🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големият музикален концерт в България: на Ед Шийрън

Как в София бяха продадени над 50 хил. билета за първите 24 часа

Само за 2022 г. The Mathematics Tour на Ед Шийрън достигна приходи от 246.3 млн. долара след продадени над 3 млн. билета
Само за 2022 г. The Mathematics Tour на Ед Шийрън достигна приходи от 246.3 млн. долара след продадени над 3 млн. билета
Само за 2022 г. The Mathematics Tour на Ед Шийрън достигна приходи от 246.3 млн. долара след продадени над 3 млн. билета    ©  Shutterstock
Само за 2022 г. The Mathematics Tour на Ед Шийрън достигна приходи от 246.3 млн. долара след продадени над 3 млн. билета    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • За първите 24 часа са продадени над 50 хил. билета за концерта на Ед Шийрън в София, по данни на промотърите Fest Team.
  • Благодарение на 360-градусовата сцена капацитетът на националния стадион достига над 60 хил. души.
  • Подобен голям концерт може да постави България сред държавите в турнетата на най-популярните изпълнители.

През последната година има бум на музикалните турнета. Някои от най-големите световни изпълнители като Тейлър Суифт, Бийонсе, Пинк, The Weeknd и Мадона обиколиха Европа, за да представят новите си албуми и да радват феновете си. Пътят на никого от тях обаче не мина през България и тази година страната ни отново не посрещна някой от най-големите съвременни изпълнители.

Това обаче ще се промени в края на август 2024 г., когато за първи път в София ще дойде британската поп звезда Ед Шийрън. Очаква се това да бъде най-големият концерт, организиран някога в страната ни, като по данни на промотърите от Fest Team само за първите 24 часа са продадени над 50 хил. билета за националния стадион "Васил Левски". Включването на България, като част от турнето на Ед Шийрън + - = ÷ x Mathematics и големият интерес, който концертът предизвика, вдъхна оптимизъм, че страната ни може отново да се върне на картата на големите музикални събития.

Концерт за милиони

От промотърската компания Fest Team ("Фест тийм") започват работа по организацията на концерта на Ед Шийрън още през февруари. След като международните им партньори от AЕG ги информират, че турнето на изпълнителя може да мине през България, те започват да проверяват възможни дати, локации за концерта и детайли по логистиката на продукцията. "След като логистичният мениджър потвърди, че организацията е възможна, започнахме да говорим за бюджет. Той включва хонорар на артиста, цена на продукцията, застраховки, кетъринг и др. Според целия бюджет се определят и цените на билетите, защото през продажбата им трябва да могат да се покрият всички разходи", обяснява пред "Капитал" Стефан Еленков, изпълнителен директор на Fest Team.

По думите на Еленков при концерти с такъв мащаб спонсорите рядко играят роля за запълването на бюджета. "Ако подобно събитие не може да се издържа от генерираните продажби на билети, то няма шанс да се случи в България. Със спонсори може да се говори впоследствие само ако организаторите или артистът имат желание за това. За съжаление очакванията на артистите за спонсорства на такъв тип събития не са по силите на почти никоя българска компания. Може би ще има малки спонсорства, но голям спонсор не виждам как би могъл да се включи", казва още той.

Бюджетите за музикални събития варират според локацията и капацитета. По думите на Еленков стадионно шоу може да струва между пет и седем милиона евро, продукция в "Арена София" от 500 хил. евро до 1.5 млн. евро, a фестивали като бургаския Spice Music Festival или пловдивския Hills of Rock - от 600 хил. евро до 2.5 млн. eвро.

Цената за организацията на един концерт зависи и от това колко музика е продал изпълнителят в конкретната държава. Колкото по-малко приходи генерира от продажбата на албуми, толкова по-висок би бил бюджетът за негов концерт, за да се компенсират загубите. "Страната ни дълго време беше лош консуматор на музикален продукт и пиратството беше напълно разрешено. Когато не продава музика, артистът не знае дали има фен база, а той не иска да пее на празен стадион или пред половин зала. Затова или не идва, или идва за два пъти повече пари", категоричен е изпълнителният директор на Fest Team.

