Продукти от насекоми: бързорастящ пазар и възможност за България

Страната ни е производител и може да е регионален лидер в този иновативен сектор, но са нужни регламенти, казват негови представители, които се обединиха в асоциация

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Продуктите от насекоми се използват за торове, фуражи, а вече и за хранителни продукти.
  • Производството е чисто, устойчиво, част е от кръговата икономика и носи много ползи.
  • България е производител и може да е регионален лидер в този иновативен сектор, но са нужни регламенти.

Насекомите са служили за храна на човечеството хилядолетия наред, а и досега те присъстват в менюто на над 2 млрд. души в Африка и Азия. И макар че модерният развит свят отдавна им е обърнал гръб, днес погледите отново се насочват към насекомите заради питателните им протеини, които имат потенциал да помогнат за решението на продоволствени и социални проблеми. А и заради екологията.

В случая не става дума за щурците, скакалците и бръмбарите като кулинарни съставки в екзотичната кухня, а за преработката на насекоми и извличането на протеини и други ценни съставки от тях, които след това се превръщат в торове, масла, брашна. Te по-често се използват в земеделието, влагат се в храни за животни и аквакултури, но понякога и в хранителни продукти. Най-често те са част от протеинови барчета, бисквити, бонбони и други снак продукти, но от насекоми може да се прави дори бира.

Преработката им е иновативен сектор с огромен потенциал, а прогнозите за този пазар и в Европа са да расте с бързи темпове. Още повече че той е устойчив и е част от кръговата икономика, в която ЕС вижда бъдещето си. Тези факти са голям шанс и за България, в която вече има няколко компании - преработватели и производители на насекоми. Те са на мнение, че страната ни може да бъде регионален лидер в този иновативен сектор, но са нужни и законови промени и регламенти, както и информационни кампании за популяризиране на ползите от тази индустрия. Наскоро представителите на сектора в България се обединиха и в асоциация именно с цел да работят по тези цели.

Защо продукти от насекоми?

В следващите десетилетия населението на света се очаква да достигне 10 млрд. души. То има и все по-големи хранителни нужди, задоволяването на които е огромно предизвикателство чрез конвенционалното земеделие - особено на фона на климатичните промени, които носят много рискове и водят до изтощаване на агросектора в глобален мащаб. Има и други заплахи като войната в Украйна, която поставя под риск доставките на зърно и фуражи и оскъпява храните по веригата. ЕС например е силно зависим от вноса както на фураж от Украйна, така и на торове от Русия и войната в момента създава сериозни трусове в сектора.

Производството на алтернативен протеин от насекоми в този контекст вече се разглежда като ценна и също толкова хранителна алтернатива на животинския протеин в глобален мащаб, а вече и в ЕС. Освен това производството е чисто и устойчиво, не изисква големи количества земя за отглеждане и не отделя парникови газове в значителен мащаб. То се случва в затворени производствени комплекси и като цяло е нискорисково. Освен това - за разлика от земеделието, което е сезонно, секторът отваря целогодишни работни места.

На практика индустрията се вписва идеално в кръговата икономика, която ЕС цели да развива ударно в идните няколко десетилетия, за да постигне заложените си цели - декарбонизация на Стария континент и нулеви емисии до 2050 г. и като цяло изграждането на чиста и устойчива икономика.

Затова и ЕС бързо променя отношението си към сектора на насекомите. В последните няколко години ЕС е регламентирал употребата на продукти от няколко вида насекоми за фуражни храни, сред които домашен щурец, мигриращ скакалец, брашнен бръмбар, домашна муха, муха черен войник и копринена буба. А продукти от насекоми като брашнен червей и мигриращ скакалец са одобрени и като хранителни продукти.

Пропуснати ползи?

