Парите наистина растат по дърветата

Негативните ефекти от изсичането на горите може да се намалят чрез пауловнията, която расте само за 7-8 години и абсорбира 10 пъти повече CO2

Пауловнията има скоростни темпове на растеж и е възможна алтернатива за нарастващите индустриални нужди
Пауловнията има скоростни темпове на растеж и е възможна алтернатива за нарастващите индустриални нужди
Пауловнията има скоростни темпове на растеж и е възможна алтернатива за нарастващите индустриални нужди    ©  Петър Лозев
Пауловнията има скоростни темпове на растеж и е възможна алтернатива за нарастващите индустриални нужди    ©  Петър Лозев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Само за последните 100 години светът е загубил една пета от горските си масиви.
  • Тенденцията на обезлесяване се забавя в последните десетилетия, но трябват още усилия.
  • Една от възможностите е отглеждането на пауловния, като пример за това има и в България.

Буквално можеш да видиш как парите ти растат! Това казва Лозан Лозев, собственик на пазарджишката "Био-333", която отглежда индустриално дървото пауловния. За него се е говорило и писало много през годините и дори в един момент се смяташе за някаква измама, но фирмата на семейство Лозеви показва, че това може да е не само бизнес, а и реална грижа за околната среда.

Една от най-големите жертви на прогреса са горите. Според световния фонд за дивата природа (WWF) през последните десетилетия се наблюдават безпрецедентни темпове за сеч в света - на всеки две секунди се изсича парцел с размерите на футболно игрище. Или около 15 млрд. дървета биват отсичани всяка година, което има пагубни последствия за дивата природа, за човечеството и най-вече за климата.

Според данни от OurWorldInData преди 10 хил. години е имало 6 млрд. хектара гори, което е било 57% от повърхността на сушата. Това е останало сравнително непроменено до началото на индустриалната революция, а в първите години на ХХ век горите заемат 48%. Но след това започва един най-активните периоди на обезлесяване в историята на планетата - само за 100 години са изгубени 1 млрд. хектара гори, с което светът сега разполага с 4 млрд. хектара гори.

Добрата новина е, че темповете на обезлесяване намаляват, а технологиите и моделите се развиват, така че да спомогнат за възстановяването на баланса. И отглеждането на дървото пауловния е един такъв пример.

Компанията с идея за устойчива гора

Отглеждането на пауловния, имайки предвид бързия растеж и приспособимостта на растението, може да изглежда лесно на пръв поглед, но това не е точно така. "Био 333", в която съсобственици са семейство Лозеви от Първомай, се занимава с отглеждането на това дърво и има за цел да създаде пазар в страната и региона.

"Започнахме да правим тестове за отглеждане на пауловния през 2011 г. Тогава засяхме 3 декара в близост до Първомай с изцяло наши средства. Като тази първоначална реколта измръзна и се оказа, че е сорт, който не е студоустойчив. През 2012 г. повторихме упражнението, като се запознахме в много по-голям детайл с тънкостите и подходихме по-отговорно. От тогава технологията на отглеждане търпи подобрение, но не и пълна промяна", коментира Петър Лозев, син на съсобственика на "Био-333" Лозан Лозев.

Тези първоначални технически грешки при отглеждането са забавили първоначалните планове на семейството край Пловдив за първа резитба, но са им дали по-дълбоко разбиране за отглеждането на растението.

На един декар земя могат да бъдат засадени 99 дървета. Според оценката на Лозеви на пазарни стойности от 2019-2020 г. от 200 евро на кубик това може да доведе до печалба 17 хил. лв. на декар. Това обаче е печалба, която се осъществява чак след 8-годишен цикъл, когато не е ясно каква точно ще е цената на дървесината, споделя Лозев.

"Трябва да се засадят пролетта, да имаш правилния сорт - да е за дървен материал, а не парково. След това има нужда от доста грижи. Трябва да се плеви и тори. Да се подкосява и тревата, защото ако е висока, има риск от пожари през лятото", коментира Петър Лозев.

