Глобалните програми на Mastercard се фокусират върху зелената кръвоносна система

Ваня Манова, регионален мениджър на компанията за България, Северна Македония, Албания и Косово, за мащабните проекти на бранда

Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово
Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово
Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово
Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

  • Как ESG визионерството дава преднина на Mastercard във финтех сектора?
  • Шест трилиона евро ще бъдат изгубени от европейския БВП до 2070 г. поради покачване на водните нива и температурите, влошено здраве, загуби в земеделието и туризма (по данни на WWF) - време е за действие сега!
  • От "ерата на корпоративната отговорност и даренията" към "ерата на устойчивостта", в която компанията е или част от проблема, или част от решението.


През 2022 г. Mastercard продължава мисията си в посока неутрални въглеродни емисии и подпомагането на партньорите във финтех сектора с иновативни концепции за продукти, дигитални решения и образователни инициативи в сферата на екологията, социално отговорния бизнес и политиките за устойчиво развитие - ESG. Компанията има уникалната позиция да свързва и включва в дигиталната икономика различни участници в екосистемата - от банки издатели, през търговци и правителства до милиони хора с платежна карта в своя дигитален или физически портфейл. Ето защо Mastercard се готви отдавна за деня, в който ESG ще влезе в дневния ред на всички и в екосистемата ще потече "зелената кръв" на устойчивия бизнес.

Глобалните програми на Mastercard, като например "Лабораторията за устойчиви материали и иновации", която дава одобрение на екологични решения от ново поколение, гарантират лидерски позиции за компанията в експертизата за устойчив бизнес в глобалния финансов сектор. Локалният ефект е също сред приоритетите на Mastercard да отговори на регулациите на "Зелената сделка" на ЕС. Всички са добре дошли да споделят добрите практики на Mastercard и да станат наши партньори в мисията за по-здрава планета.

Един от най-мащабните проекти на Mastercard в България е в партньорство с най-голямата ритейл банка - Банка ДСК. Двете компании дават нова възможност на клиентите - да се превърнат от потребители в активисти на биоразнообразието на планетата. Дебитната карта Mastercard Wildlife Impact Card включва мащабен брой картодържатели и банкови служители в образователна кампания с посланието върху всяка дебитна карта със снимка на лемур или африкански слон, което гласи: "Докато тази карта изтече, много застрашени видове могат да изчезнат."

Mastercard Wildlife е част от ново поколение екосъобразни банкови продукти, разработени и сертифицирани по глобални стандарти в лабораторията на Mastercard за устойчиви решения. Tя е произведена от 85.5% рециклирани и рециклируеми материали IDEMIA, един от иновативните доставчици на материали, покрили изискванията на Mastercard за доказано намаляване на въглеродния отпечатък. Програмата, към която банката се присъединява, e разработена в партньорство със световната научна организация Conservation International. За всяка издадена карта банката и Mastercard инвестират в опазване биоразнообразието на планетата, като даряват по 1 долар на Conservation International.

Ваня Манова е член на управителния съвет на "Българска финтех асоциация"

Ваня Манова, дългогодишен ръководител на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово, бе избрана за член на управителния съвет на "Българска финтех асoциация" (БФА) от общото събрание на организацията през 2022 г. Като представител на технологичния лидер Mastercard и дългогодишен партньор на ключови финтех иноватори на пазара в сферата на мобилните портфейли, безконтактните терминали и P2P изпращане на средства по сметка, навлизането на крипто в ежедневните плащания във физическия свят, решенията за електронна идентичност и смарт плащания в градската ежедневна дейност Ваня Манова гледа на ролята си в БФА като възможност да допринесе за позитивна промяна на всички нива на екосистемата.