Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 споменавания в статии

Рекордна имотна сделка в България: три логистични парка за 71 млн. евро

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Свързани досиета

Фондът на AG Capital и Old Mutual, който има пет офисни сгради в България и Румъния, навлиза и при индустриалните имоти с партньор IFC.
Lion's Head тръгва като №2 в сектора с отдаваема площ на парковете в София, Варна и Русе 75 хил. кв.м.
BPD, в която собственик е британският инвеститор Джоузеф Люис, се фокусира върху проекта си за жилища и офиси върху 92 дка в "Хладилника".
Нов играч навлиза в сегмента на индустриалните имоти в България, на който при площите за отдаване под наем лидер е чуждестранна публична компания и има множество местни инвеститори. Lion's Head Investment обяви, че купува три логистични парка - в София, Варна и Русе, от портфолиото на Bulgarian Property Developments (BPD) в сделка за 71.4 млн. евро.

Купувачът е смесено инвестиционно дружество между AG Capital - група компании за недвижими имоти, създадена и ръководена от Христо Илиев, и Old Mutual Property, част от южноафриканската финансова група Old Mutual, която от 179 години се търгува на фондовата борса в Йоханесбург. Продавачът BPD е частна инвестиционна компания, създадена през 2004 г. от Филип Пашов - първата българска компания, листвана на AIM - алтернативния пазар на Лондонската фондова борса. От 2009 г. мажоритарен собственик на BPD с 97% e групата Tavistock на инвеститора Джоузеф Люис, известен най-вече като собственик на британския футболен клуб "Тотнъм".

Сделката е най-голямата в сектора на индустриалните имоти в последните години. Като цена надхвърля покупката на логистичните центрове на "Транскапитал" в София от нидерландско-чешкия оператор на складови площи СТР за цена около 68 млн. евро през 2022 г., която беше и най-голямата сделка на инвестиционния пазар в България за годината. След нея СТР, която е лидер в сегмента си за Централна и Източна Европа, стана и най-големият собственик на логистични площи в България с 94 хил. кв.м.

Офиси плюс логистика

Със сегашната инвестиция Lion's Head, което в момента притежава пет офисни сгради - две в София и три в Букурещ, с обща площ 235 хил. кв.м, още с навлизането си в сегмента на индустриалните имоти в страната става вторият най-голям собственик в него със 75 хил. кв.м.

"В офисния сектор вече сме направили каквото можем. Сградите в Румъния са 100% отдадени под наем дългосрочно. Подновили сме договорите с най-големите ни наематели - Oracle, Deloitte, и предстои да го направим с BNP Paribas. В България "Мегапарк" и "Полиграфия офис център" са наети 96-97%. И за целите на диверсификацията на портфолиото ни от година и половина работим по индустриалния сектор", коментира Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Lion's Head. Тя добави, че компанията ще се развива като регионален инвеститор и при индустриалните имоти. Очаква се скоро да бъде анонсирана сделка в този сегмент в Румъния, а след време - и в Полша.
Сделката за 71.4 млн. евро е най-голямата при индустриалните имоти в последните години

Що се отнася до продавача, получените средства ще позволят на BPD да се фокусира върху проекта си за комплекс от смесен тип - предимно жилища и офиси, на бул. "Филип Кутев" в столичния квартал "Хладилника". От около 20 години компанията е собственик на терена на бившия "Винзавод" от 92 дка в този бързо развиващ се софийски район. По думите на представителите й вакантен парцел за строителство в подобни мащаби в близост до центъра е почти без аналог в която и да е европейска столица.

С помощта на IFC

Покупката частично се финансира с инвестиция на International Finance Corporation (IFC) - част от Световната банка. Отделно има и кредит от Уникредит Булбанк и собствени средства на AG Capital и Old Mutual. Правен съветник на купувача по сделката е "Wolf Theiss България". А консултант на продавача е адвокатско дружество "Йорданов, Игнатов, Иванов".

