спаднали почти до нулата.

Дигитализация на Чирпан

Освен в самата Стара Загора Vivacom работи по проекти за изграждане на мрежи от камери с аналитични функции и в други по-малки селища в региона. "Поставихме чисто ново видеонаблюдение в Чирпан, като работата по него приключи между септември и октомври 2022 г. То вече функционира, надяваме се кметът да го е харесал и да разширим проекта с втора и трета част", разказват от телекома. Става дума за повече от 30 камери, разположени на девет ключови локации из целия град.

"В момента гражданите на община Чирпан се радват на много по-голяма сигурност и по-висока разкриваемост на битовите престъпления. Даже имаше един куриозен случай с откраднати цветя от площада пред общината, който бе разкрит буквално в рамките на 2 часа", разказва Илия Петров. И добавя, че превантивният ефект е осезаем не само тук, но в огромно количество български общини благодарение на умния софтуер към камерите, който поддържа възможности за разпознаване не само на регистрационни номера на коли, но и лица на заподозрени. "Това обаче става благодарение на вътрешните ресурси на МВР, а не толкова на нашето видеонаблюдение", уточнява мениджърът на Vivacom.

Амбициите на Илия Петров за развитие на smart city проекти в региона не спират дотук. Мениджърът на Vivacom работи по пилотен проект за умно сметосъбиране в Свиленград и има амбицията да пренесе опита от него и в по-големите градове в региона.

Образование от бъдещето

Също така Vivacom се опитва да надгради местните инициативи за дигитализация на средното образование и за дистанционно обучение, които получиха мощен тласък по време на ковид пандемията. "Образованието стана изключително достъпно, защото може да си в България, но да учиш примерно в Англия. Това не е никакъв проблем, има безброй много деца, които завършиха дигитално по този начин", споделя Петров.

Според него в двата региона, които той покрива, има над 600 училища и Vivacom си партнира с поне 50-60% от тях. Идеята е със средства от министерството на образованието, Европейската комисия и програми по Плана за възстановяване във всяко от тях да се изградят тотално нови високотехнологични STEM класни стаи. "Единственото, което трябва да направи директорът, е буквално да каже: "Колеги, ето това ми е идеята." И ние ще му помогнем и ще развием проекта от А до Я", обобщава Илия Петров.

STEM кабинетът представлява цялостна нова концепция за преподаване на уроците по точните и природните науки. "Например вместо познатите от детството ни редове от чинове, пространството може да се оформи с пуфове, може да се направи амфитеатрално... Вече има много добре изградени класни стаи, които са безкрайно красиви. Те са изключително технологично подсигурени и интерактивни, като по този начини новото поколение Z е много по-мотивирано да учи. Така много по-добре може да бъде привлечено и задържано вниманието му", споделя Илия Петров. Според мениджъра на Vivacom "вече говорим за коренно различно поколение в сравнение нашето", затова училището трябва да стане максимално модерно и иновативно, а методите за преподаване - да претърпят сериозна трансформация.

Проектите за изграждане на STEM класни стаи са разделени на три фази в зависимост това дали става дума за малки, средни или големи училища. До момента е завършил етапът за кандидатстване на малките учебни заведения, които обучават до 200 ученици. Самото изграждане на иновативните кабинети също се случва на три части - първо се започва със строително-ремонтни дейности, след това идва редизайнът на вътрешното пространство и накрая се инсталира високотехнологично оборудване - интерактивни учебни "дъски", мощни компютри, проектори и т.н.

"По този тип проекти в нашия регион много добре си партнираме с общините, защото повечето училища тук всъщност са общински", разказва Петров. Мениджърът на Vivacom допълва, че учителите в подопечния му регион са силно ентусиазирани в тази сфера, защото очакват именно технологиите да дадат силен тласък на образованието. "Когато става дума за учебни заведения в по-малките населени места в община Стара Загора, материално-техническата база вече е доста овехтяла. Обикновено не е подменяна от може би 30-40 години, амортизирана до безкрай", с болка споделя той.

"Мисля че в крайна сметка ще успеем да оборудваме с нови STEM кабинети поне още 100 училища, като целта ни е поне при по-малките от тях да сме готови до началото на учебната година", обобщава амбициите си Илия Петров. Според него, ако не броим административните забавяния и бюрократичните пречки, една подобна интерактивна класна стая може да бъде изградена от нулата за около 45 дни. При средните и големите училища обаче срокът за кандидатстване за финансиране е краят на август, така че реализирането на проектите вероятно ще започне малко по-късно - към края на тази или в началото на следващата година.