Финансовите инструменти в подкрепа на подобряване на градската среда на Стара Загора

Община Стара Загора успешно реализира проекти за подобряване на градската среда без грантова подкрепа

Финансовите инструменти в подкрепа на подобряване на градската среда на Стара Загора
Финансовите инструменти в подкрепа на подобряване на градската среда на Стара Загора
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едва ли някой си спомня, че обновяването на градския пазар в Стара Загора бе първият одобрен проект, финансиран от инициативата JESSICA през далечната 2012 г. Под звучното женско име JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) е съвместната инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за подкрепа на устойчиви инвестиции в градските райони. JESSICA бе пилотно изпълнявана в 7 български града в програмния период 2007 - 2013 г., а нейното успешно прилагане доведе до разширено използване на финансови инструменти за градско развитие по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.

Натрупаният позитивен опит от община Стара Загора по JESSICA бе използван и в работата с "Фонд за устойчиви градове" избран за "Фонд за градско развитие" за София и Южна България за програмния период 2014 - 2020 със срок за финансиране до края на 2023 г. През 2022 г. три от финансираните проекти на община Стара Загора бяха отворени за посетители и радват гражданите и гостите на града. Общо отпуснатото заемно финансиране е в размер на близо 13.14 млн. лв., от които 7.75 млн. лв. са съфинансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.

Три знакови проекта промениха облика на града през 2022 г.

Първият реализиран проект през 2022 г. бе дълго чаканата реконструкция на Зоопарк - Стара Загора, разположен в живописната местност на територията на парк "Митрополит Методий Кусев" - Аязмото. Зоопаркът в Стара Загора е създаден през 1957 и е вторият в страната след Софийския зоопарк с площ 70 дка. Чрез реализацията на проекта зоопаркът придоби съвременен облик, съчетавайки зони за отдих и забавления, образователни инициативи и обучения. За периода от откриването му през юни 2022 г. до момента зоопаркът отчита близо половин милион посетители.

Пазар "Васил Шаханов" е друг проект, реализиран с финансиране от Фонда за устойчиви градове, целящ нова визия и благоустрояване на територията на т.нар. "Руски пазар" в града. По проекта е изграден покрит пазар с разгъната застроена площ близо 2400 кв.м със 115 щанда, както и е изпълнен ремонт и разширение на ул. "Капитан Петко Войвода", включително монтиране на ново улично осветление с електронно управление. Сградата на пазара е проектирана да бъде високотехнологична и нискоенергийна, а монтираните зелени стени пречистват въздуха и създават комфортна градска среда. Новото наименование на пазара - "Васил Шаханов", е взето с решение на общинския съвет и носи името на един от крупните дарители и благодетели на Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век.

С концерт на примата на българската музика Лили Иванова на 6 септември 2022 г. бе открит следващ емблематичен обект - Летният театър. Театърът разполага с над 1600 места и е разположен в парк "Митрополит Методий Кусев". След обновяването зоната на театъра се превърна в модерно пространство, съчетаващо красотата на естествената природа с открита сцена и уютна зона за зрители. През настоящия сезон интересът към Летния театър е значителен, като предстои да гостуват едни от най-известните поп и рок български изпълнители, както и хитови театрални постановки.

Заслужено отличие

Община Стара Загора получи Специална награда за цялостен принос в развитието на градската среда за трите знакови обекта, участвали в националния конкурс "Сграда на годината" 2022 г., най-популярното събитиe в сферата на строителството и архитектурата в България. Финансирани изцяло чрез финансов инструмент за градско развитие, без грантова подкрепа, тяхното изпълнение ясно демонстрира възможностите за реализация на качествени и жизнеспособни градски проекти от публичните власти.