Скандалът МВР – митници

Служебна власт за партийни цели

Пряк политически резултат от режисирания скандал е тоталното връщане на МВР при ГЕРБ и ДПС преди изборите

Служебното правителство на Димитър Главчев официално встъпи в длъжност във вторник
Служебното правителство на Димитър Главчев официално встъпи в длъжност във вторник
Служебното правителство на Димитър Главчев официално встъпи в длъжност във вторник    ©  Георги Кожухаров
Служебното правителство на Димитър Главчев официално встъпи в длъжност във вторник    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Било каквото било, вече ще бъде както беше." С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреждаваше партньорите си от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) по време на предизборната кампания за местните избори в края на октомври миналата година. Тогава двете формации бяха в деликатна ситуация - управляваха заедно на национално ниво, но на изборите бяха опоненти, които след това трябваше отново да продължат да бъдат партньори. По тази причина и никой към онзи момент не възприе думите на Борисов сериозно.

Половин година по-късно обаче заканата на Борисов е на път да се окаже "пророческа". На 9 юни ще се проведат поредните предсрочни парламентарни избори заедно с европейските, но на тях ГЕРБ и ПП-ДБ ще се явят като бивши партньори, чиито отношения поне към този момент изглеждат безвъзвратно скъсани. Нещо повече - разводът се очертава да бъде толкова грозен, че за компрометирането на ПП-ДБ изглежда няма да се подбират средства. В битката на Борисов за връщането на позавехналото величие на ГЕРБ "каквото беше" допреди четири години, когато управляваше държавата с помощта на присъдружни слаби коалиционни партньори, лидерът на ГЕРБ има на своя страна още два фактора. Той действа в съдружие със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и "приятелската" помощ на президента.

Това означава, че срещу ПП-ДБ ще бъде хвърлен целият властови ресурс, върху който те имат влияние - нереформираните служби за сигурност (Пеевски/Борисов/Радев) и силови управленски структури (Пеевски/Борисов) плюс също нереформираната прокуратура в лицето на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и кадровият орган на съдебната власт - Висшият съдебен съвет (Пеевски/Борисов). Как в синхрон действат тези репресивни органи се видя в съвместната акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията при ареста на директорката на митниците Петя Банкова и замесения в скандала вече бивш главен секретар на МВР Живко Коцев.

Прекият политически резултат от нея освен опита за дискредитиране на фигури от ПП като Бойко Рашков и съпредседателя на партията Асен Василев е тоталното овладяване на МВР от ГЕРБ и ДПС непосредствено преди изборите, когато на ведомството ще се разчита да води битка с купувачите на гласове. Освен че спорният вътрешен министър Калин Стоянов запази поста си и в служебния кабинет, близък до него зае и овакантеното от Коцев място на другата ключова фигура в министерството - тази на главния секретар. За временно изпълняващ длъжността беше назначен Димитър Кангалджиев, който досега беше негов заместник. Според бившия главен секретар на МВР от служебното правителство на Гълъб Донев Петър Тодоров Кангалджиев е "изключително приближен" на вътрешния министър.

Залогът: преформатиране на новия парламент

Това прави залога на предстоящите извънредни парламентарни избори изключително голям, защото по всичко личи, че ще бъде направен опит за преформатиране на парламентарното политическо пространство. От тази гледна точка за ГЕРБ ще бъде важно не просто да е първа политическа сила, а да спечели вота с такава преднина пред прекия си опонент ПП-ДБ, че в следващото Народно събрание да може да диктува правилата от позицията на силата, ако отново преговаря с коалицията за съвместно управление. От евентуалния по-нисък резултат на ПП-ДБ на вота печели и ДПС - с ролята на необходимия официален трети партньор, ако гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ са недостатъчни за мнозинство в парламента. Освен това за санкционирания по "Магнитски" Пеевски има и личен залог - той трябва да се докаже като съпредседател на ДПС, което означава, че ще използва всичките си ресурси движението да постигне по-висок резултат на вота.

Каква ще е ролята на служебния кабинет

В опита за преформатиране на следващия парламент очевидно ключова роля ще има и новоназначеното служебно правителство, което встъпи официално в длъжност във вторник. Противно на очакванията, че неговото съставяне ще бъде трудно предвид новия начин на излъчването му след промените в конституцията, служебният премиер Димитър Главчев обяви избраниците си дори предсрочно, което предполага, че съставът му вероятно е обсъждан преди председателят на Сметната палата да бъде официално номиниран за поста. Нещо повече - само ден след като кабинетът встъпи в длъжност, започнаха и рокадите по по-ниските нива на управлението: беше сменен директорът на ключовата Агенция "Пътна инфраструктура" в Министерството на регионалното развитие, която разпределя огромен финансов ресурс, свързан със строителството и ремонта на пътната инфраструктура.

