Скандалът МВР – митници

Да разлаеш пуделите: въпроси и отговори за скандала МВР-Митници

В една седмица, залята от снимки, компромати и политическо говорене, обобщаваме какво се случи и защо е важно

Да разлаеш пуделите: въпроси и отговори за скандала МВР-Митници
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отдавна не се беше случвало. През последните няколко дни пред очите на всички се разигра една от най-мащабните кампании за дискредитация на политически противници, в която бяха замесени няколко държавни институции - МВР, ДАНС, прокуратура и комисията срещу корупцията, както и някои от контролираните медии. Между всички тях има две общи неща:

  • Те са овладени от ГЕРБ и ДПС
  • Общият им враг и основен потърпевш от мероприятието е коалицията ПП-ДБ

Тази история се разви толкова бързо, толкова сложно и толкова шумно, че повечето хора едва ли успяха да се ориентират в нея. Това е донякъде и замисълът й - хората да чуят само "контрабанда" и ПП-ДБ.

В следващите страници ще видите обяснена цялата история под формата на въпроси, които вероятно ще си зададете, така че да се разбере дори и от човек, който не е следил всички подробности от предишните дни. Ще научите включително за пудела от заглавието. Той е второстепенен, но цветен герой в сценария на тази иначе злокобна постановка, която показва силата на превзетата държава и преминаването на важни граници от управляващите я.

До момента не съм следил/а този скандал. Обяснете ми, моля, какъв е проблемът, така че да се ориентирам лесно?

Скандалът, свързан с Агенция "Митници", който започна в началото на април, представлява своеобразно начало на предизборната кампания. И дава насоки как ще протече тя - ГЕРБ и ДПС чрез контролираните от тях институции успяха да оплетат по силно неясен, но безспорно компрометиращ начин фигури на различни позиции, свързани с ПП-ДБ.

Централна роля в скандала заема репресивният апарат на държавата (прокуратура, антикорупционна комисия, ДАНС). Още в началото на акцията на въпросните институции в Агенция "Митници" беше ясно, че целта не е просто пресичане на контрабандни канали, както се твърдеше официално, а ще бъде средство за предизборна борба. Най-явният белег за това беше, че още преди съдът да е наложил мерки за неотклонение на заподозрените (шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и Марин и Стефан Димитрови - баща и син), в парламента беше създадена анкетна комисия, която да разследва "евентуалната роля на Асен Василев", свързана с корупция в митниците. Тя се оглави от Тошко Йорданов от "Има такъв народ", а Делян Пеевски и Бойко Борисов побързаха да прехвърлят отговорността за скандала на ПП-ДБ. Лидерът на ГЕРБ каза, че от три години няма познати в митниците (wink-wink), а съпредседателят на ДПС насочи вниманието изцяло към бившия финансов министър - с думите, че "промени там е правил Василев и всички шефове са назначени от него".

Развитието на скандала по същество засяга две ключови структури в държавата - Агенция "Митници" и МВР. А негови обекти се оказаха две ключови фигури, свързани с ПП-ДБ - ексшефката на агенцията Петя Банкова, както и главният секретар на МВР Живко Коцев.

В началото твърденията на предприелите акцията бяха, че Банкова е участник в престъпна група заедно с още трима души: Марин и Стефан Димитрови, както и разработван от службите (многократно описван от медиите), но никога неосъждан мъж на име Никола Николов-Паскал, за когото има твърдения, че контролира от десетилетия контрабандни канали за трафик на цигари. В близки до прокуратурата и ГЕРБ и ДПС медии тримата мъже бяха наречени "известни контрабандисти", без никой от тях да има присъда за подобно нещо.

Във втория ден на скандала изненадващо и "по лични причини" подаде оставка главният секретар на МВР Живко Коцев. Ден по-късно той коментира, че е направил това под натиск, за който стана ясно, че му е упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, шефката на Софийската градска прокуратура (СГП) Илияна Кирилова и Антон Славчев от антикорупционната комисия. Твърденията на главния секретар бяха посрещнати с мълчание от Сарафов и с медиен залп срещу Коцев от споменатите издания.

Впоследствие с контролирана информация към тях бяха разпространени данни, че главният секретар на МВР е бил в близки отношения с обвинените баща и син Димитрови. Дори получил подарък от тях - луксозен часовник, а наред с това ходели заедно на почивки и общували често. Тези обстоятелства се оказва, че са приложени към делото на Банкова и Димитрови, по което са използвани различни СРС-та.

