Epic Games участва в рунд от финансиране за 30 млн. долара на Hadean

Mетавселената се превърна в основна тема за технологичните инвеститори и ентусиасти.

Инициативите, свързани с метавселената, заемат централно място не само във фирмите за игри, но и в други индустрии.
Инициативите, свързани с метавселената, заемат централно място не само във фирмите за игри, но и в други индустрии.
Инициативите, свързани с метавселената, заемат централно място не само във фирмите за игри, но и в други индустрии.    ©  Pixabay.com
Инициативите, свързани с метавселената, заемат централно място не само във фирмите за игри, но и в други индустрии.    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Epic Games и още няколко компании инвестираха 30 милиона долара в метавселената.
  • Hadean ще се стреми да расте благодарение на новоосигуреното финансиране.
  • Все повече гейминг компании залагат на бъдешето на метавселената.

Думата "метавселена" се появява все по-често в нашето ежедневие, но има някои събития, които още повече трябва да приковават внимание към нея и значението й за бъдещето. Едно от тях е решението на Epic Games да инвестира в разработчика на инфраструктура за метавселени Hadean, който в последния им кръг на финансиране набра 30 милиона долара. Което може да има големи последици за бъдещето на компанията.

Epic Games е създател на Fortnite, една от най-популярните игри през последните години с повече от 400 милиона активни играчи през 2021. Други групи като 2050 Capital, Alumni Ventures, Aster Capital, Entrepreneur First и InQTel също участваха в кръга на финансиране, който беше ръководен от европейски инвестиционен посредник Molten Ventures.

Fortnite е една от многото метавселени, базирани на видеоигри, които вече съществуват, преди терминът дори да бъде популяризиран, заедно с други игри като Roblox и Minecraft. За разлика от запустелите заради спада в цените на криптовалутите метавселени, базирани на блокчейн, които бяха в заглавията за продажба на NFT и виртуална земя преди известно време, игри като Fortnite имат процъфтяващи екосистеми и масово посещавани виртуални събития за своите общности.

Сега изглежда, че Epic иска да увеличи мащаба на тези събития още повече и да увери потребителите, че амбициите в метавселената не са ограничени до само 100 играча играещи едновременно, лимит които е техническо предизвикателство в момента.

"Изчислителната мощност на Hadean ще осигури инфраструктурата, която е необходима, докато работим за създаването на мащабируема метавселена. Технологията на компанията допълва Unreal Engine на Epic, като позволява огромни количества едновременни потребители и отключва нови инструменти за творци и разработчици. Имаме удоволствието да допринесем за растежа на Hadean и очакваме с нетърпение да продължим да работим заедно", коментира пред Forbes вицепрезидентът на Unreal Engine Ecosystem на Epic Марк Петит.

Основана през 2015 г., Hadean е компания, базирана в Лондон. Фирмата възнамерява да използва средствата за изграждане на своята технология за виртуална инфраструктура на метавселена. Hadean има за цел да получи допълнителна изчислителна мощност, за да разшири обхвата на инициативите в метавселената.

Инициативите, свързани с метавселената, заемат централно място не само във фирмите за игри, но и в други индустрии. Финансите и банкирането също започнаха своята надпревара в дигиталното пространство. Днес ние сме на прага на това, което може да бъде най-големият трансформационен период в световната история. С първата индустриална революция новите технологии като монтажни линии, фабрики и транспорт коренно промениха обществото. Този път вместо зъбчатите колела да вършат работата, цифровизацията, базирана на блокчейн, ще продължи да стимулира транзакциите. Цифровите финанси и паричната система използват децентрализирана блокчейн технология за модернизиране на финансовите пазари. Доминиращите играчи в тези системи включват най-големите финансови институции в света и глобалните централни банки.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Hadean Крейг Бедис пред techcrunch:

"Днешните виртуални светове са ограничено преживяване - малки по мащаб, изолирани и несигурни. Ето защо това са техническите предизвикателства, с които се заемаме днес." Нещо повече, Бедис вярва, че успехът и приемането на метавселената зависят от лекотата, с която създателите могат да изградят своята визия и да я предоставят на потребителите.

Марк Петит, вицепрезидент на Unreal Engine Ecosystem на Epic:

"Технологията на компанията допълва Unreal Engine на Epic, като позволява огромни количества едновременни потребители и отключва нови инструменти за създатели и разработчици. Unreal Engine е фотореалистичен инструмент за създаване на 3D на Epic Games."

Въпреки че Hadean е работил с Web3 метавселени и отчасти използва блокчейн технология, не е ясно каква роля може да играе блокчейн във всичко това за Epic. Докато Minecraft забрани NFT, а Steam не позволява блокчейн игри, Epic Games бяха по-отворени към концепцията, позволявайки няколко Web3 игри в Epic Game Store. Не изглежда обаче, че ще се извърши някакво масово преминаване към блокчейн, нито нещо като въвеждане на NFT в екосистемата Fortnite. Основната цел тук е постигането на мащабируемост над това, което Fortnite и Unreal Engine могат да предоставят на своята аудитория като цяло.

Изпълнителният директор на Epic има лоши новини, ако сте се надявали на Fortnite NFTs. Тим Суини, главеният изпълнителен директор на Epic, написа в Twitter, че Fortnite няма да интегрира NFT. Той цитира проблема на пространството с измамите като причина за колебанието си, което предизвика известна дискусия в коментарите (както обикновено правят силните изявления за крипто). Суини дори изясни възгледите си относно NFTs, като обясни, че за него притежаването на NFT е почти толкова ценно, колкото харесването на изображение в Twitter и постави под въпрос реалната собствеността върху NFT.

Все още няма коментари
Нов коментар