В България обаче тази законодателна рамка досега не е припозната и това забавя развитието на този нов сектор. В страна има вече няколко компании, които се занимават с производство и преработка на насекоми. Сред тях най-популярна е стартъп компанията "Насекомо", която прави продукти от муха черен войник и ларвите й, но има и такива, които работят с копринена буба, брашнен червей, домашен щурец (виж карето). На практика, макар че са произведени в България, липсата на регламенти за тези продукти спъва употребата им в страната. Така страни с по-развита законодателна рамка в тази сфера като Холандия, Франция, които са и водещите производители в Европа, имат по-големи конкурентни предимства.

Именно с цел да работят за адаптирането на регламенти и на местно ниво, както и за цялостното развитие на сектора производителите и преработвателите на насекоми се обединиха в асоциация през месец май. Според тях, ако развие законовата си рамка, България има шанса да бъде сред водещите страни в Централна и Източна Европа и да извлече икономически ползи от тази така бързо развиваща се в момента индустрия.

Кремена Дервенкова, съпредседател на асоциацията, отбелязва, че фактори за това са дългогодишните традиции на България в земеделието, развитието на сектора на биоземеделието, както и добрите климатични дадености. Също така в българската икономика има добри условия за вътрешносекторни синергии - производството на продукти от насекоми е иновативен сектор, който позволява сътрудничество с IT сектора, този на автоматизацията, биотехнологиите и др. А продуктите имат употреба в (био)земеделието, козметиката, медицината, текстилната промишленост и още много.

А безопасно ли е?

От сектора са категорични, че продуктите и производството им са напълно безопасни. За да бъде припознат един нов продукт от насекоми като хранителен продукт, той трябва да покрие ред изисквания, които важат и за всеки друг хранителен продукт. Също така всяка съставка, използвана в цикъла на производството, трябва да има ясен произход, да може да бъде проследена и контролирана. На практика контролът в сектора е толкова строг, колкото при производството на храни, а дори и повече, споделя Камен Кръстанов от "Насекомо".

За да бъде възприет добре секторът от обществото, както и да бъдат разсеяни предразсъдъците и потенциалните притеснения на потребителите и хората е нужно обаче да се работи и за промяна на общественото мнение. "Насекомо" например вече се сблъска с остро недоволство и дори протести от страна на местните хора при създаването на новата си база в софийското село Лозен.

За това новата асоциация планира да работи и в посока популяризиране на ползите от тази индустрия и подобряване на имиджа й в България, както и за образователни инициативи за популяризиране на кръговата икономика.

Усилията за развитието на сектора в България определено си струват. Тази година например в европейски мащаб инвестициите в него ще достигнат 1 млрд. евро, а към 2025 г. ще се удвоят. Прогнозите пък са до 2030 г. пазарът на тези продукти в Европа да достигне 30 млрд. евро и да създаде много нови целогодишни работни места.

Кои са членовете на сдружението

В новата асоциация има представители на компании, които отглеждат няколко вида насекоми. Сред тях е може би най-популярният в България производител "Насекомо", които създават няколко вида продукти от муха черен войник.

"Зенофф Биотех" и "Суперморио" работят с брашнен червей. "Ентопродукт" са производители на продукти от домашен щурец. VBF Pro и "М-Фотон" работят с насекомото брашнен бръмбар, а "Био стопанство Лопянко" - с копринена буба.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 1
    • + 2

    Забележителен блудкаж!
    Отглеждането на мухи било иновация!? Хайде стига, моля!

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    До коментар [#1] от "мики маус":

    Е, нали е проект на приятелски фирми, кво да кажат... Все пак дамата Балникова от експертната партия на високотехнологични иноватори, бели хакери и ултрасъксесфул социални предприемачи ПП^2.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Нямам търпение в кръчмата тайно да ми опържат дробчетата с масло в олио от черна муха.

    Вие давате ли си сметка какъв грандиозен гол си вкарвате в тази така нажежена информационна обстановка? Особено като се отчете ужасната репутация на приятелите ви от "Насекомо"...

    Нередност?
Нов коментар