🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хижа "Мальовица" остава извън контрола на Христо Ковачки. Засега

БТС подписа договор за наем с настоящия хижар на хижа "Мальовица" въпреки интереса от страната на оператора на ски зоната

Хижа "Мальовица" е основна база за развитието на много спортове и обучението на алпинисти и скиори
Хижа "Мальовица" е основна база за развитието на много спортове и обучението на алпинисти и скиори
Хижа "Мальовица" е основна база за развитието на много спортове и обучението на алпинисти и скиори    ©  Надежда Чипева
Хижа "Мальовица" е основна база за развитието на много спортове и обучението на алпинисти и скиори    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • БТС подписа договор за наем с настоящия хижар на хижа "Мальовица" въпреки интереса от страната на оператора на ски зоната.
  • Все още не е ясно дали и какви ще са юридическите стъпки от страна на другите желаещи.
  • Хижата и чайна "Тръстиката" при ЦПШ "Мальовица" остават единствените обекти извън структурата от фирми, свързани с Христо Ковачки в зоната.

"Нещо се мъти около хижа "Мальовица". Това притеснение се появи в последните седмици в социалните планинарски групи и организации. Зад него стоеше въпросът дали знаковата за ски спорта и алпинизма хижа ще премине към структурата, свързана с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, подобно на ски съоръженията, хотел "Мальовица" и бившата Централна планинска школа "Мальовица" (ЦПШ), разположени в подножието. А в подкрепа на дългогодишния хижар се появиха становища на планинарски организации и подписка.

Засега поне отговорът е не. Решението беше в полето на собственика на хижата - Български туристически съюз (БТС). В крайна сметка председателят на управителния съвет на БТС Венцислав Венев е подписал договор за наем с досегашния хижар Николай Марков и дружеството му "Транс груп" за пет години с опция за още пет, а полагането на подписа се е случило миналия петък - 26 май. Това беше съобщено от Венев пред "Капитал", като последва и съобщение към планинарската общност.

Хижата, разположена на 1960 метра височина, на практика е едно от последните плочки на доминото в емблематичната ски зона, останали да се управляват от стопани извън групата на Ковачки. Другият обект е чайна "Тръстиката", разположена в подножието на "Мальовица", срещу сградата на бившата ЦПШ, вече хотел "Алпинист". Чайната е с преподписан договор с дългогодишния наемател от есента на миналата година и е до октомври 2027 г.

По линия на хижата от Туристическо дружество "Мальовица", свързано с Ковачки и оператор на двата хотела, коментираха пред "Капитал", че предстои да решат "дали и как Туристическо дружество "Мальовица" ще отстоява най-добрата възможност за съдбата на хижа "Мальовица" в следващите години". Или не е ясно дали ще има последващи правни действия срещу решението на БТС.

По линия на чайната пък от БТС, както и настоящият й дългогодишен наемател Христо Стоянов подозират, че има риск в даден момент достъпът до нея да бъде ограничен с ограда, тъй като тя попада на границата с терени, собственост на фирми, свързвани с Ковачки.

През този зимен сезон курортът влезе в медийното полезрение именно с поставена бариера, ограничаваща достъпа до Централна планинска школа "Мальовица", както и Национален парк "Рила", като за нея сигнализира бившият депутат от "Продължаваме промяната" и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.

Решения и оферти

Историята накратко. Настоящият хижар Николай Марков стопанисва хижа "Мальовица" в последните 10 години и договорът му изтича през юни. На 9 февруари управителния съвет на БТС взима решение да подпише нов договор с него за пет години с опция за удължаване с още пет, като към петата година може да се предоговорят условията или договорът да се прекрати. Освен наемната цена в договора фигурира и инвестиционното намерение на хижаря за възстановяване и реконструкция на старата каменна хижа, която към момента е неизползваема и по думите на Марков е "на четири голи стени".

До подписването му обаче така и не се стига, като малко след решението в БТС са входирани два плика с оферти за наем на хижата - на ТД "Мальовица" и на Борислав Вардаров. Имената на появилите се кандидати стават ясни от протоколите на заседанията на УС на БТС и бяха потвърдени от Венев.

Първият кандидат "ТД Мальовица" е структурата, която менажира в момента двата хотела в ниската част - хотел "Мальовица" и бившето ЦПШ, прекръстена на хотел "Алпинист", като от ТД "Мальовица" отричат появилите се съмнения да имат някаква връзка с втория кандидат - Борислав Вардаров от Самоков.

След появата на новите пликове няколко месеца наред подписването на договор с Николай Марков въпреки решението от 9 февруари не се случва, а на 22 май се насрочва и заседание, на което в дневния ред присъства точката въпросното решение от 9 февруари да се отмени.

Ключовата хижа

Следват реакции в социалните медии и събиране на подписи в подкрепа на настоящият хижар. Причините са няколко - множеството подобрения, направени по хижата, промяната на облика й и разработването й.

Вторият момент са опасенията хижата, която е основна база за развитието на много спортове и обучението на алпинисти, скиори и т.н., да се превърне в хотел.

"Има залитане да превръщат хижите в нещо луксозно, което да изкарва пари, а те са строени от туристите", коментира Момчил Панайотов, председател на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил.

Третият момент е монополът и попадането на всички обекти в един собственик и липсата на разнообразие в услугите и различното търсене на различния тип туристи. "Смятам, че защитаваме обществения интерес. Не може да си позволим да имаме един собственик. Не е честно спрямо планинарската общност", казва Венев.

В крайна сметка това, което се случва на заседанието на 22 май на БТС, е, че при достигането до точката за отмяна на решението за хижа "Мальовица" четирима души от управителния съвет напускат заседанието и тя не може да се гласува поради липсата на кворум, обяснява Венев.

След заседанието Венев се допитва до Инспектората на БТС и в крайна сметка подписва договора хижата да бъде наета от Марков. До обявяването на конкурс не се стига и двата плика с допълнителните оферти остават неотворени.

От БТС обясняват решението си с "множеството подобрения, направени в хижа "Мальовица" през изтеклия наемен период (в т.ч. възстановяване и ремонт на кухнята и столовата, саниране и обновяване на външната фасада и покрива, ВиК и ел. инсталациите, ремонт на спалните помещения, подмяна на врати и подновяване на легловата база и много други). Не мога да подмина и факта, че във времето, в което Николай и Вени стопанисват обекта, са изградили много добри взаимоотношения с туристите. До този момент отзивите, които получаваме относно тяхната работа, са само положителни. През 2016 г. хижа "Мальовица" печели приз за "Най-добра туристическа хижа", а през настоящата 2023 г. пак е номинирана в конкурса "Хижа на годината", и то в две от категориите".

Пред "Капитал" от кандидата ТД "Мальовица" коментираха, че "отдаването без конкурс на хижа "Мальовица" е пропусната възможност". "Туристическо дружество "Мальовица" като организатор на спортния календар на хотел "Мальовица" и ЦПШ съвместно с инвеститорите показват нагледно как би могъл да се развие целият комплекс, запазвайки естествената среда. Считаме, че конкурсното начало е двигател за постигане на най-добрата визия, а комплексът на Меча поляна е визитка на вече постигнатото и добра референция за нас. Предстои да решим дали и как Туристическо дружество "Мальовица" ще отстоява най-добрата възможност за съдбата на хижа "Мальовица" в следващите години."

Венев обаче коментира пред "Капитал", че след подписването на договора е бил уведомен, че ще последват дела срещу него или БТС, като все още не е ясно на какво основание, като на практика процедура за конкурс не е обявявана.

Стъпването на Мальовица

Стъпването на Христо Ковачки на Мальовица става на стъпки през годините. По времето на управлението на тройната коалиция фирми, свързани с Ковачки правят серия от заменки с държавата, като срещу гори в района на Своге получават терени в Мальовишкия дял на Рила. През 2008 г. коалиция "За да остане природа в България" установи, че през 2007 и 2008 г. посредством заменки на три фирми, свързани с него ("Ел Ем импекс", "Агросим" и "Грейд 2004"), Христо Ковачки е установил контрол над 3441 декара в района. Информацията на екологичната организация е събрана от анализ на данните в Имотния регистър. От инициативата "Зелени закони", която обединява известни природозащитници и еколози, предоставиха преди време картата на "Капитал". Придобитите от Ковачки имоти от държавния горски фонд са с формата на бъдещи ски писти и просеки за ски съоръжения.

Някои от тях съвпадат с част от проекта на ски курорта "Говедарци - Искровете - Мальовица" (появил се в периода 2006 - 2008 г. и намиращ се в района на селата Мала църква, Маджаре и Говедарци, местността Гюлечица и района на Мальовица, по северните склонове на Рила до границата на Национален парк Рила) - като писти и терени в ниското, предназначени за строителството на хотели. Както и с вече съществуващи писти, какъвто е случаят с "Мальовица". Така за около десетилетие БТС отговаряше за сградите, а Ковачки контролираше земята.

След рокади в ръководството на БТС обаче нещата рязко се променят. През ноември 2020 г. Българският туристически съюз отдаде под наем емблемата за алпинизма в страната - ЦПШ, за десет години на фирмата "Агро ленд мениджмънт". Дружеството е свързано с Христо Ковачки, който година по-рано чрез друго свързано с него дружество - "Ви Ай хънтинг", наема отново от БТС и пак за 10 години намиращия се в непосредствена близост хотел "Мальовица", както и влековете в ски зоната. Ски център "Мальовица", включва 5 влека, 4 писти и 2 чайни, като съоръженията са наети, след като договорът с предишния наемател е прекратен преждевременно от БТС. Новооткритият хотел "Алпинист" в сградата на ЦПШ се радва на висок рейтинг в платформата Booking, като цената през нея на нощувка в двойна стая е около 100 лв.

Пак през "Ви Ай хънтинг" през лятото на 2020 г. Ковачки взима от държавата за 15 години Дивечовъдния участък "Рила", който обхваща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци до границите на парк Рила. Процедурата е организирана от "Югозападно държавно предприятие".

Така хижа "Мальовица" горе в планината и чайна "Тръстиката" долу при ЦПШ остават единствените останали независими плочки на доминото. Въпросът е докога.