🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преминаването към еврото - как ще стане и колко ще струва

Двете валути ще се използват паралелно само месец, а двойното обозначаване на цените ще е за период почти година и половина

По данни на БНБ общият брой банкноти в обращение миналата година е бил 564.7 милиона, като сборът от техните номинални стойности се равнява на 26.2 млрд. лв.
По данни на БНБ общият брой банкноти в обращение миналата година е бил 564.7 милиона, като сборът от техните номинални стойности се равнява на 26.2 млрд. лв.
По данни на БНБ общият брой банкноти в обращение миналата година е бил 564.7 милиона, като сборът от техните номинални стойности се равнява на 26.2 млрд. лв.    ©  Цветелина Белутова
По данни на БНБ общият брой банкноти в обращение миналата година е бил 564.7 милиона, като сборът от техните номинални стойности се равнява на 26.2 млрд. лв.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект на Закон за въвеждане на еврото в България.
  • От датата на влизане в еврозоната всички банки и други доставчици на платежни услуги еднократно превалутират всички левови салда по сметки на своите клиенти в евро без такси и комисиони.
  • Предвиденият преходен период, в който за разплащане ще могат да се ползват и левове, и евро, е кратък - един месец.

От датата на въвеждане на еврото в България всички сметки в банките ще бъдат превалутирани автоматично и безплатно по официалния валутен курс на лева спрямо еврото. От същия ден титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, в евро ще се изплащат и всички заплати, обезщетения, помощи, пенсии. Преходния период, в който търговците ще трябва да показват цените и в левове, и в евро, ще е около година и половина - малко преди и 12 месеца след преминаването към единната валута. Това предвижда публикуваният от Министерството на финансите проект на Закон за въвеждане на еврото в България.

Той е и последният нормативен акт, който дадена страна приема, преди да се присъедини към единната европейска валута, и по същество описва прехода по преминаване към нея в детайли. Целта е този процес да стане плавно и да гарантира, че няма да има злоупотреби.

От мотивите към проекта става ясно, че документът е съгласуван с Европейската комисия, която е дала положително становище по него и предстои съгласуването му с Европейската централна банка.

Страната ни все още няма определена точна дата за присъединяване към еврозоната, но надеждите са, че това ще стане през 2025 г., ако дотогава не влезем в нова политическа криза. Към момента знаците са, че т.нар. ротация във властта няма да има и се върви към служебен кабинет. Ако неговият живот е кратък и след избори през лятото се сформира ново редовно правителство, проблем с въвеждането на еврото няма да има. Още повече че Брюксел вече даде знак, че това е малко вероятно да стане от 1 януари догодина, по-скоро от средата на 2025 г. Но при сценарий нова политическа нестабилност или кабинет и финансов министър, които нямат на фокус еврото, има риск от ново отлагане.

Законопроектът за приемане на еврото може да претърпи промени, докато бъде окончателно приет от парламента, но предвид че в голямата си част той е технически и е нужно одобрението на Брюксел и Франкфурт, не могат да се очакват значими редакции. При добро желание текстовете може да се гласуват и в следващите месеци, защото според новите правила при служебен кабинет Народното събрание няма да се разпуска.

Как ще стане превалутирането от левове в евро

От датата на влизане на страната в еврозоната всички банки и други доставчици на платежни услуги еднократно превалутират всички левови салда по сметки на своите клиенти в евро без такси и комисиони.

Това ще стане при курс 1.95583 лева за едно евро. В проектозакона няма посочено число, но се уточнява, че "официалният валутен курс на лева към еврото е неотменимо фиксираният валутен курс на лева към еврото". В мотивите се посочва: "Курсът, който ще се използва при превалутирането, се поддържа вече четвърт век благодарение на установения през 1997 г. паричен съвет, когато курсът на лева бе фиксиран към германската марка, а при въвеждането на еврото в Германия бе преизчислен по официалния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Няма никакви основания за промяна на този курс и в бъдеще."

Превалутирането от левове в евро ще се извършва, като числовата стойност в левове се раздели на пълната числова стойност на официалния валутен курс, изразен с шест цифри, с всичките пет знака след десетичната запетая. Официалният валутен курс не се закръглява или съкращава при извършването на превалутирането. Получената сума ще се закръглява до втория знак след десетичната запетая. Когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен, а когато третият знак след десетичната запетая е равен или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се увеличава с една единица. Тоест при превалутиране на 1000 лв. сумата в евро ще е 511.29.