Живко Коцев обаче не беше сред обвинените. Причината, пак според споменатите издания, е, че той е станал анонимен свидетел, за да не бъде обвинен. В тяхната трактовка главният секретар на МВР поискал среща с главния прокурор и компания, след като бил уличен в обвързаността си с обвиняемите и след обиски, проведени в офиса и дома му.

Самият Коцев пък твърди в сигнал до бившия премиер Николай Денков (който беше препратен към ad hoc прокурора Даниела Талева), че е бил поставен пред избора или да подаде оставка, или "да стане обвиняем и да бъде арестуван". Коцев не е отрекъл връзките си с Димитрови, но и не е дал обяснение за тях.

Банкова, която е обвиняема, твърдеше, че не ги познава, но СРС-та по делото я уличиха в лъжа. И все пак изглежда, че и бившата шефка на Агенция "Митници", която в момента е в следствения арест, както и главният секретар на МВР Коцев са имали отношения с Димитрови, а те от своя страна - със сочения за каналджия от високо ниво Никола Николов-Паскал.

Сами по себе си подобни познанства са компрометиращи и това се използва успешно от Борисов, Пеевски и прокуратурата. Основната цел на тази акция е чрез уличаването на хора, свързани с ПП-ДБ, да бъдат компрометирани ключови политически фигури от коалицията. Неслучайно усилията са скандалът да поеме в посока към Асен Василев и Бойко Рашков. Първият като бивш финансов министър, който е назначил Банкова в митниците, а вторият като бивш служебен вътрешен министър, който е ползвал Марин Димитров като свидетел срещу Бойко Борисов.

⬆️

Арестът на шефката на митниците: защо точно сега и доколко солидни са обвиненията?

В първите дни на скандала издания, близки до различни служби, лансираха тезата, че "разработката в ДАНС тече от 2,5 години". Тази "информация" обаче бързо беше свалена, защото Петя Банкова е в митниците от август 2023 г.

Логично обяснение на въпроса защо сега даде лидерът на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че "акцията е разчистване на сметки между бивши партньори". А отговорът включва също и "защото предстоят избори".

Според прокуратурата организираната престъпна група на Банкова с двамата Димитрови и Никола Николов-Паскал е действала от началото на 2023 г. до 3 април тази година. Не е установено до момента дали тя се е познавала и е поддържала връзка с Николов. Според юристи, с които "Капитал" разговаря, обвиненията в престъпна група често претърпяват крах в съда, защото трудно се доказват.

⬆️

Има ли друг шеф на митниците, арестуван в последните 20 години, и колко голям прецедент е това?

В новата история на България има десетки случаи на арестувани шефове на митнически бюра и пунктове, но не и на директор на агенцията. Митниците са една от двете приходни агенции на държавата, от които се очаква да събират милиарди всяка година - те отговарят за приходите от акцизи, ДДС от внос и на мита, от които две трети се внасят в бюджета на ЕС. От тази гледна точка арест на шефа на митниците на европейска държава е, меко казано, проблем за имиджа на страната. Българската Агенция "Митници" работи в координация с митническите агенции в целия ЕС.

⬆️

Доколко верни са твърденията на ПП, че тя е започнала промени в митниците и са хванати повече контрабандни канали?

Петя Банкова е в Агенция "Митници" от 5 август 2023 г., като първоначално беше заместничка на Павел Тонев с ресор "Митническо разузнаване", в който влиза имено борба с наркотрафика и контрабандата. Начело на агенцията е от 20 март т.г. Бързо след назначаването ѝ започна промени в някои от ключовите звена на системата, сменяйки шефовете на най-големите митнически пунктове в страната като тези на Капитан Андреево и Лесово на границата с Турция и на Калотина - със Сърбия. Смени и хората начело на териториалните дирекции на митниците в София и Пловдив.

Софийската пое Павел Манченко, който дотогава беше представител на Агенция "Митници" в Постоянното представителство на България към ЕС. Той има 27-годишен стаж в системата и е заемал различни длъжности, включително началник-отдел и началник на митница "Аерогара".

Новият пловдивски шеф обаче е, меко казано, странен избор, тъй като няма никакъв опит в системата - преди това е оглавявал отдел "Канцелария и протокол" на бившия кмет на Пловдив Здравко Димитров. Смените са направени бързо и при знанието, че предстои работа по сливане на НАП и митниците. Но пък от друга страна, казват хора от агенцията, работният стаж на Банкова като зам.-директор е достатъчен, за да си изработи визия и да действа от момента, в който й е даден мандат.

