Скандалът МВР – митници

Срещата невъзможна: защо Сарафов не може да поема ангажименти пред главния секретар на МВР

Разговорът между двамата е протекъл докато се е решавало дали Живко Коцев ще е обвиняем или свидетел

Борислав Сарафов и Руси Алексиев бяха изслушани по въпроси, свързани с назначената за разследващ сигнали срещу главния прокурор и неговите заместници съдия Даниела Талева, ВСС
Борислав Сарафов и Руси Алексиев бяха изслушани по въпроси, свързани с назначената за разследващ сигнали срещу главния прокурор и неговите заместници съдия Даниела Талева, ВСС
Борислав Сарафов и Руси Алексиев бяха изслушани по въпроси, свързани с назначената за разследващ сигнали срещу главния прокурор и неговите заместници съдия Даниела Талева, ВСС    ©  Велко Ангелов
Борислав Сарафов и Руси Алексиев бяха изслушани по въпроси, свързани с назначената за разследващ сигнали срещу главния прокурор и неговите заместници съдия Даниела Талева, ВСС    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Не разполагам и с възможности да влияя и да проверявам хода на делото заради промените в конституцията." Думите са на на изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов от средата на февруари тази година. Тогава той беше извикан на изслушване във Висшия съдебен съвет (ВСС) по казуса с убития малко по-рано Мартин Божанов-Нотариуса.

Така наследникът на уволнения от поста Иван Гешев демонстрира колко неприятна му е темата с неразследваните приживе действия на брокера на влияние. Той всячески опитваше да се разграничи от случая, сякаш предвкусвайки, че веднъж ескалира ли, скандалът неминуемо ще стигне и до него, както и изчезналия следовател Петьо Еврото и мистериозния кръг за рекет и уреждане на дела "Осемте джуджета".

Ето защо Сарафов предпочете да се позове на влезлите в сила конституционни изменения, които на теория го обезвластяват. Няколко пъти пред ВСС той повтори, че няма никаква възможност да проверява какво става по дела, да се меси по тях, дори да знае докъде са стигнали производствата. Два месеца по-късно обаче така обезвластеният и.ф. главен прокурор се оказа, че е домакинствал ключово събитие в кабинета си, свързано с не просто текущо разследване, а по времето на мащабна акция, която разтресе политическите върхове на държавата. В този момент Борислав Сарафов не изглежда да се сетил за конституционните си ограничения.

Става дума за срещата между него, шефката на Софийската градска прокуратура (СГП) Илияна Кирилова, нейния заместник Христо Кръстев, Антон Славчев от антикорупционната комисия и уволнения в сряда главен секретар на МВР Живко Коцев. Тя се провежда в специален момент: в самото начало на предизборната интервенция на ДАНС, антикорупционната комисия и прокуратурата в Агенция "Митници", която по-късно ще въвлече в скандала и главния секретар на МВР.

Защо Сарафов не може да присъства на такива срещи

За срещата се разказват различни истории - от самия Коцев, който се оказа сериозно оплетен с участниците в сочените за престъпна група за контрабанда, както и от представители на прокуратурата.

Вече бившият главен секретар на МВР твърди, че Сарафов и компания (заедно с вътрешния министър Калин Стоянов) са го принуждавали да подаде оставка под заплахата, че иначе ще бъде арестуван за тежко престъпление. От друга страна, ръководството на градската прокуратура в лицето на Илияна Кирилова има различна трактовка: Коцев, за когото вече било ясно, че има лични отношения с обвиняемите Марин и Стефан Димитрови, сам потърсил и.ф. главния прокурор за съдействие. Сарафов обаче в нищо не се месил по думите на Кирилова.

Подробностите всъщност нямат значение. Важното в случая е, че не съществува легално основание изпълняващият функцията главен прокурор, който според поправките в конституцията оглавява само административно Върховната прокуратура, да присъства на подобна среща, без оглед на темата за разговор и на това кой е бил неин инициатор.

Сарафов добре знае, че негово участие в подобна сбирка е недопустимо, защото, както неотдавна изтъкна, на практика вече няма особени правомощия. Вероятно това е обяснението и за мълчанието му - той упорито не проговаря публично, макар че името му е замесено и в новия скандал от този калибър. Вместо обяснение обаче обществото получава неподписани медийни публикации - познат прийом на бившите главни прокурори Цацаров и Гешев.

След срещата

След срещата Коцев подава оставка, според собственото му твърдение - под натиск, за което вече има сигнал при специалния прокурор за разследване на главния Даниела Талева. Според близки до прокуратурата и ГЕРБ и ДПС медии, за да се спаси от обвинение обаче, бившият главен секретар е станал свидетел срещу шефката на митниците и двамата Димитрови, с които е в близки отношения и от които е получил луксозен часовник.

Понеже информацията беше неофициална, никой не успя да обясни разумно защо ако най-висшето ръководство на МВР е замесено в контрабандни канали (все още недоказано), Коцев не е привлечен като обвиняем, а разследващите са избрали "щадящия подход" да го ползват като анонимен свидетел.

Нещо повече - логиката на опазването на държавния интерес е, че прокуратурата не би следвало да сключва сделки с висши полицаи, ако те са уличени в престъпление - тъй като следващите, които ще заемат тази позиция, ще имат основание да предполагат, че ако са недобросъвестни и бъдат хванати, ще им се размине.

Тук стои въпросът: ако на срещата при Сарафов е договорен подобен развой - Коцев да свидетелства срещу това да подаде оставка и да не бъде обвинен, кой носи отговорност за това?

Както обикновено: едва ли ще има последствия

В крайна сметка обаче едва ли ще има някакви последствия за и.ф. главен прокурор. Причините изглеждат ясни:

  • На срещата освен Сарафов и Коцев са присъствали двама прокурори и Антон Славчев от антикорупционната комисия, които почти сигурно ще потвърдят версията на Сарафов. Така думите на Коцев (без значение верни ли са или не) ще увиснат в пространството и няма да послужат за никакво разследване.
  • Наред със сигнала при Талева вече бившият правосъден министър Атанас Славов сезира съдебния съвет и инспектората към него. Подобен подход също изглежда обречен, защото след промените в конституцията ВСС няма пленум. Сигналът вероятно ще се разследва в прокурорската колегия, която вече действа като Висш прокурорски съвет, но пък е със стария си състав и доминирана от Сарафов.

В ситуацията има и бонус за и.ф главния прокурор - неговата доскорошна заместничка, която лично той покани на поста, беше подбрана от близкия до ГЕРБ служебен премиер Димитър Главчев за министър на правосъдието. Което е гаранция, че тя няма да внесе в кадровия орган на съдебната власт предложение за търсене на дисциплинарна отговорност от Сарафов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар