Новото пространство на кукления театър в Стара Загора

Голям е интересът към конкурса за Център за експериментално изкуство

На мястото на сегашната лятна сцена ще се изгради бъдещият експериментален център
На мястото на сегашната лятна сцена ще се изгради бъдещият експериментален център
На мястото на сегашната лятна сцена ще се изгради бъдещият експериментален център    ©  Държавен куклен театър Стара Загора
На мястото на сегашната лятна сцена ще се изгради бъдещият експериментален център    ©  Държавен куклен театър Стара Загора
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има сериозен местен и международен интерес към конкурса за идеен проект за Център за експериментално изкуство към Държавен куклен театър - Стара Загора. Това коментира пред "Капитал" директорът на театъра Дарин Петков. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 15 юли, но вече са постъпили над 70 въпроса от потенциални кандидати, а над 10 колектива са били на място за оглед на терена. Това поясни адвокат Цвета Йоцова от "Оптимистас" (Optimistas), организация, която се занимава с градски проучвания и архитектурни конкурси и се е заела с провеждането на това състезание.

Международният архитектурен конкурс за нова сграда в двора на старозагорския куклен театър, на мястото на сегашната лятна сцена, беше обявен през април. Подготовката е отнела две години, най-вече заради постоянната смяна на ръководството в Министерство на културата - принципал на кукления театър. Конкурсът е с награден фонд 20 хил. лв., като класираният на първо място проект ще получи 10 хил., на второ - 6 хил., и на трето - 4 хил. лв. Сумата е осигурена от бюджета на кукления театър и община Стара Загора. Журито е съставено от 9 души - български и чуждестранни архитекти и културни дейци, доказани професионалисти.

Лаборатория за нестандартни спектакли

"Нуждата от нова сграда се породи от това, че в старозагорския театър се раждат представления, които излизат извън рамките на стандартното. Театърът разполага с конвенционална сцена, затова имаме нужда от ново многофункционално пространство", посочи Цвета Йоцова. Тя припомни, че Държавен куклен театър е домакин на международния неконвенционален куклено-театрален фестивал "Пиеро", който ще се проведе за пореден път през септември тази година, както и на Международната творческа лаборатория, която ражда едни от най-стойностните спектакли у нас.

Функциите на бъдещия Център за експериментално изкуство можем да сравним с тези на софийската "Топлоцентрала" - средище за съвременно изкуство, в което се провеждат изложби, спектакли, обучения и др. Неслучайно сред членовете на журито на конкурса са Веселин Димов, директор на "Топлоцентралата", и арх. Мариана Сърбова, която спечели конкурса за нейното проектиране. "Разликата е, че там ставаше дума за реконструкция на съществуваща сграда, а тук за изцяло ново строителство, което позволява полет на мисълта при изготвянето на проекта", казва адв. Йоцова. Тя допълва, че карето в двора, върху което може да се строи, е с площ 886 кв.м, но за предпочитане е застрояването да не е повече от 600 кв.м, за да остане открито дворно пространство. В бъдещата сграда освен многофункционална сцена с подвижни седалки трябва да има още репетиционна, технически помещения, кафе-бар, резидентски блок - спални помещения за гостуващи артисти, тоалетни и съблекални и др. Няма ограничение за подземното застрояване.

Победител - в края на юли

Адв. Йоцова обясни, че след крайния срок за прием на проекти - 15 юли, следва подготовката им за анонимно оценяване от журито. То ще заседава в периода 21 - 25 юли и на 29 юли може да бъде обявен победителят. Това е предварителен план, каза още тя.

На въпрос колко ще струва изграждането на центъра директорът на кукления театър Дарин Петков обясни, че няма такива изчисления, тъй като зависи от самия проект. "След като класираме победител, ще обявим конкурс за работен проект и изпълнител, ще изчислим материалите и тогава ще знаем", каза той. Към момента няма осигурено финансиране, но има ангажимент от Министерството на културата да предвидят такова.