Кадровите промени, направени от нея, са общо 88 - служители на ръководни и експертни длъжности са временно преместени или преназначени на други позиции.

Дали смените са довели до повече хванати контрабандни канали - по-скоро не. Периодът, в който Банкова е начело на митниците, е твърде кратък, за да може да се направи коректен анализ. През март агенцията залови 170 кг кокаин на бургаското пристанище - доста голяма пратка като за България. Но такъв резултат понякога е и въпрос на късмет или на по-дълга разработка. "В България два-три пъти годишно се задържа едно такова количество кокаин, обикновено не е за нашия пазар. Митницата си следи профилите и са видели, че този контейнер се отклонява - рисков е, и са го проверили. За да кажем дали нещо е успешно, трябва да мине поне една година, а чудеса за месец и половина е несериозно", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

Иначе през март в България пристигат служители на службата "Митници и гранична защита" на САЩ по проект за обмяна на опит в областта на митническия и граничния контрол, финансиран от американското правителство. Дали присъствието им на Капитан Андреево, пристанищата Бургас и Варна има отношение към случая, не е ясно.

⬆️

Кои са хората, с които предполагаемо Банкова е общувала, заради което са повдигнати обвиненията?

Марин и Стефан Димитрови, както и Никола Николов-Паскал са свързани с хасковския регион, като за Паскал от години има медийни съобщения, че е свързан с контрабандни канали. Присъда обаче няма. В момента той също не е задържан, а е обявен за издирване.

Марин Димитров пък е ключов участник в публични скандали през целия преход. Той е бивш полицай, а името му става за първи път публично известно около акцията срещу Ерджан Рашид-Роко през 1997 г., когато Роко е арестуван за притежаване на фалшива валута. Покрай акцията тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев уволнява заради съмнения за връзки с бизнесмена майор Марин Димитров, който по това време работи в регионално звено "Сигурност" към районното полицейско управление в Кърджали.

В скандала "Роко" става дума за връзките на магистрати, политици, митничари и полицаи с клана Рашид. Тогава пред "Капитал" Димитров казва, че се познава и с тогавашния главен прокурор Иван Татарчев, както и с Ерджан Рашид. Посочва също така, че има "много пари, а техният проблем (на разследващите - бел. ред.) е, че не знаят откъде са".

Впоследствие Димитров потъва в забвение, а години по-късно се появява като директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), назначен от кабинета "Станишев". Малко преди да бъде освободен, през 2009 г. Димитров се оказва ключовият свидетел на прокуратурата по обвинението срещу бившия зам. вътрешен министър Раид Мустафа (по времето на делото се разбира, че двамата са били колеги от полицията в Кърджали). Според твърденията на Димитров, на които основно стъпва обвинението, собственикът на "Автоинженеринг" Росен Маринов му предложил подкуп. А зам.-министърът бил посредникът.

Димитров тогава е информирал за случая свой приятел от времето в МВР, който вече работел в ДАНС, но в публикациите по делото не се разбира защо официално не е сигнализирал отговорните институции. След медийния шум нищо от обвиненията не се доказа и впоследствие Мустафа осъди прокуратурата.

Не е известно с какво се занимава Димитров в периода след този скандал. През май 2021 г. тогавашният служебен вътрешен министър Бойко Рашков казва, че е сезирал прокуратура за заплахи, отправени от бившия премиер Бойко Борисов. Става дума за описана в подаден именно от Марин Димитров сигнал история с бившия министър на земеделието Мирослав Найденов в първото правителство на ГЕРБ с твърдението, че той е предлагал подкуп 200 000 лв. на бившия председател на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, за което Симеонов е дал показания пред прокуратурата. После обаче оттеглил показанията си след натиск. Според подателя на сигнала думите на Борисов са били, че "машините в месокомбината работят на пълни обороти и жена ти няма да разбере, че яде твоето месо".

Марин Димитров в момента не е с мярка за неотклонение, защото постъпи в болница. В ареста (освен Петя Банкова) е само синът му Стефан, чиято годеница коментира през "Нова телевизия" предполагаемото му влияние: "Мислите ли, че момче на 30 години раздава постове в държавата? Той винаги е имал склонност да преувеличава."

⬆️

Откъде дойде връзката между обвинението на Банкова и отстраняването на Живко Коцев от МВР?