На опашка за билети

Заради 360-градусовата сцена за концерта на Ед Шийрън, капацитетът на националния стадион "Васил Левски" надхвърля общо 60 хил. души. Рекламната кампания за популяризиране на събитието в София е насочена още към пазарите в Северна Македония, Гърция и Турция, които не са част от турнето на изпълнителя. "Съвсем умишлено блокирахме достъпа до системата за билети на няколко държави, от които най-често идват атаките от ботове", казва Еленков.

За продажбата на билети от Fest Team залагат на системата на Ticketstation. В продължение на четири месеца българският промотър работи за подобряване на процеса по покупка с цел да се минимизират атаките и препродаването на билети. Сред нововъведенията са виртуална стая за изчакване, която намалява натоварването на сайта, въвеждане на имена на притежателите на билети и ограничаване на покупката до максимум шест билета.

Още в първия ден на продажба от Fest Team пускат 95% от цялото количество билети, като цената им варира между 140 и 300 лв. Големият интерес към концерта обаче доведе до виртуални опашки от над 180 хил. души и редица оплаквания от фенове, които след часове чакане не са успели да си закупят билети и са се оказвали отново най-накрая на опашката. "Опашката броеше всички, опитали да стигнат до сайта от момента на пускане на билетите до конкретния час, т.е. 100 хил. души от 9 до 12 ч. са влезли в сайта. Реалното натоварване беше около 60-80 хил. човека", уточнява Еленков от Fest Team.

Няколко часа след първоначалната еуфория достъпът до системата вече беше без опашка, а три седмици по-късно все още имаше билети в продажба, но единствено за терена на стадиона. По думите на Еленков за първите 24 часа са продадени над 50 хил. билета, като за сравнение, за концерта на Мадона през 2009 г. за същото време са били продадени 19 хил. "Това, в комбинация с капацитета, продукцията, логистиката и количеството хора, които ще участват, прави концертът на Ед Шийрън най-големият, организиран досега в Българи." По данни на промотъра 98% от всички закупени билети за концерта са от България.

Благодарение на подсигурената система от Fest Team посочват, че София е една от малкото локации, за които няма препродажба на билети в най-голямата платформа Viagogo. "Няма да позволим билет, купен за 140 лв., да бъде препродаден за 300 евро. От това губи и българската публика, губим и ние като промотъри", казва още Еленков.

През следващите месеци от Fest Team ще правят допълнителна проверка за евентуално дублиране на имена или места. Всички билети ще бъдат изпратени на притежателите им 14 дни преди концерта на Ед Шийрън в София.

България на картата на концертите

Според Стефан Еленков подобно голямо музикално събитие е още една възможност България да стане атрактивно място за концерти на популярни изпълнители. "Като пазар за подобни събития се нареждаме след Румъния и Гърция, но преди Сърбия и Турция", допълва той. Да излезем още по-напред обаче е дългосрочен процес. На първо място българската публика трябва да плаща за музика, което би било сигнал за изпълнителите, че тук имат фен база. Това може да доведе в страната ни и тепърва изгряващи музиканти, които да "отгледат" своя публика в България.

По думите на Еленков не на последно място роля за развитието на концертния бизнес у нас има и Шенген. "Спирането за проверка на границата на десетките камиони, които пренасят техника и конструкции за сцената на подобни мащабни турнета може да забави много логистиката им. Ако бяхме в Шенген, маршрутът Унгария, Румъния, България и Гърция можеше да се минава на един дъх и да бъдем част от плановете на много повече големи изпълнители."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nv avatar :-?
    nv
    • - 2
    • + 3

    А междувременно в Румъния другото лято освен Ед Шийрън концерт ще имат и Колдплей. Но очевидно г-н Еленков не ги харесва.

    Нередност?
  • 2
    mtp39371893 avatar :-|
    lubmil

    Пропускат, че в рамките на час, в пика на продажбите (от 11:30 до 12:30) заради проблем в системата им, са изтеглени суми от сметки на клиенти, без да се резервират закупените места от сайта. Цял ден не излязоха с официално съобщение и 3 седмици след продажбата се получи потвърждение за продажба и места, различни от закупените и избрани.

    Нередност?
Нов коментар