Правилото ще важи при превалутирането на стоки и услуги, открити сметки в кредитни институции и други доставчици на платежни услуги, дългови ценни книжа, безналични финансови инструменти, държавни ценни книжа, държавни заеми и държавногарантирани заеми, публични задължения, ценни книжа на приносител.

Предвидено е едно изключение - то е при превалутиране и изплащане на заплати, обезщетения, парични и социални помощи, както и пенсии, се предвижда използването на различно от математическо правило за закръгляване след превалутиране, а именно:

"сумите се закръгляват до най-близкия евроцент, като ако третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак след десетичната запетая се увеличава с една единица". Тоест, ако 1000 лева в банковата сметка стават 511.29 евро, то 1000 лв. заплата или пенсия, изплащана от НОИ, ще станат 511.30 евро.

Поне една година - цени и в евро, и в левове

Предвиденият преходен период, в който за разплащане ще могат да се ползват и левове, и евро, е кратък - един месец. По време на този период търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

Законопроектът предвижда период на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите в евро и в левове. Той ще започне един месец след датата на влизане в сила на Решението за приемането на еврото и приключва 12 месеца след датата на въвеждане на еврото в Република България. т.е. около година и половина. Двете цени трябва да се изписват ясно, четливо, недвусмислено и лесно разбираемо, с еднакъв размер на шрифта, по начин, който не въвежда потребителите в заблуждение. Те трябва да са поставени заедно. За този период търговците ще са задължени да издават касови бележки и фактури в двете цени.

Изискването за двойно обозначаване на цените ще се прилага от банки, пенсионни дружества, застрахователи, финансови посредници за тарифите за таксите и комисионите за предоставяните от тях финансови услуги. Информацията се оповестява в офисите и на интернет страниците на съответните институции.

В периода на двойно обозначаване те трябва да предоставят информация в евро и в левове за: началното и крайното салдо по платежни сметки в извлеченията по всички открити до датата на въвеждане на еврото левови сметки. Това ще важи и при предоставяне на информация за остатъчната наличност по сметка при теглене на пари в брой от банкомат. Банките ще са длъжни да показват в левове и евро информацията за остатъка по теглени кредити, за извършените плащания по главница, лихва и други, свързани с кредити, отпуснати в левове, при поискване от клиента, както и за начислените лихви по депозитни сметки в левове, открити до датата на въвеждане на еврото.

В период от една година от датата на въвеждане на еврото всеки ще има право да получи информация за паричните стойности в левове на негови имуществени права и задължения към датата на превалутиране. Тази информация ще трябва да се предостави безплатно.

Как ще става обменът на левови с еврови банкноти

До датата на въвеждане на еврото БНБ ще трябва да предостави достатъчно еврови банкноти и монети на търговските банки, които пък ще имат грижата да предоставят "стартови комплекти" на търговците и на пощите. Такива ще могат да си купи всеки по официалния курс на лева спрямо еврото. Всички банкомати също ще трябва да са заредени само с евро и от деня на присъединяване към еврозоната при теглене в брой да предоставят еврови банкноти.

В проекта на закон е разписано, че от деня на въвеждане на еврото БНБ обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс.

Шест месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно в банките до 30 хил. лв. без предварителна заявка. Това задължение ще имат и "Български пощи", но до 1000 лв. на ден за едно лице. За суми от хиляда до 10 хил. лв. на ден ще се изисква предварително подадена предварителна заявка от 3 до 5 работни само в предварително обявени пощенски клонове в страната.

След първите шест месеца банките и пощите ще могат да въведат такси за тази услуга, но ще продължават да са длъжни да обменят левове и стотинки още шест месеца.

Нормативните актове, в които се съдържа позоваване на лева (например размер на такси, глоби и т.н.), няма да трябва да се променят ударно като суми, а в Закона за еврото ще бъде предвидено те автоматично да се превалутират.

Ще се променят ли лихвите по кредити и депозити

Предвидено е към датата на въвеждане на еврото размерът на лихвения процент по банковите влогове да не може да е по-нисък от размера на лихвения процент, валиден преди тази дата. т.е. ако сте имали 1000 лв. в банка на влог с 1% лихва, те ще станат 511.29 евро при 1% лихва.

Същото ще важи и за кредитите - новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. Банките обаче ще трябва да променят референтните лихвени проценти, които ползват като база по левовите заеми, тъй като те обичайно са базирани на индекси и показатели, които просто ще изчезнат (например статистиката на БНБ по левови депозити). Най-вероятно повечето от тях просто ще приложат базата, която ползват при евровите кредити, но не е изключено да има и други подходи. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент той трябва да остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.

