Какво се крие зад рокадите в новата власт

Борисов разпореди и премиерът Димитър Главчев смени външния министър. Жертва падна и земеделският

Само седмица след като предложи кабинета си, на служебния премиер Димитър Главчев му се наложи да смени двама министри
Само седмица след като предложи кабинета си, на служебния премиер Димитър Главчев му се наложи да смени двама министри
Само седмица след като предложи кабинета си, на служебния премиер Димитър Главчев му се наложи да смени двама министри    ©  Георги Кожухаров
Само седмица след като предложи кабинета си, на служебния премиер Димитър Главчев му се наложи да смени двама министри    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само седмица след като правителството на Димитър Главчев, което формално е служебно, но по същество е партийно, встъпи в длъжност, се появи и първата сериозна кадрова криза във висшите етажи на новата временна власт.

Всичко започна в понеделник вечерта със закани на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към служебния премиер Главчев с искане за смяна на външния министър Стефан Димитров. Желанието на Борисов беше удовлетворено два часа по-късно, когато правителствената информационна служба анонсира, че премиерът предлага Димитров да бъде заменен на поста от зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. След по-малко от 24 часа - във вторник, отново през пресцентъра на кабинета Главчев обяви още една смяна - на земеделския министър Кирил Вътев. Предложен за поста е настоящият шеф на ДФ "Земеделие" Георги Тахов.

На този етап няма официално обяснение от страна на премиера какво налага смените седмица след като Димитров и Вътев бяха предложени и утвърдени за министри. Няма и официално съобщение от президентството дали държавният глава Румен Радев ще подпише указ с рокадите, за който според измененията в конституцията няма срок.

На пръв поглед изглежда, че и двете промени по партийна линия са свързани с ГЕРБ. Митов е заместник на Борисов, а предложеният за нов земеделски министър Георги Тахов вече е бил лансиран за тази позиция пак от Борисов при провалените разговори между ГЕРБ и ПП-ДБ за втория ротационен кабинет.

Във втория прочит на събитията обаче има още една перспектива. По неофициална информация от ГЕРБ в първоначалния вариант на кабинета "Главчев" външното министерство е било реверанс към президента Радев и за ресора е бил избран близък до него кадър.

След искането за смяна на външния министър с Даниел Митов има предположения, че Борисов компенсира Радев за "загубения" ресор с предлагането на Тахов за земеделски министър. За него се знае, че е близък до ДПС, но и до президентството, защото той оглави ДФ "Земеделие" по времето на служебния кабинет "Донев", сформиран от Румен Радев.

Заканите на Борисов

В късния следобед в понеделник по време на среща с партийния актив в столичния район "Подуяне" лидерът на ГЕРБ отправи сериозни критики към външния министър Стефан Димитров и дори заплаши служебния премиер Главчев, че ГЕРБ, чийто член беше той, преди да бъде избран за председател на Сметната палата, ще оттегли подкрепата си за кабинета му. От думите на Борисов се разбра, че конкретният повод за "гнева" му срещу Димитров е участието му в конференцията за сигурността в Черно море, организирана от министерствата на външните работи и на отбраната, и изразените от него позиции. Не стана ясно кой е конкретният повод за недоволството на Борисов - от разпространеното изказване на Димитров впечатление правят думите му: "Очакваме този форум да постави рамка за бъдещи преговори с Русия..."

"ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха външното министерство, Министерство на отбраната и нашата партия", каза Борисов, като се закани, че ако Главчев не смени Димитров, щял да направи така, че служебният формално премиер "да се съобрази впоследствие".

Всъщност Борисов отправя критики към избора на Димитров за външен министър за втори път. Първият беше в деня на клетвата на служебния кабинет в парламента миналия вторник, когато лидерът на ГЕРБ заяви, че ако зависело от него, никога нямало да сложи "този господин" (Стефан Димитров) за външен министър.

