🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Делът на разходите за съдебна власт в България е двойно над средното за ЕС

Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета с над 1 млрд. лв. повече приходи и актуалзиация на пенсиите

Министърът на финансите Асен Василев
Министърът на финансите Асен Василев
Министърът на финансите Асен Василев    ©  Георги Кожухаров
Министърът на финансите Асен Василев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Делът на държавните разходи за съдебна власт в България спрямо икономиката е най-високият в ЕС - 0.7% от БВП на страната през 2019 г. спрямо едва 0.3% средно в съюза. Това показва разбивка, подготвена и представена от Министерството на финансите по време на първия от поредица обществени съвети, чиято цел е да направи прозрачен обществения дебат за приходите и разходите на държавата.

От думите на министъра на финансите Асен Василев става ясно, че идеята на тези срещи е да служат за база за провеждане на бъдещи политики от следващото редовно правителство. Както и че служебният кабинет ще изготви вариант за актуализация на бюджет 2021, който ще предложи на следващото правителство и който включва актуализация на пенсиите.

Подготовка за трета вълна

Според Василев приходите тази година ще са с около 1-1.5 млрд. лв. повече от заложените, което ще позволи да бъдат направени повече разходи1 без да се надвишава заложеният дефицит от 4.9 млрд. лв.

Служебният финансов министър обяви още, че има очаквания за тежка трета вълна на заразата от коронавирус. Затова се работи заедно с Министерството на здравеопазването за стратегия за по-често тестване и ускорено ваксиниране в компаниите, за да може да не бъдат затваряни цели сектори от икономиката. Според него вероятно ще се наложат и нови мерки за подкрепа на бизнеса, ако бъде затворен или ударен от евентуална силна нова вълна.

С най-голям ръст през годините са разходите за персонал

С най-голям ръст за периода (2016 - 2020 г.) са разходите за заплати в публичния сектор - с почти 60%. Те са и с най-голям дял в консолидирания бюджет - почти 24%, следвани от тези за пенсии, или общо над 11.4 млрд. лв. през 2020 г. от общо 47.9 млрд. бюджет.

От данните стана ясно и че съществуващите в момента щатни бройки в публичния сектор са 389 хил., като те не включват военните и заетите в секретните служби. От тях около 130 хил. са заетите в образователната сфера. Работещите в централната администрация са около 100 хил. души. За сравнение - общо заетите в икономиката са малко над 3 млн. души по последни данни на НСИ.

Интерес сред присъстващите на дебата експерти предизвикаха и разбивки на разходите за персонал, където най-високоплатени са работещите в Конституционния съд с 6300 лв. средна брутна месечна заплата през 2020 г. Веднага след конституционните съдии са възнагражденията на работещите в ЦИК - малко над 4300 лв., и в Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства - 3933 лв.

От данните на МФ става ясно, че в някои сектори възнагражденията са под средните за страната (1386 лв. за 2020 г.), като едни от най-ниските са в общинската администрация. В същото време обаче през 2020 г. средната заплата в обществения сектор изпревари тази в частния.

Изплатени за "Хемус" - над 1.38 млрд. лв., готови - около 38 км

В разбивката на разходите интерес предизвикаха също капиталовите разходи - общо 5 млрд. лв. през 2020 г., от които 34% са насочени към пътища, а 16% към сгради и жилища. По разпоредители водещо е регионалното министерство, което е изплатило 1.3 млрд. лв. От тях 876 млн. са изплатени на 6 компании начело с "Автомагистрали" (428 млн. лв.) - виж графиката.

От данните стана ясно още, че изплатените с постановление на Министерския съвет средства за изграждането на "Хемус" са 1.38 млрд. лв. Те са платени на държавната "Автомагистрали". В същото време въведеният в експлоатация път е едва 9 км, още цели 29 км са готови, но не са въведени в експлоатация. Или сметката дотук е 71% изплатени средства спрямо 4% от планираните километри в експлоатация с уговорката, че част от разходите може да са отишли и за проектиране.

Приходите

Две трети от приходите в държавата, или 16.7 млрд. лв., идват от големите данъкоплатци в страната (35%) и София (32%) през 2020 г., показва разбивката на финансовото ведомство. Средногодишният ръст е 7% през последните пет години, но от числата става ясно, че някои източници на постъпления - като акцизите, растат с темп под средния, което може да е място за подобрения. Червена лампичка светва и при продажбата на държавни и общински имоти в някои области на страната. Един пример е област Варна, където за периода май 2017 - май 2021 са продадени 14 имота на по-ниски от пазарните цени.

Асен Василев определи като "силно изненадващ" обемът на постъпленията от концесии - едва около 140 млн. лв. годишно през 2019 и 2020 г. Според него трябва да се обсъди допълнително дали таксите са правилно образувани и дали следват европейски и международни стандарти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 9

    Дайте да намалим парите на всички и да правим 8 часа на ден ревизии, за да пртръгне икономиката. То дойде ли веднъж диктатура е за дълго. Да се приготвят следващите, които нямат разрешително лично от нововластващите. И да направим съдиите бедни, че да може лесно да се купиват.

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-P
    Селофия

    Оградата на Ада преместена навътре в градините на Рая..
    Исус
    -Да се преместят огражденията обратно на място... или ше има Страшен Съд...
    Лукаваго
    - Бе кого ша съдиш ти бе, голтак.. И адвокатите, и следователите, и прокурорите се пекат при мене...

    Нередност?
  • 3
    inspektora avatar :-(
    Dimitar Atanasov
    • - 1
    • + 2

    На първо място сме в ЕС по брой на университети, болници и съдилища. И когато решиха да намялят малко броя на съдилищата, всички ревнаха с глас! Пореден пример, че само се говори, но реално никой не иска реформи.

    Нередност?
Нов коментар