Изцяло бяха подменени и тримата зам.-министри на финансите от екипа на бившия финансов министър Асен Василев с хора с дълга биография във ведомството от трите управленски мандата на Борисов - като Методи Методиев, който през периода 2015 - 2018 г. е ръководил екипа на министерството към постоянното представителство на България в Брюксел, бившия директор на АДФИ Стефан Белчев и Мартин Дановски, който беше съветник на Томислав Дончев в качеството му на вицепремиер в последните две правителства на Борисов. Дановски беше номиниран и за министър на икономиката и индустрията в несъстоялия се кабинет "Габровски" на ГЕРБ.

В орбитата на Борисов и Пеевски

Бегъл поглед върху назначените за министри в служебното правителство показва, че то е смесица между фигури, лоялни на Борисов и Пеевски; такива, заемали позиции в предходните служебни кабинети на президента Румен Радев, чиито биографии се свързват с БСП; и хора, които заемаха министерски постове и в ротационното правителство на Николай Денков, предложени от ПП-ДБ. Вероятно по тази причина всички намериха повод да се разграничат от него в опит да създадат впечатлението, че решението и отговорността за сформирането му е само на Главчев. Заради на пръв поглед "разноцветния" му състав самият Главчев го определи като "политически балансирано", въпреки отчетливите връзки на по-голямата част от министрите с ГЕРБ (включително той самият - преди да бъде избран за председател на Сметната палата, Главчев беше дългогодишен депутат и важна фигура в партията на Борисов), но най-вече с Делян Пеевски, който ще има сериозно влияние в повечето ключови ведомства. Във финансовото - чрез Людмила Петкова, която дълги години оглавява дирекция "Данъчна политика" и се сочи за близка до председателя на бюджетната комисия в парламента и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев. В икономическото министерство - чрез Петко Николов, който дълги години оглавяваше Комисията за защита на конкуренцията, през която безпроблемно минаваха всички важни сделки, свързани с бизнеса на Пеевски, а след като изтече мандатът му, по време на второ правителство на Борисов той беше назначен за шеф на Патентното ведомство.

Лоялен на Борисов и Пеевски е и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който дълги години беше изпълнителен директор на държавното дружество "Булгартрансгаз". Като близка до ГЕРБ и ДПС се сочи и служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова, бивш ръководител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. С Пеевски се свързва и служебният министър на иновациите Росен Карадимов. Той беше съветник на бившия премиер и бивш лидер на БСП Сергей Станишев, но беше реанимиран в изпълнителната власт от последния служебен кабинет на Румен Радев като председател на надзорния съвет на Българската банка за развитие. Като съветник на Станишев се сочеше за архитект на цифровизацията на ефира от бившия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев редом с Делян Пеевски, към която банката имаше солиден интерес.

Макар че президентът Радев на няколко пъти се разграничи от служебния кабинет на Главчев, защото промените в конституцията му отнеха правото той да излъчва състава на преходното правителство, в настоящото има двама министри, които са заемали постове в неговите кабинети. Единият е министърът на околната среда Петър Димитров, който беше зам.-министър във ведомството по време на служебното правителство на Гълъб Донев и запази поста си и при ротационния кабинет на Николай Денков, а сега застана начело на министерството. Димитров се свърза и с БСП. Другият служебен министър, който има участия във всички служебни кабинети на Радев, е правосъдният Мария Павлова. Тя заема поста от позицията на заместничка на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и предположенията са, че ще бъде лоялна както на Пеевски, така и на Борисов.

Присъствието в служебния кабинет на министри от ротационното правителство на Денков пък даде повод на Борисов и Пеевски да обявят, че кабинета "Главчев" е на ПП-ДБ, въпреки че от коалицията на няколко пъти заявиха, че не подкрепят служебната власт. Става въпрос за министъра на транспорта Георги Гвоздейков, който заради решението си да продължи да оглавява ведомството беше изключен от ПП, както и за земеделския Кирил Вътев, предложен също от партията на Кирил Петков и Асен Василев, който обаче не е партийна фигура. Същото се отнася и за Румен Спецов, който също остава като директор на НАП.

Тепърва ще се види какво ще е разпределението между ГЕРБ и ДПС на по-ниските нива на управлението. А това ще е важно, защото този служебен кабинет може да се окаже и с по-дълъг живот, ако след парламентарните избори не може да се сформира редовно правителство и се отиде на още един извънреден вот.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    beky avatar :-?
    1999

    Борисов и Пеевски ли корумпираха и пратиха да организират контрабандни канали директорката на митниците и главният секретар на МВР?
    Или кадрите на ППДБ си бяха инсталирани там тъкмо за това?

    Нередност?
Нов коментар