"Био-333" е сключила договори за засаждане и ползване на територии в районите на с. Арчар и с. Ружинци, като част от споразумението с общините е процент от печалбата от реколтите.

Възможност за инвестиции

Бизнес моделът, който компанията използва в случая, е с дълготрайни кредитни споразумения. Тя е отворена за интернационални инвеститори и Лозев твърди, че вече разполага с такива от Гърция, Кипър и т.н.

За инвестиция в 1 декар земя за 8-те години, нужни за отглеждане на дърветата, са нужни 3300 евро. Единият вариант за инвестиция е директната - сключва се договор за инвестиция 3300 евро/дка и впоследствие 1% от тази сума се възвръща на инвеститора на месец, а впоследствие и 70% от печалбата от резитбата. Друг вариант е и месечна инвестиция 33 евро в продължение на 8 години, като тук няма възвръщане на стойността, а 80% от стойността накрая.

Печалбата не е единствената причина, заради която Лозеви са започнали отглеждането на пауловния. Според тях трябва да осигурят едно по-добро и зелено бъдеще за следващите поколения и да осигурят алтернатива на дървесните материали, като по този начин спомогнат за опазването на горите от сеч.

"Това е бизнес, който е ЗА природата. По този начин искаме да опазим и боровете и другите многовековни дървета. Ако сравним един бор и една пауловния за периода 60 години - засаждане и отрязване на бора - пауловнията ще даде 7 пъти повече материал (заради множеството засаждане) и много по-често. А да не говорим и за икономическия потенциал, който промишлеността може да получи от тази дървесина", коментира Лозан Лозев.

Императорското дърво - дървото на бъдещето?

Пауловнията получава името си от руската принцеса и кралица на Холандия Анна Павловна, затова се нарича и императорско дърво. Дървесният вид е типичен за Азия, но все повече навлиза и в Европа.

Едно от най-големите му предимства е жизненият цикъл. Нужни са само около 7-8 години от засаждането до достигне на максимални размери. Самият дървен материал е лек и изключително издръжлив, с голяма влагоустойчивост и версатилност. Голяма част от музикалните инструменти, сърф бордове, сноубордове, клечки за сладолед, както и мебели за сауни са изградени изцяло от пауловния.

Освен това корените на пауловнията не се премахват сред отрязването на дървото, а спомагат за израстването на следващото. Всичко това позволява по-лесното планиране на бизнес операции и дейности, но най-вече може да намали нуждата от изсичане на старите гори, чийто жизнен цикъл е 60 - 80 години.

Листата на пауловнията пък спомагат за неутрализирането на въглеродния диоксид, тъй като според Paulowniatrees.eu те консумират 10 пъти повече CO2 от всички други видове дървета, за да поддържат скоростния си растеж. Самите листа са натурални оплодители и обогатители на почвата, след като паднат в края на есенния сезон.

Фиданките и листата на дървото могат да бъдат използвани и за храна за животни. Техните цветове, които цъфтят двойно по-дълго от всички останали дървета през пролетния период, могат да спомогнат и за опазване и стимулиране на пчелите, тъй като се явяват като източник на прашец за по-дълъг период от време.

Пауловнията е и добър инструмент за рециклиране или ревитализиране на аграрни райони, които са нарушени от прекомерно много цикли на плодородие. Те могат да виреят в по-проблемни територии, където други дървени видове не могат.

Корените на тези дървета обаче са изключително здрави и дълбоки. Тоест при засаждане на пауловнията трябва да сте наясно с това, че тяхното премахване въобще не е лесно.