Главчев веднага изпълни искането на Борисов

Два часа след заканите на Борисов от правителствената информационна служба разпространиха съобщение, че Главчев предлага на президента външният министър да бъде сменен и на негово място да бъде назначен депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на партията Даниел Митов. Като мотиви за рокадата той посочва "необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация" между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

По неофициална информация според депутати от ГЕРБ конкретният повод е поведението на Димитров, който по време на атаката с дронове на Иран срещу Израел в събота вечерта бил в Черна гора, където до назначаването му за министър беше посланик, не отговарял на телефонните обаждания и в продължение на часове нямало връзка с него. А по-късно в социалната мрежа Х се появила позиция на външното министерство, която не била съгласувана с правителството.

Как Димитров стана външен министър

Стефан Димитров беше предложен за министър в последния момент, малко преди президентът Румен Радев да подпише указа за назначаването на служебния кабинет. Преди това Главчев обяви, че външен министър във временното правителство ще бъде дългогодишният консул във Виена Ивайло Ценов, а като мотиви за номинацията му посочи добрите му връзки с Австрия, която е против пълноправното ни членство в Шенген. След оттеглянето му пък Главчев обясни, че е по "лични причини".

Според депутати от ГЕРБ обаче за смяната на Ценов са надделели два аргумента. Единият е, че той е бил само консул и не е заемал по-високи дипломатически позиции, а другият - че не владее английски.

Стефан Димитров зае поста от позицията на посланик на България в Черна гора. Според представители на ГЕРБ и двете назначения са свързани с президентството - след договорка на Главчев и ГЕРБ външното министерство да е в сферата на влияние на президента. А Стефан Димитров се сочи като близък до вицепрезидента Илияна Йотова. Той беше от групата кандидати за посланици по времето на управлението на Кирил Петков, предложени от тогавашния външен министър от ИТН Теодора Генчовска и съгласувани с президента, но заради несъгласието на Петков от правителството не беше даден ход на процедурата за назначаването им. Впоследствие, когато на власт дойде служебният кабинет на Гълъб Донев, тези назначения бяха направени.

Версията за близост на Димитров до президентството се потвърждава и от депутати от ПП-ДБ, които твърдят, че връзките му с обкръжението на Радев "датират отдавна". От президентството обаче неофициално отхвърлят и дори определят тези твърдения като лъжа. На този етап единствено Йотова коментира предложението за смяна на Димитров.

Тя потвърди, че познава Стефан Димитров като "един от най-добрите български дипломати". "Той е бил на работа и в Германия, сега е в Черна гора, много инициативен, с много добри позиции. Не зная какво точно се е пречупило във виждането на господин Главчев по този въпрос и защо той си го е променил за ден и половина. Нямам отговор на този въпрос, затова казвам, че той дължи тези отговори на всички нас", коментира Йотова.

По думите ѝ служебният премиер не трябва да се крие зад пресслужбата на кабинета, а да излезе и официално да даде отговорите, които дължи за смяната. Тук не става въпрос за отговорността на една или друга институция, а отговорността пред всички български граждани и за съжаление, този служебен кабинет, поне засега, не издържа изпита. Ако действително се окаже, че това е кабинет неслужебен, т.е. не независим, а партиен, подозренията ще стават все по-големи, каза още Илияна Йотова.

Стефан Димитров е брат на Георги Димитров, който дълги години заемаше високи дипломатически позиции. Бил е посланик на България в Сърбия и постоянен секретар на външно министерство по времето на кабинета "Орешарски". Преди това е бил секретар по външната политика на президента Георги Първанов по време на първия му мандат. А впоследствие стана учредител на партията на Първанов АБВ, която сега се оглавява от Румен Петков.

Любопитно е, че Даниел Митов в качеството си на министър на външните работи във втория кабинет на Борисов освобождава Георги Димитров като секретар на външното министерство. Впоследствие той печели делото за отстраняването му и се връща на поста.

Според депутати от ГЕРБ Митов е разговарял с Борисов в ранния следобед в понеделник, няколко часа преди среща срещата му с актива на партията в "Подуяне", на която постави условието на Главчев или да махне Димитров, или ГЕРБ ще оттегли подкрепата си за правителството. По думите им Митов приел с уговорката, че ще запази поста си и при евентуален редовен кабинет след парламентарните избори. Най-вероятно Митов, който досега беше депутат от ГЕРБ, няма да бъде включен в листа на предстоящия вот.

