🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВСС пусна и втората процедура срещу Гешев, въпросът може да се реши още в четвъртък

Правосъдният министър Крум Зарков ще насрочи следващото заседание за след три дни, според него всички доказателства са за ноторни факти, които не се нуждаят от доказване

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • ВСС отказа да спре или да отложи и втората процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и я стартира незабавно.
  • На ново заседание в четвъртък ще се гледат двете обединени предложения, според министър Крум Зарков въпросът може да се реши още тогава.
  • Гешев се оправдава с емоционалното си състояние след атeнтата и заплашителното писмо.

"Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен" - това е фразата Иван Гешев, заради която ВСС днес откри и втора процедура срещу него за отстраняването с мотив поведение, което уврежда престижа на съдебната власт. Изречението Гешев каза по време на впечатляващата пресконференция на 15 май, на която демонстративно скъса оставката си и нападна опонентите си, включително и със закани за наказателни производства.

Точният цитат на Гешев е посочен в искането на четиримата вносители на това второ предложение - членовете на прокурорската колегия Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова и Йордан Стоев: "между другото ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз съдейки от изявленията на някои така наречени политици", "и е време да бъде изметен този, както казах политически боклук".

Подобни квалификации към законодателната власт накърняват престижа на съдебната власт в разрез с утвърдените разбирания за благоприличие, се казва в предложението. Демонстрира се явно неуважения към политическата система, което е скандализирало обществото, а поведението на Гешев е определено като мутренско и недостойно, закана за откровен рекет към политическата система. Поведението на Гешев е в противоречие с етичните правила, които трябва да спазват магистратите, се казва още там.

ВСС не уважи искането на Иван Гешев да спре втората процедура срещу него на основание образуваното конституционно дело по внесено от него искане до Конституционния съд, както миналия четвъртък не уважи искането на спиране и на първата процедура на това основание. Но пък за разлика от предишното заседание, на настоящото Гешев се яви от началото, както и неговата адвокатка. В четвъртък на заседанието за предишното предложение стана ясно, че Гешев е планирал отпуск за тази седмица, а адвокатката му ще бъде в болнични. Очевидно и двамата са сменили тактиката, след като видяха, че ВСС няма да допусне шиканиране и разтягане на процедурата, както правеше при предишни подобни случаи.

В дневния ред на пленума в четвъртък ще бъде включено разглеждането на обединените предложения, каза правосъдният министър Крум Зарков. Според него няма никаква пречка членовете на съвета да се произнесат още тогава, защото всички поискани до момента доказателства се отнасят до ноторни факти. ВСС обаче трудно ще придприеме чак такова радикално действие дори само защото е съставен от магистрати, за които допускането и разглеждането на доказателства е важен елемент на процеса, дори когато доказателствата доказват всеизвестни факти, по които никой не спори.

Доказателствата

За следващото заседание Гешев поиска да доведе свидетел, който ще установи факта на получаването от главния прокурор на заплашително писмо на 13 май, при пристигането му от САЩ, и емоционалната реакция на Гешев от това. Според адвокат Радостина Константинова-Томова, защитник на главния прокурор в тази процедура, именно емоционалното състояние на Гешев през цялото време от 1 май до получаването на писмото и пресконференцията след това, както и от физическия и психическия натиск, под който Гешев се е намирал, са от значение за оценка на деянието му. Според члена на съвета Атанаска Дишева показанията на този свидетел нямат никакво отношение към въпроса за недопустимото изявление на Гешев.

Сред доказателствата, които прилагат вносителите на искането - четиримата членове на прокурорската колегия, е интервю на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов в Actualno.соm, интервю на адв. Даниела Доковска в "Капитал", интервю на Тома Биков за "Епицентър", както и изявления на Бойко Рашков, Екатерина Михайлова и други публични личности, в които те дават оценка за крайната недопустимост на изказването на Гешев и негативното влияние в обществото.

В залата на ВСС Калина Чапкънова изчете относимите цитати от всички изявления в представените публикации.