Обратно броене

Според данните в OurWorldInData "пикът на обезлесяване" на света е минал през 1980 г., а от тогава се наблюдават темпове на забавяне. Те се дължат на по-активните действия на компании, държави, организации и отделни индивиди, които полагат усилия за залесяване на изсечени региони. Други позитивни фактори в обръщането на негативните тенденции са новите технологии и методики в аграрния сектор, които например осигуряват по-висок и качествен добив от реколтите на по-малка площ.

Забелязва се и тенденция, която се обяснява чрез "Модела за преход на горите", първоначално използван от Александър Матер. Той показва прехода на регионалните икономики и тяхното потребление на дървен материал в зависимост от икономическото развитие в 4 стадия. Първият е предпреходният период, когато има изобилие от гори и минимално обезлесяване. Вторият стадий е, когато страните започват да навлизат в индустриализация и има голямо и скоростно обезлесяване. Третият е, когато страните започват да добиват икономическа стабилност и този темп се забавя. Четвъртият е, когато икономиките са вече стабилни и започва да се наблюдава залесяване на ощетените територии.

До голяма степен този процес се обяснява от енергийните нужди на населението. С разрастването на популацията в даден регион се засилват отоплителните нужди на хората в него и най-лесно достъпният ресурс е горенето на дърво. Когато се достигне до една по-стабилна икономика, започват да се използват алтернативни методи - полезни изкопаеми, което намалява потреблението на дървесния материал за горене. Последният стадий започва, когато хората вече започват да търсят зелени и възобновяеми методи за генериране на енергия.

Ефектите от липсата на гори

Първият ефект от обезлесяването е намаляването на биоразнообразието - горите са домове на множество видове флора и фауна и при тяхното изсичане те нямат време за адаптация към новата среда. Това води до бързо изчезване или миграция на видове. Отсъствието на гори причинява и по-бърза ерозия на почвата, което пък създава риск от свлачища, наводнения и опустиняване на цели региони.

В по-общ план всичко това води до ускоряване процеса на глобалното затопляне - без горите, които да преобразуват въглерода в кислород, количеството, натрупващо се в атмосферата, става по-голямо.

Заради земеделието и нуждата от повече храна има целенасочено разчистване на горите за създаване на повече територии за отглеждане на зърнени и зеленчукови култури и пасища за животни. Това продължава да е и най-голямата промишлена причина в световен мащаб за изчезването на горските територии. Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) е изчислила, че от 1990 г. насам приблизително 420 млн. хектара гори са били преобразувани в земеделски или други, като най-много територия е отделена за животновъдство. Този темп все пак се е забавил през последните години.

Друга причина за изсичането на горите е дърводобивът. Това е голям пазар, който достигна стойности 536 млрд. долара през 2020 г. Индийската бизнес изследователска компания The Business Research company твърди, че този пазар ще се разрасне почти двойно - до 957 млрд. долара през 2030 г. Това развитие на пазара се дължи до голяма степен на засиленото търсене на "устойчиви" продукти и дървен материал.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lfy16540929501124297 avatar :-|
    Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria

    Ако се отглежда в Оранжерия първите две години при постепенен аклиматизационен цикъл - докато фиданката укрепне, Пауловнията може да съкрати срока до сеч под 6 години и да повиши качеството на дървесината .
    На снимките се вижда далеч не най-добрия сорт за отглеждане в нашите климатични условия .
    Методът "Aerial Seeding" за засяване на Пауловния от Въздуха посредством Дронове - drones.alle.bg ( един дрон може да засее над 100,000 дървета на ден ) , е възможност за бързо, евтино и масово залесяване на огромни пустеещи площи у нас, добив на гигантски количества супер-качествена и скъпа дървесина и създаване на множество печеливши местни бизнеси в бедни и обезлюдени райони - като Северозапада или Странджа-Сакар например - една цяла нова ПАУНОМИКА .
    Пауловния може да расте и върху извънредно бедни, каменисти и деградирали почви, ако има хидропонно напояване.
    Китай засади над 3 млн. Хектара с Пауловния и продължава.

    Нередност?
Нов коментар