Какво трябва да знае бизнесът

От датата на приемане на еврото Агенцията по вписванията ще превалутира служебно размера на вписания капитал на всички дружества. Вписаната номинална стойност на акциите в АД и КД с акции автоматично се заменя със стойностите в евро и евроцентове. След това обаче търговските дружества ще са задължени да актуализират информацията в устава/дружествения договор за стойностите на капитал, акции и дружествени дялове в евро. Това те трябва да направят едновременно с подаване на първото следващо заявление за вписване, заличаване или обявяване в Търговския регистър, но не по-късно от 12 месеца след въвеждане на еврото в страната.

Същевременно дружеството има задължение да актуализира вътрешните си документи, като отрази превалутирания размер на капитала в срок до 12 месеца от датата на въвеждане на еврото. Стойността на всеки отделен фирмен наличен актив или пасив се преизчислява от левове в евро, с изключение на позициите на възнагражденията за положен труд. Курсовите разлики, възникнали в резултат от преизчисляването, се отчитат като текущи счетоводни приходи и разходи и се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане. Всички възникнали разлики от преизчисляването на капитала се отчитат в собствения капитал. От датата на въвеждане на еврото текущото счетоводно документиране и отчитане се извършва в евро и годишните финансови отчети се съставят в хиляди евро, като данните за предходния отчетен период също трябва да се преизчислят в евро с цел съпоставимост.

В срок до три месеца от влизането в сила на този закон министърът на финансите ще трябва да промени Наредба Н 18 (за фискалните устройства), като в нея посочва условията и начина за регистрирането и отчитането на продажбите и/или сторно операциите на стоки и услуги чрез издаване на фискален бон или друг документ. В нея трябва да са описани и условията и начинът на обявяване на крайната сума в издаваните касови бележки в периода на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите. С наредбата ще се определят и сроковете, в които фирмите, производителите/вносителите на касови апарати и производители/разпространители на софтуер за управление на продажбите трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията.

Колко ще струва

Разходите, свързани с приемането на еврото в частния сектор, няма да се компенсират с публични средства. Т.е. всяка компания ще трябва да се погрижи да отговаря на изисквания на закона за своя сметка.

Към проектозакона има и оценка на въздействието за разходите по смяна на валутата. За банките те са изчислени на общо 492 млн. лв. От тях 147 млн. лв. са за адаптиране на информационни и счетоводни системи. А 182 млн. лв. - разходи на БНБ.

За да може и пощите да се включат в този процес, ще са нужни още 30 млн. лв.

Инвестициите, нужни за промяна на системите на инвестиционните посредници, се изчисляват на между 25 хил. и 30 хил. евро за инвестиционен посредник, за застрахователите - на от 15 хил. лв. до 3.35 млн. лв. в зависимост от размера на дружеството и спецификата на дейността му, а общата за тези 17 дружества сума възлиза на 15.5 млн. лв. За пенсионните дружества сметката ще е общо над 2 млн. лв.

Според събраните от Министерството на икономиката и иновациите данни 37% от анкетираните фирми очакват разходи по предложения период на двойно обозначаване на цените между 500 и 2500 лв. За 9% от анкетирането разходите, свързани с двойното обозначаване, са между 2500 и 10 хил. лв. и за 11% те превишават 10 хил. лв. Предприятията очакват и непренебрежими разходи, свързани с адаптиране на фискалните устройства за периода на двойно обозначение на цените - според 28% те ще са по-малко, а според 24% ще са повече от 2500 лв.

Тъй като от превалутирането се очаква някои пенсионери да спечелят по една стотинка, това ще струва на бюджета още 304 хил. лв.

По данни на БНБ, актуални към 30.04.2023 г., общият брой банкноти в обращение е 564.7 милиона, като сборът от техните номинални стойности се равнява на 26.2 млрд. лв. Броят на разменните монети в обращение е над три милиарда, като сборът от техните номинални стойности се равнява на 561 млн. лв.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 6
    • + 6

    Колко да струва - една държава и целия и народ...

    Нередност?
  • 3
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 5
    • + 5

    За късмет бъдещето време за налагането на еврото е далечно и неопределено.
    Падането на правителството на сглобката, после до есента служебно го отмества във времето.

    Нередност?
Нов коментар