В края на февруари стана известно, че IFC инвестира в Lion's Head 150 млн. евро, за да подкрепи проектите му в България и Румъния. С част от кредита ще бъде рефинансиран офисен проект в Румъния. Другите средства са за създаване на нова платформа за логистични активи в България и Румъния.
[[quote:9522]]
Сумата първоначално се отпуска под формата на заем, който после ще бъде трансформиран в собственост (преходно/мецанин финансиране). Затова в Lion's Head говорят за IFC като за нов партньор в допълнение към сегашния им Old Mutual - една от най-старите корпорации в Южна Африка, която присъства в 14 държави, има 3 млрд. евро пазарна капитализация и управлява активи за 65 млрд. евро. Сделката с IFC включва ангажимент новите активи на компанията да бъдат сертифицирани с EDGE - сертификата за зелени и устойчиви сгради на Световната банка.

Сделка за три логистични парка

"Придобиването на BPD е стратегически ход, с който поставяме началото на процес на инвестиране и изграждане на платформа от логистични имоти, която ще се развива под бранда BPD. Купуваме екипа, историята, клиентската база. Под този бранд ще продължим да развиваме портфолиото си в България, Румъния и Полша", допълни Владимир Гюрджиев, групов директор "Логистични проекти" в Lion's Head.

По повод софийския парк на BPD ("Изток" I и II) той обясни, че тази част на града им е интересна. Локацията е на източната дъга на "Околовръстен път" до Кривина. Това осигурява бърз достъп до централните райони на София и до летището и е между магистралите "Хемус" и "Тракия". Наематели са фармацевтичен дистрибутор "Фьоникс фарма" (централен склад), "Софарма трейдинг", Wurth и Jotun и др. Отдаваемите площи са 14 хил. кв.м и на практика всички са наети. Обект на придобиването е дружеството "БПД рингроуд".
Локацията на BPD в Кривина е оценена като стратегическа от Lion's Head


Най-големият от трите логистични парка се намира във Варна, където BPD де факто е логистичен лидер. Той предлага над 42 хил. кв.м модерни складови, офис и търговски площи. Локацията е самият град и от нея бързо се стига до всяка негова точка. Базата включва сух склад и складови площи с температурен контрол. Инсталирана е покривна фотоволтаична електроцентрала - като част от ESG стратегията на компанията. В случая Lion's Head купува дружеството "Варна лоджистикс", а отделно като актив придобива и сградата A3, която е част от портфолиото на "БПД Индустриален фонд за недвижими имоти" ЕАДСИЦ.

Като актив от портфолиото на същото дружество със специална инвестиционна цел Lion's Head купува и логистичния център в Русе. Той е с отдаваема площ 13 850 кв.м и се намира близо до Дунав мост 1 и границата с Румъния - в единствената модерна индустриална зона на града.

Оборотът на продавания бизнес за 2023 г. по данни на BPD е 12.3 млн. лева с включен ДДС, а през последните години варира между 10.3 млн. лева за 2021 г. и 13.9 млн. лева за 2022 г.

"Купуваме портфолио с много малка част незаети площи. Така че първоначално целта е да запазим добрите отношения с над 50-те досегашни наемателя - сред които компании като Phoenix Pharma, DHL, DB Schenker, Carlsberg, Speedy (Geopost), Wurth, "Софарма" и др.", казва Владимир Гюрджиев. За площите, които ще се строят, тепърва ще се разговаря първо със съществуващите клиенти, за да видят дали ще искат да се разширяват, а после и с други потенциални наематели. Lion's Head планира да изгради около 20 хил. кв.м нови площи на мястото на съществуващи постройки във Варна и 10 хил. кв.м на зелено в Русе.
12.3 млн. лева с ДДС е оборотът на продавания бизнес за 2023 г.

"Това е само началото. Преговаряме и разглеждаме и други активи, които най-вероятно ще бъдат повече земя, която можем да развиваме", каза мениджърът "Логистични проекти".