Цитатът от интервюто на адв. Доковска, който Чапкънова прочете в залата е: "Изказването на главния прокурор, че трябва да се измете от парламента "политическият боклук", лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитета на който и да било депутат. Главният прокурор не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт - да бъде безпристрастен, независим и подчинен само на закона. Той обяви война на парламента, който показа, че съществува воля за реформиране на неговия статут, и се обяви се за единствен пазител на конституцията, който няма да позволи тя да бъде "пипана с мазни ръце". Прокуратурата се заяви като единствения гарант за законност, като единствената институция, която работи за отечеството и за българските граждани. Народното събрание не бива да допуска такова издевателство над държавността."

Гешев: кървави репресии, късат живо месо и нямат срам от Бога

Във встъпителното си слово по повод на процедурата Гешев заговори за: "кървави репресии", "най-лошия възможен сценарий в България до момента", "сталинизъм, не право". За своите опоненти той каза: "тези хора не само рушат държавността, те я яхват", "всички искат шкафчета - по модела на един бивш министър председател", "не знаят какво е доблест и не седят зад думите си", "държавата им е бащиния", "искат да пълнят джобовете си", "да защитят един бивш министър-председател, като буквално превземат правото".

На финала Гешев се позова на Бог и категорично обяви, че няма да се откаже: "Нашата религия е страната ни, родината ни и справедливостта и само делата имат значение... Кое не харесват на прокуратурата? Че няма вече свещени крави? Защита на онези, които късат живо месо и нямат срам от Бог и нищо свято? Не си мислете, че няма да дойдат и за вас и за всеки свободно мислещ магистрат. Аз избрах и няма да мълча."

"За разлика от други хора моето уважение към Европа и хората от НАТО не е значка" - направи той друго знаково изявление по повод на съобщението, че в началото на следващата седмица е на изслушване в подкомисията по мониторинг на върховенството на правото към комисията LIBE на Европейския парламент. Всъщност там той е поканен, заедно с представители на други български институции, за изслушване по повод скандалите в българската прокуратура и конфликтите около главния прокурор.

В писменото си становище по повод на предложението Гешев се позовава на правото си на мнение и на това, че не е засегнал никого персонално. А в залата той и адвокатката му дадоха да се разбере, че защитната теза по същество ще се състои в емоционалното състояние на Гешев след атентата и заплашителното писмо, получено при връщането му от САЩ. Така Гешев обясни защо настоява за свидетел, който да докаже получаването на писмото и реакцията му: "Въпрос на вината е - аз получавам заплашително писмо в събота вечерта, а в понеделник сутринта давам брифинг", каза Гешев.

На свой ред адвокат Константинова-Томова оспори компетентността на ВСС да се произнесе, както и допустимостта на предложението, с аргументи, сходни с мотивите на Гешев пред КС - ВСС с изтекъл мандат няма правомощия да се произнесе, следователно и вносителите, които са негови членове, нямат правомощия да правят предложения. На второ място, ако ВСС не приеме тези аргументи, тя поиска и отвод на предложителите с мотив, че те са действали под политически натиск.

"Има пряка намеса в независимостта на съдебната власт" каза Гешев. "ГЕРБ са натиснали копчето на няколко човека от ВСС", каза той, като цитира реплика от записа на разговора си с члена на съвета Йордан Стоев, който той пусна на журналисти преди две седмици.

Гешев обяви също така, че ако му остане време, още днес ще сезира КС за противоконституционност на промените в Закона за съдебната власт, с който се вкарва ново мнозинство от 13 гласа във ВСС за освобождаването на главния прокурор, вместо досегашните 17 гласа.

Опитите на Гешев да представи искането за отстраняването му като атака срещу прокуратурата бяха парирани от Огнян Дамянов, който заяви: "Г-н Гешев, не използвайте прокуратурата. Това производство е срещу вас в качеството ви на главен прокурор, а не срещу прокуратурата. Нищо не пречи на прокурорите да си вършат работата." Дамянов напомни, че от октомври досега Гешев внася редовно искания във ВСС, но чак сега се сети, че мандатът на ВСС е изтекъл и той не може да функционира. "Морално ли е да използвате правомощията си, за да защитите кожата си, най-достойната ви позиция би било да излезете в отпуск, докато тече процедурата", каза Дамянов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар