🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Онкологичният център на "Уни хоспитал" помага на пациентите си да се справят с рака

Инициативата "Победителите" включва събития за пациенти с онкологични заболявания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип на проекта

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център и на отделението по Медицинска онкология

Д-р Захари Захариев, началник на отделението по лъчелечение

Доц. д-р Цветин Генадиев, уролог

Димитър Кръстев, клиничен психолог

Инициативата "Победителите" на Онкологичен център "Уни хоспитал" в Панагюрище е серия от обществени събития, ангажиращи се с различни онкологични диагнози, които целят да привличат общественото внимание към предизвикателствата, с които онкоболните се сблъскват всекидневно, но и да развенчават митове, свързани с онкологичните заболявания и лечението, свързано с тях, породени от недостатъчно дълбоко разбиране за онкологичното заболяване, процеса на диагностика и лечение. Волейболният турнир "Той е" е третото събитие от инициативата и е насочен към мъже, диагностицирани с рак на простата. Инициативата се ангажира с подобряването на качеството на живота на пациентите и действа като продължение на био-психо-социалния модел, който се прилага в Онкологичния център - клинични психолози работят с онкоболните успоредно с физическото им лечение.

"Онкологичната диагноза има високо социално значение. Често мъжете с рак на простатата страдат от социална изолация или самоизолация, стават жертва на предразсъдъци и поведения, които понижават качеството на живота и създават условия за психологически дистрес. С провеждането на волейболния турнир се демонстрира, че нашите пациенти са истински победители и пълноценни членове на активното общество", споделят от "Уни хоспитал". Формите на отделните събития от "Победителите" съчетават интерактивни елементи с образователни лекции и дискусии с цел по-добро, конкретно и достъпно информиране за възможностите за лечение и стратегиите за справяне с продължителен терапевтичен процес.

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център и на отделението по Медицинска онкология в "Уни хоспитал":

Онкопациентите се сблъскват с множество проблеми

Визитка

Д-р Росица Кръстева се дипломира се като лекар в Медицински университет - София, през септември 1994 г. Специализира вътрешни болести (2001 г.) и онкология (2005 г.). Специализирала е в университетски болници в Торино, Атина , Мюнхен и Базел. От 1995 до 2012 г. работи в Клиниката по медицинска онкология към Университетска болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" в София. От 2013 г. до 2014 г. работи в отделението по медицинска онкология в МБАЛ "Сердика", София. През ноември 2015 г. оглавява отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ "Уни хоспитал" в Панагюрище. От септември 2019 г. д-р Кръстева оглавява Онкологичния център в "Уни хоспитал", който включва отделението по медицинска онкология, отделението по лъчелечение и отделението по нуклеарна медицина.

С какви проблеми извън чисто медицинските се сблъскват пациентите с рак - в семейството си и в обществото?

Това са психологичните и социалните проблеми. Психологичните са на първо място заради това, че те имат обричаща диагноза, в кавички го казвам. Тъй като малко се знае за тази диагноза и лечението й, те го приемат като фатално. За да разберат пациентите, че всъщност с тази диагноза се живее, те трябва да минат дълъг път. Започват със "Защо на мен, какво съм направил", докато разберат, че това няма нищо общо и че всъщност лечението им гарантира действително по-дълъг живот, а за някои и дори и толкова, колкото съответните други хора в тази възрастова група. Това е първият проблем, който искаме да решим.

Вторият е социализирането. Част от хората се затварят в себе си - някои напускат работа, други имат проблеми с работодателя. Целта на проекта е да покаже, че те са работоспособни, разбира се, без да поставяме всички под един знаменател. Има разлика между пациентите в първи и четвърти стадий, но когато постигнем ремисия, дори пациентите в четвърти стадий се връщат на работа. Това е положително и за обществото, и за пациента като личност, не само защото изкарва пари, а защото е полезен.

Третото направление е красотата - не само физическа, но и душевна. Това е и бъдещият ни проект - ще направим фотоизложба, за да покажем красотата, която тези пациенти виждат в ежедневието, картините, които рисуват, нещата, които пишат. По тези три направления показваме, че пациентите са изключително стойностни и че ракът не е обричаща диагноза.

Какво представлява био-психо-социалният модел и какви иновации прилагате в центъра?

Този модел се прилага при нас в Онкологичния център в "Уни хоспитал". Ние работим с клинични психолози с такава насоченост. Трябва да съвместим всичко - да успокоим психиката на пациентите, да намерим социалната им реализация и в същото време да осигурим комфорт от лечението. Тези три големи сфери трябва да бъдат обединени и това не става без помощта на психолозите. Това са наложените при нас стандарти - измерваме нивото на стреса на пациентите и определяме кой към каква група спада и какво можем да направим, за да подобрим неговото ниво на тревожност.

Този модел трябва да се прилага по-широко в България, но хората, които имат опит и са обучавани по този начин, са по-малко. Клиничните психолози имат направление онкопсихология и Димитър Кръстев и Чавдар Хърсев, които са в "Уни хоспитал", прилагат абсолютно адекватно и съизмеримо този модел на проследяване на пациентите, както се случва в други държави. Ние определено разчитаме на доброволно съдействие от страна на пациентите. В началото на петгодишния ни опит вече в "Уни хоспитал" имаше едно неразбиране: "Защо сега ще ходя на психолог? Аз съм си добре." Към днешна дата пациентите сами търсят тези консултации.

Клиничните проучвания и достъпът до най-новите лекарства са много добра опция за тези пациенти и също им се предлагат - не само в нашия център, но и в цяла България е така. Достъпът до нови молекули и клинични проучвания. Един център е много добър, ако предлага и това.

"Той е" е трето събитие в кампанията "Победителите" на "Уни хоспитал". По какво измервате успеха на кампанията?

Първо, че се увеличиха желаещите да участват - не само колеги, но и пациенти от други центрове. В първото събитие пациентите бяха от "Уни хоспитал", във второто бяха и от други звена и предполагам, че сега в тази фотоизложба действително ще участват по-масово и от други места, които провеждат химиотерапия.

Включително хора извън медицинската професия са готови да участват, за да подкрепят тази кампания. Определено имаме по-голямо разбиране и съмишленици - хора и компании, които подкрепят каузата, и много пациенти, които искат да се включат, да афишират, че имат рак, че се лекуват и че са добре. Това за мен е прекрасно и определена стъпка напред. Мисля, че с кампанията, която инициирахме, постигнахме много неща. Определено спортът обединява.