BPD и теренът на винзавода

"Бяхме потърсени от купувача, който явно е видял потенциал в нашето портфолио. Не сме афиширали, че искаме да се продаваме, но като част от международна инвестиционна компания с над 35 години история философията е, че няма актив, който да не може да бъде продаден, ако предложената цена си заслужава", обясни Павел Бандилов, директор "Бизнес развитие" на групата BPD и изпълнителен директор на "БПД Индустриален фонд за недвижими имоти" ЕАДCИЦ.

"Основният ни акционер с 97% от капитала е силно независим международен концерн с много активи, така че нямаме притеснения как ще се развиваме занапред. Напротив, сега сме много по-окуражени, защото можем да вложим целия потенциал и ресурс, който притежаваме, в проекта за винзавода, който ще е инвестиция без аналог в София", добави той. Задвижването на това мащабно начинание малко или много е било в зависимост и от завършването на сегашната сделка. "Може би това е една от причините да сме склонни да продадем активите, които имаме, наред с това, че инвеститорът, който дойде, е изключително качествен и цената, която сме договорили, удовлетворява и двете страни", каза още Бандилов.

За проекта в "Хладилника" са в много първоначална фаза на проучване. Искат да създадат премиум продукт и затова работят с чужди консултанти, различни за всеки етап. Макар градоустройството да позволява да построят между 250 и 300 хил. кв.м РЗП на терена, биха направили компромис с количеството и максимализирането на печалбата в името на качеството.
[[quote:9525]]
BPD разработват нов бранд за логистичния си бизнес. В него остават с парцел в "Божурище", за който вече имат разрешение за строеж. В момента той се използва за паркинг от "Волво". Запазват индустриалния си парк в Плевен, който работи и се развива. А за терена от 193 дка на бившия циментов завод в града съществува "Индустриална зона - Плевен", смесено дружество на BPD с Марио Захариев от "Феърплей". Плановете са там да бъде изградена фотоволтаична централа, която да осигурява евтин зелен ток на бъдещи обитатели - компании под наем, или бизнеси, за които ще строят Build-to-Suit. BPD имат парцели и в Сандански и Банско. В момента и теренът на винзавода в София е отдаден под наем и се използва като индустриален парк.

Освен това и компанията "БПД лоджистикс", от която по информация от сайта са идвали 15% от приходите на групата (а другите 85% са били от наеми), остава при досегашния собственик. Според Търговския регистър това е люксембургското дружество "Хифа холдинг", за чийто действителен собственик е посочен Джоузеф Люис. По информация на Бандилов "БПД лоджистикс" остава наемател като външен клиент на около 85% от парка в Русе, на 1.1 хил. кв.м в София и около 4 хил. кв.м във Варна. Там извършва логистични услуги за външни фирми - приемане, обработване, пакетиране на стока и други.

Идват институционалните инвеститори

"Когато пазарът стане зрял, на него влизат международните институционални инвеститори. Lion's Неad e дългосрочен инвеститор, който купува доходоносни активи, свързани с предсказуеми и гарантирани парични потоци. Партньорите ни Old Mutual притежават пенсионен фонд и застрахователно дружество и се нуждаят точно от това. А наемателите на логистични площи го осигуряват - те трудно се местят, особено ако имат добър сървис, защото това променя цялата верига на доставки. Това е особено валидно за Варна и Русе, където няма друга добра алтернатива като модерни логистични площи, а компании искат да покриват ESG стандарти и избягват стари сгради", обясни Таня Косева-Бошова.
[[img:4618153]]
При влизането си в сегмента на индустриалните имоти от Lions Head's са проучвали над 20 потенциални проекта в страната, преди да се договорят с BPD. Оценката им е, че българските собственици искат неразумно високи цени, защото нямат мотивация да продават. "Те нямат кредити, високите лихви не ги притесняват, наемите вървят нагоре, а и не виждат друга добра алтернатива за своите инвестиции", коментира Таня Косева-Бошова.