Защо сега

Рокадата във външно министерство дойде на фона на визитата на помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Джим О'Брайън, който до заемането на поста през октомври миналата година отговаряше за координиране прилагането на санкциите на САЩ, включително по глобалния закон "Магнитски". И едно от предложенията е, че Борисов е дал гаранции при срещата си с него страната да не се отклонява от евроатлантическата посока. Освен с него по време на еднодневната си визита в България О'Брайън се срещна и с други партийни лидери в рамките на европейската си обиколка.

От ултимативно поискана от Борисов оставка на външния служебен министър и светкавичната реакция на Главчев има и още един ефект и той е насочен към партийните активисти на ГЕРБ. Така Борисов демонстрира сила, че владее служебния кабинет, което би подействало мобилизиращо на партийния актив. Според депутати от ГЕРБ те гледат на служебното правителство като на свой кабинет и дори ходят с папки с предложения за назначения в различните ведомства. Друг е въпросът, че с назначението на Митов за служебен министър, който е ярка партийна фигура в качеството си на заместник на Борисов, лидерът на ГЕРБ повече не може да се оправдава, че не се намесва в кадровите назначения в него.

Очевидно Борисов иска да има контрол върху външната политика чрез министъра на външните работи, защото този пост дълго време беше ябълката на раздора между ГЕРБ и ПП-ДБ по време на преговорите за втроия ротационен кабинет. От ПП-ДБ настояваха Николай Денков да стане министър на външните работи, а Борисов предлагаше Мария Габриел да бъде премиер и да продължи да оглавява външното ведомство.

Защо беше сменен Вътев

Като мотиви за смяната на служебния земеделски министър Кирил Вътев Главчев посочва продължаващото "напрежение и недоволство в аграрния сектор", но тези аргументи звучат неубедително. Първо, защото срещу Вътев имаше подобни настроения още при предишния ротационен кабинет и тогава това не оказа влияние върху решението той да запази поста си и в служебното правителство. По тази причина по-логично изглежда обяснението Вътев да е косвена жертва покрай махането на служебния външен министър заради нарушената сфера на влияние във външната политика, договорена с президента. Смяната на Вътев и замяната му с Георги Тахов изглежда като компенсация, защото настоящият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" беше назначен на поста по време на служебния кабинет на Гълъб Донев. Тахов е бил началник на НАП - Пловдив, по време на правителството "Орешарски" (БСП и ДПС), а преди това е бил директор на НАП - Пазарджик. Назначението му тогава се считаше като назначение на т.нар. пловдивска група около президента, оглавявана от секретаря му Николай Копринков. В същото време фигурата на Тахов се определя и като удобна и за ДПС.

Любопитно е, че при преговорите за съставяне на второто ротационно правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ, при които първоначално от ГЕРБ поискаха да излъчат министрите в шест министерства, между които и земеделското, като заместник на Вътев беше предложен именно Георги Тахов.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 7

    Констатации! Констатации!
    А анализ кой да направи?

    Защо Борисов може да върти на пръста си това служебно правителство, а предишни (не говоря за Плевнелиевите) не можеше?
    Каква е причината за сечта на министри за няма и седмица, откак се клеха?

    Ами такива са последиците от недъгавите промени в Конституцията на тандема нарочени за прависти Христос Иванов/Делян Пеевски, направени закон от т.нар. "евроатлантическо мнозинство". Както и всичко, което това изкуствено мнозинство натвори - и това е убого. И се видя от първия ден на прилагането на измислицата...

    Да, причината може да е и в пластичния гръбнак на посочения от "домовата книга". А там всички бяха свързани с Герб. В С И Ч К И!

    Събирането на веждите на баце и заканите му към втородивизионния гербаджия Главчев бяха достатъчни намирисващият донякъде на експертен кабинет с подмяната на министри да засмърди на гербаджийски ботуш...

    И това не е единственият "принос" на Христос Иванов в конституционната каша, която започваме да сърбаме сега!

