🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зад завесата, или как се привличат инвестиции за милиони

Интересът на компаниите към Стара Загора се засилва

Зад завесата, или как се привличат инвестиции за милиони
Зад завесата, или как се привличат инвестиции за милиони
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните няколко години към Стара Загора се наблюдава засилен интерес от страна на международни и местни компании, като само за 2021 г. размерът на преките чуждестранни инвестиции за област Стара Загора се е увеличил с 12% и изпреварва този на пет от големите области в страната. Какво стои зад тези успехи и как за две години компании от Франция, Нидерландия, Швейцария, Литва, Индия и Германия решиха да направят инвестиции за 205 млн. лв. и да създадат над 2200 работни места?

Да достигнеш пръв до инвеститора

В основата е екипът в община Стара Загора, отговорен за насърчаване на инвестиционния процес и за популяризиране на Стара Загора като добро място за живеене и за развиване на бизнес. Отдел "Инвестиции" на общинската администрация може да се похвали с няколко много интензивни години, наситени със срещи с чуждестранни компании, проведени съвместно с "Индустриална зона Загоре" АД, както и с организирането и участието в много инициативи и събития. Експертите прилагат проактивна политика, като се стремят не просто да бъдат потърсени от инвеститорите, а да достигнат първи до тях.

Много важни са и международните изложения, в които общината участва, защото именно там широката публика бива запознавана с огромния потенциал, който Стара Загора притежава по отношение на привличането на инвестиции. Една от основните цели на екипа на станалия вече бранд Invest Stara Zagora е, от една страна, да изгради доверие с потенциалните инвеститори, а от друга, да им гарантира правна сигурност, по-голяма информираност, предвидимост и бързина. Това са ключови фактори за успех, които стоят зад привлечените инвестиции, но не са единствените.

Предимствата на индустриалната зона

Едно от предимствата, с които община Стара Загора се гордее, е напълно оборудваната от гледна точка на инфраструктура и комуникации "Индустриална зона Загоре". Досега на територията на зоната са привлечени 132 млн. лв., като се очаква да се открият 1230 работни места.

Осем компании вече са закупили терени и ще развиват дейност в разнообрази сектори: хранително-вкусовата промишленост, развойна и научноизследователска дейност в областта на биотехнологиите, здравеопазване, кръгова икономика, логистика и др. В момента се работи по инфраструктурата на новите 640 дка, намиращи се в с. Еленино, с които зоната се разшири през 2023 г. Като трети етап от развитието на "Индустриална зона Загоре" е предвидено включването на терени от бившето летище в града заедно с пистата му, за да може да бъдат привлечени инвеститори, които имат нужда от големи площи с удобен транспорт.

Примамливи местни данъци и такси

Друг важен фактор, допринасящ за корпоративния интерес към Стара Загора, са стойностите на местните данъци и такси, които са сред най-ниските в България и не са променяни през последните 12 години. Община Стара Загора поддържа и добра финансова политика, доказателство за което е оценката на международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P), която за поредна година препотвърди дългосрочния кредитен рейтинг на ВВВ-. Перспективата остава стабилна благодарение на поддържаната политика за нисък пряк дълг и разумни нива на ликвидност, компенсирайки по този начин променливостта на приходите.

Кадрите - основен двигател

Човешкият капитал е също основен двигател за привличане на инвестиции и затова общината работи усилено в посока задържане и привличане на кадри. Провелото се през пролетта кариерно събитие WorkIn Stara Zagora, в което се включиха близо 30 компании, а регистрираните участници бяха над 500, е поредно доказателство за активните усилия да се помогне на бизнеса да намира подходящи кадри, а на хората - да се реализират успешно на пазара на труда.

В допълнение, Стара Загора има и много добър потенциал за развитие на IT и аутсорсинг сектора. През 2020 г. общината откри нова професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, а в Тракийския университет бяха създадени нови четири IT специалности. В Града на липите периодично се провеждат различни събития, с които се популяризира този сектор: ZagoraDev, Digital4Stara Zagora, инициативата "Да задържим младите хора в Стара Загора" и много други.

Община Стара Загора в лицето на Invest Stara Zagora ще продължи да помага на бизнеса да се развива в града. Следващите стъпки в тази посока са свързани със създаването на специална бизнес карта, с която да се насърчи допълнително икономическата активност на МСП и на стартиращите бизнеси на територията на общината.