В тази връзка една от причините да изберат за бъдещата си регионална експанзия Полша вместо Чехия е, че полският пазар е доминиран от чуждестранни фондове (90%), докато на чешкия преобладават местни компании (70%). По тази причина сделките в Полша се случват по-бързо и инвестициите са по-ликвидни. Допълнителен плюс на полския пазар е, че той е по-голям от чешкия и дава възможност за развитие на самия него освен на източногерманския, който се обслужва логистично от компании и от двете държави. А и оценяват чешкия пазар като по-скъп и по-наситен.

Без отстъпка в наемите

Анализатори на индустриалните имоти коментират тенденция големи международни компании да предпочитат да обслужват българския пазар от логистичните си бази в Румъния, където и наемните нива са по-ниски. Владимир Гюрджиев смята, че една от причините за това е, че в България засега има само един добре разпознаваем международен бранд на дивелопър на логистични имоти (CTP - бел. авт.). Целта на Lion's Head е да станат бранд - разпознаваем като доставчик на логистична услуга в България, Румъния и Полша. Това би помогнало и на българския пазар да се развие, казва той.
[[quote:9524]]
По отношение на наемните цени в България, които вървят нагоре и сега са 5.40-5.50 евро на кв.м месечно, като достигат и до 6 евро на кв.м, той смята, че те са реални. Ако са по-високи от румънските, то е заради спецификите на българския пазар. Той е наполовина по-малък от румънския, площите, които се строят, са с по-малки мащаби. Строителството е по-скъпо, защото специализираните строители са малко и конкуренцията между тях е по-слаба, отколкото в Румъния. Търсенето е по-умерено. Освен това "цената на земята върви нагоре, на строителните дейности е стабилна, но повишена, и бизнесът на клиентите е пораснал, така че наемите твърдо вървят нагоре", добави Таня Косева-Бошова.

5 от 5 резултата за Рекордна имотна сделка в България: три логистични парка за 71 млн. евро

30 апр 2024 Мара Георгиева
 ... % ръст на оборота, нов играч <b>в</b> логистиката
// Ритейл /

... % ръст на оборота, нов играч в логистиката

електромобили и хибридни автомобили Логистика Рекордна имотна сделка в България: три логистични парка за 71 млн. евро Българско-южноафриканската група Lion's4310 прочитания

27 апр 2024 Капитал
 ...  <b>за</b> "Капитан Андреево" нарасна до 22 <b>млн</b>. лв.; <b>Рекордна</b> <b>имотна</b> <b>сделка</b> <b>в</b> <b>България</b>
// Седмицата /

... за "Капитан Андреево" нарасна до 22 млн. лв.; Рекордна имотна сделка в България

условия с конкурентни оферти. 4. Рекордна имотна сделка в България: три логистични парка за 71 млн. евро. Българско-южноафриканската Lion's Head2663 прочитания

26 апр 2024 Георги Куманов
От седмото тепе: Общински автобуси - след 2026 г., нов (и красив) парк,  ...
// Пловдив /

От седмото тепе: Общински автобуси - след 2026 г., нов (и красив) парк, ...

Загора, Кюстендил и Перник. 2. Рекордна имотна сделка в България: три логистични парка за 71 млн. евро. Българско-южноафриканската група Lion's3259 прочитания

24 апр 2024 Боряна Генчева
<b>Рекордна</b> <b>имотна</b> <b>сделка</b> <b>в</b> <b>България</b>: <b>три</b> <b>логистични</b> <b>парка</b> <b>за</b> <b>71</b> <b>млн</b>. <b>евро</b>
// Строителство и имоти /

Рекордна имотна сделка в България: три логистични парка за 71 млн. евро

Bulgarian Property Developments (BPD) в сделка за 71.4 млн. евро. Купувачът е смесено инвестиционно дружество17641 прочитания

    Още от Капитал
    Наемопад при софийски жилища

    Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

    Трудното събуждане на трудовия пазар

    Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

    Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

    Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

    Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

    Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

    Гордост без предразсъдъци

    В несигурни условия Sofia Pride и други световни ЛГТБ събития продължават онлайн

    Кой се страхува от Джеймс Болдуин

    Прозата и мислите на афроамериканския писател отекват повече от 30 години след смъртта му