Обвинението на Банкова предшества скандала около подадената, а впоследствие оттеглена оставка на Живко Коцев. Заявлението му за напускане (за което той твърди, че е под натиска на министъра и и.ф. главен прокурор) е подадено в момента, в който срещу него се водят процесуални действия. В медиите изтече и протокол от разпит на анонимен свидетел, който уличава Банкова във връзки с другите двама заподозрени - Димитрови. Твърди се, че този разпит е на Коцев, който добре познава бащата и сина. Последното беше потвърдено с поредица снимки, изтекли в близки до прокуратурата медии.

⬆️

Какво знаем за обвиненията и какво не знаем?

Миналата събота беше определена постоянна мярка задържане под стража на Петя Банкова и Стефан Димитров (Димитров-баща е в болница).

На разглеждането на мерките стана ясно, че на съда са представени веществени доказателства, основно от специални разузнавателни средства (СРС), които доказват, че шефката на митниците и двамата Димитрови са се срещали многократно. По време на разпитите тя е отрекла да ги познава, но СРС-та и свидетелски показания сочат обратното.

От заседанието на съда стана ясно още, че Банкова и Стефан Димитров са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев, като Димитров я е посрещнал в сградата на МВР.

Колкото до връзката на Коцев със случая - доказателствата на този етап са по-скоро косвени, най-малкото защото той не обвиняем.

Изтеклите снимки в медиите, които се оказаха част от делото, изглежда, че са правени от обвиняемите баща и син в различна обстановка с Коцев - на вечери, край басейн, в сауна.

Сред доказателствата, представени от СГП, беше и видеотехническа експертиза на кадри от камера на летище София. На тях е заснет Коцев (в компанията на бившата министърка на ГЕРБ Николина Ангелкова) да получава от Димитров-младши кутия. Според разследващите в нея е имало скъп швейцарски часовник, за който ДАНС разполагала с данни, че след това главният секретар на МВР е носил.

Два дни по-късно (в понеделник) сайтът "Афера" публикува снимки, на които се виждат пачки евро и пудел. Със същия пудел, който веднага беше посочен като "свързващ" пачките и другите участници в историята, бяха публикувани кадри, на които се виждат Живко Коцев, както и бившият служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Беше публикувана и снимка, на която Димитров-син подарява колаж (представян за портрет) на Бойко Рашков за рождения му ден.

⬆️

Има ли причина за едновременното отстраняване на хора от ключови постове от МВР и митниците веднага след падането на кабинета "Денков"?

Всяко ново правителство обикновено сменя и шефовете на двете свързани с приходите агенции - НАП и "Митници". Така че Банкова можеше да бъде сменена и без този скандал. Ситуацията с професионалното ръководство на МВР е по-сложна, тъй като смяната на главния секретар минава през решение на кабинета и указ на президента.

Едновременната атака по Банкова и Коцев може да бъде обоснована, разбира се, с контактите (чието естество не е изяснено) им с баща и син Димитрови. Друго общо между шефката на митниците и главния секретар на МВР е, че са фигури, ползвали се с протекциите на ПП-ДБ.

В този смисъл причината може да се чете по два начина - и като предизборна атака срещу ПП-ДБ, и като връщане на двата ключови поста в орбитата на ГЕРБ и ДПС.

⬆️

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 9

    Снимките с чекмеджето - "Гледай чекмеджето бе, гледай пачките, кюлчетата - това е мафията!"
    Снимките с пудела - "Не гледай пачките, мафията ни бие, госпожо, държавата е превзета!"

    Толкова за единните стандарти на градската "десница", която води леви политики. А това което се случи всъщност изкарва на показ двата елемента от прословутото "Ала-бала с президента".
    1. Разпределяме си контрабандата с Радев, за да финансираме Политическия Проект, като ползваме за параван полезните идиоти, които си купиха по веднъж министерски стол и сега кметски. Всеки управляващ ползва за черна касичка тези канали, като поне при Баце се хващаше нещо за пред чужденците.
    2. Вторите са машините за гласуване, като започна малко да се повдига завесата над това защо министърът на МЕУ стоя под охрана евентуално заплашен от своите.

    Да видим дали сега ще стане като при ареста с Баце - бързо "пране" на политиците и слагането на тези пуделчета намордник или ще ги приключваме.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 9

    Авторките са безкрайно прави за превзетата държава.
    Безкрайно точни са и за целенасочения абсолютно незаконен излив в медиите на следствени протоколи от разпити, на СРС-та, на неудобни фотографии и пр.
    За тяхна чест поне не се занимават да отричат истинността им.