    Задават се и челен сблъсък с други Христос Иванови недомислици:
    1. Кой носи политическа отговорност за дейстрията/бездействията на Главчевото правителство, в които министрите се сменят като чорапи - за една седмица - трима външни министри...?
    2. Кой ще узакони промените, ако президентът откаже да издава през час укази за смяна на министри, защото баце така бил наредил по телевизора?
    3. Всъщност защо президентът трябва изобщо да издава укази за смените на министрите в правителство, към което няма отношение? В чл.99 от Конституцията няма изискване персоналните промени да се правят с негов указ. При действащ парламент промените в МС се гласуват от НС. Да си ги гласува същото "евроатлантическо мнозинство", което сътвори тая конституционна недомислица!
    4. Министрите в служебното правителство по дефиниция са експерти. Депутатите, избрани с пропорционални листи, са политици. Е, кой ще попита Христос Иванов: служебните министри могат ли да се кандидатират за нар.представители? И ако "да", тогава по време на кампанията не би ли следвало да излязат в отпуск? И що за служебни министри, които ще готвят изборите ще са, ако са в отпуск, за да си водят политическата кампания?

    Ех, кой остави тази правен гений Христос Иванов да драска по Конституцията!!!

    Нередност?
  • 3
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 4

    Зеленото движение напуска ДБ. Защо мълчите, Капитал? Коалицията се разпада. Защо? З А Щ О?

    Нередност?
  • 4
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 1

    Търпим щетите на ПП-ДБ и фиксацията им, че са завинаги.

    Нередност?
  • 5
    ijh26646896 avatar :-|
    ijh26646896
    • - 2
    • + 4

    Крие се това, че са звънели посланици по нощите да искат обяснение от Тиквата, задето външният ни министър не бил достатъчно агресивен и истеричен към Русия и Иран, макар и прилежно да повторил заучените мантри "руската агресия", "войната на Путин" и пр., които са ни спуснали от Посолството ... Малко им било, искат фалцетче като на любимата им Тиква, искат драматизъм, емоции, сълзи.

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • + 4

    Какво се крие ли? Че сме колония, а не суверенна държава.
    - Външният министър се сменя, защото Посолството не е доволно, че МВнР е изразила твърде "мека" позиция за Израел и то поради факта, че министърът е бил в Черна Гора без телефон, а премиерът му е сменил в последния момент заместниците с някакви, които не знаят разликата между дипломат и депутат.
    - Земеделският заради Брюксел, които искат някой йесър, за да може ЕС да укроти бунтът на земеделците в целия Съюз.

    Баце и Шиши сега слушат, козируват и изпълняват, че магнитът притиска топките и от двете страни. Митев е Човекът на Посолството с голямо Ч в ГЕРБ и е повече от показателно защо се слага.

    Целият този цирк е благодарение на "историческата конституционна реформа" на светата троица - Баце, Шиши и Христо, правена на коляно и с много мазно турско кафе. Но нали кабинетът не е на Радев и затова от Посолството уж са доволни, ама пак ритат по кокалчетата. А на реформата тепърва ще ѝ ручаме жабчетата сега като Радев е отказал да сложи Митев вместо Димитров. Да не говорим за абсурдите в стил "вот на недоверие" на служебен кабинет. Но така е като се правят реформи от програмисти, измамници и обикновени идиоти, а не от конституционни юристи или поне базови юристи.

    Нередност?
  • 9
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    P.S. Казусът с Христо Ивановия тип служебен кабинет ден след ден става все по-параноичен.

    В разградения му двор баце се вживя в ролята на Deus ex machina! Напреки цялата логика на служебното правителство, до което си стига, защото политическите сили са нефелни да управляват, и който кабинет трябва да е подчертано непартиен, Господът Борисов пробутва свой партиен заместник за външен министър, а подведомственият му премиер на мига го предлага като порадния трети вариант в рамките на една седмица!!!

    И след като днес стана ясно, че политическата отговорност за този служебен кабинет се носи от политическите сили в НС, за какъв чеп ни е този хермафродитозен служебен кабинет, който всъщност стана партиен на Герб? Просто недъгавите Христос Иванови поправки по Конституцията го напаравиха възможно.
    И защо да не може при това положение да му се иска вот на недоверие в НС?

    Христос Иванов забърка възможност за феноменална конституционна криза, която сега баце просто ще реализира!

    Нередност?
Нов коментар