"Академичен Капитал" се завръща със съвети за инвестиции и разговор с основателя на Mentor the young

Обяви за стажове и стипендии, както и календар със събития в третия брой на месечния бюлетин към програмата на "Капитал"

Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна.
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна.
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна.    ©  Иван Куманов
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна.    ©  Иван Куманов
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

В "Академичен Капитал" може да се включите чрез регистрация на официалната страница на програмата, като използвате e-mail, предоставен ви от университет в страната.

Септември е, а с него идва и началото на новата учебна година за университетите в страната. Независимо дали сте карали стаж, работили сте по морето, били сте на бригада в САЩ или пък сте се отдали на заслужена почивка, екипът на "Академичен Капитал" се надяваме да сте имали едно незабравимо лято. Желаем на тези от вас, които продължават обучението си и през настоящата учебна година, да останете жадни за нови знания и за покоряване на нови академични върхове.

Започваме с кратко обобщение на най-важното през лятото:

- Минималната студентска стипендия се увеличава - от 1 октомври тя става от 85 на 120 лв.:

- 100 млн. лв. за ремонт на студентски общежития са отпуснати от правителството.

Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков по време на закриването на 21-ите Национални летни студентски игри "Летен университет" в Китен, организирани от Националното представителство на студентските съвети и провели се между 27 август и 3 септември. "Капитал" също взе участие в тях чрез бизнес журналиста Георги Куманов, който представи пред студенти, участници в игрите, предимствата на академичната програма на медиaта.

В периода 20-26 август в Бургас пък се проведе Европейското първенство по дебати, в което участваха повече от 140 отбора от 25 страни. То бе организирано от "Асоциация дебати България". Подобно състезание в България се провежда за пръв път, а победителите в отворената категория, както и в "английски като втори език" са български отбори.

Стажове и стипендии през септември

И този месец в бюлетина не пропускаме да представим някои от най-интересните обяви за стажове, стипендии и обучения, които екипът на "Кариери" подбра.

Сред тях се отличават тези за стажанти в T-Market, UniCredit и Търговска банка, а българско-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт" и община Панагюрище осигуряват стипендии за студенти, а също така за ръководители и представители на български неправителствени организации, които работят за развитието на гражданско общество в България.

Фондация "Дигитален свят ПроХюмън" в партньорство с "Българска асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството" организира безплатни обучения по предприемачество и дигитален маркетинг за младежи, като обучителната програма е насочена към стимулиране на развитието на предприемачески и дигитални умения сред тях.

Кариерни съвети

С натрупването на опит всеки стига до момента на телефонното обаждане или имейла, с който му съобщават, че получава работата или стажа, за които кандидатства.

Какво е важно да знаем на този етап, за да не пропуснем в еуфорията си възможността да договорим възможно най-добрите условия за бъдещата си работа.

Това може да прочетете в текста на Велислав Филипов - няколко полезни съвета за какво може да преговаряте освен месечното възнаграждение.

Голямата тема

Въпросът за първата инвестиция в живота е много важен и колкото по-рано бъде намерен отговорът му, толкова по-добре. Един от основните проблеми, който се споделя от хора, които са все още на студентската скамейка или в началото на трудовия си стаж, е липсата на капитал. Това е една от основните заблуди, че инвестициите изискват сериозни спестявания.

Добрата новина е, че с развитие на финансовите технологии и навлизането на алтернативните форми за спестявания всеки може да инвестира дори с минимални суми - от порядъка на 50-100 лв. месечно, което е съвсем поносимо за младежкия бюджет, а и не само. Именно равните малки вноски, но правени за целия трудов живот, се считат за една от най-добрите стратегии за инвестиции.

Има и най-различни варианти - от консервативни до рискови възможности. Правилото е, че колкото по-рано и по-млад е инвеститорът, той може да си позволи по-рискови инвестиции. С напредване на възрастта е добре те да стават по-балансирани, а малко преди пенсия да бъдат преструктурирани към по-консервативен тип. Защото на млади години загубата се възстановява с времето, а на по-късен етап това е по-трудно.

В България има изключително либерален режим на данъчно облагане на инвестициите във финансови инструменти, което е добре за крайната доходност. При директно инвестиране в ценни книжа - акции и облигации, има два режима. Ако сделките са извършвани на регулиран пазар в Европейското икономическо пространство, те са освободени от данък. Ако са на извънборсов или нерегулиран пазар, както и извън ЕС, те подлежат на данъчно облагане. Известен недостатък в България все още са високите такси по някои продукти като взаимни и пенсионни фондове, които налагат управляващите ги дружества.

За всичко това редакторът в "Капитал" Тодор Тодоров обяснява в текста си за първата стъпка в инвестирането на младите хора.

Успешен капитал

По-малко от месец. Толкова време отнема на Александър Граматиков да се откаже от висшето си образование и да потърси алтернативни начини да се развива. Открива менторството - работа с по-опитен професионалист, който предава своите знания на ученика си. През 2021 г., на едва 22 г., решава да помогне и на други младежи, които се нуждаят от помощ, и създава Mentor the Young, безплатна тримесечна програма, която ги свързва с подходящи за тях ментори.

Две години по-късно в пролетното издание на Mentor the Young участват около 900 души, а в предстоящото издание се очаква да са над 1000. За опита си дотук, как създаваш фондация и намираш спонсори, които вярват в идеята ти и са готови да помогнат, Граматиков разказва пред бизнес репортера в "Капитал" Мери Иванова.

Освен в YouTube може да чуете разговора и в предпочитаната от вас платформа.

Ако имате въпроси или предложения, пишете ни на [email protected].
Все още няма коментари
Нов коментар