    И рисуваната по-горе схема - "Бият Паниковски!" - наистина наподобява 1:1истерията с пачките в шкафчето. И видимо се цели да свърши така - с предозиране, преяждане на публиката и загуба на интерес.

    А всъщност трябва да се анализира как стана така, че едни хора, които заради красивите им приказки фенската им маса ги качи в политиката, когато се озоваха там забравиха, че щяха да освобождават БГ от мафията, мафиотите - в затвора и пр.
    Вместо това синьо-зелените "демократи" за 9 месеца във властта се овъртолиха в потресаващо гнусни схеми: гл.секретар на МВР ходи редовно на СПА с отявлен контрабандист от лоялност (!?) към Бойко Рашков; Киро се прегръща със същия в пловдивски парк; пудел разнася пачки евро в дома на мафиота под благия поглед на въпросния гл.секретар на МВР; белгийски прокурор издава заповед за обиск в София на офиси на виден ПП депутат по дело за контрабанда и трафик на наркотици...

    Просто вождовете на ППДБ експресно сами станаха мафия!

    И че всъщност всичко, което казаха Киро и Асен в "онзи" запис от седянката м.г., бе съвсем откровено и чистосърдечно: и за овладяването на МВР и правенето на избори със "свое" МВР, и за "ала-балата" с президента, и за изпирането на Борисов, и за политическите уволнения ...

    Всичко, което казаха, и което тогава звучеше доста нахално, стана истина. А за да стане истина трябват пари. Много пари. И върхушката на Партията на пудела си ги осигури чрез "приятелство" с трафиканти, контрабандисти, каналджии...

    Това ли бе промяната - овладяването на контрабандните канали и разставяне на хора на контрабандистите по силовите министерства и служби?

    Всъщност това е въпросът: ТИЯ ЛИ СА ПРОМЯНАТА?

    Нередност?
  • 4
    paf56646878 avatar :-|
    paf56646878
    • - 1
    • + 4

    От целата история има две поуки:

    1. И вашите слуги на Посолството ви са същата измет като Т. и П. , окаляни в корупция, лъжи и национално предателство.
    2. Който Мафия пере и глади за да получи властчица и парица, брани имунитета ѝ като майка орлица, лигави се по скутовете ѝ, гласува ѝ "реформи" за да ѝ даде служебните правителства и правото да си организира избори, той бива натакован с 300 от същата накрая и захвърлен на политическото бунище като мръсна пач...

    Нередност?
  • 5
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 5

    Ами не е вярно, че е равнозначно на снимките в спалнята! За тях се потвърди, че са компромат като част от банкнотите се оказаха с недействителни номера, свидетелят (фотографа) така и не застана с името си, а въпреки че имаше и снимки на спящ там ги нямаше останалите атрибути на тях. Тук има свидетели, хора които застават с името си, има снимки и записи на разговори, които са правени от институции. Няма как да приравним едното и другото! Едното е 100% постановка за политически линч, а за другото ще има присъди. Е разбира се, постановката ще бъде припомняна за вечни времена, а присъдите ще бъдат за "жертвите на мафията"... Ама резултата го знаем - 10%...

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":

    Двата казуса - шкафчето и пуделът с Коцев - са идентични като механизъм за психологическо въздействие - и двата са незаконни, и двата са инструмент за обществен натиск към другия клан на мафията.
    Единият клан (чрез медиите) се бори с другия/те клан/ове. А публиката е субект на въздайствие - седи на дивана и чете газети...
    Тия сега го направиха много по-въздействащо, отколкото ония някога с шкафчето: някаква сексприслужничка била снимала...
    Партията на пудела е като корупционен бакпулвер - шупва светкавично.

    Нередност?
  • 7
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Съгласен съм, че целения краен резултат е еднакъв! Въпроса е, че едното стъпва на измислена история, а другото е реална такава като самите потърпевши усилиха ефекта със действията си, които сами по себе си са скандални! Екс-премиера излиза и говори вместо главсек-а все едно му е настойник, някакъв подпийнал милиционер обикаля медиите и обяснява как бил много известен и затова имал толкова много снимки с контрабандисти... А един часовник за 50 бона бил "подарен на празник"... Въобще говорим за страшна наглост и безочливост!

    Нередност?
  • 8
    brunhild avatar :-P
    Харвардски Многокнижник
    • + 1

    Снимките на пулта са подвеждащи. Например на всички ключове и прекъсвачи надписът On/Off е сменен. Ще ви се карат от посолството! =)

    Нередност?
Нов коментар