🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Партизаните към окупаторите: Никога не сте в безопасност

В тила на руските сили в Украйна тайните клетки на съпротивата набелязват цели, взривяват железопътни линии и убиват тези, които смятат за колаборационисти

Украинските партизани в окупираните територии имат все по-видна роля във войната
Украинските партизани в окупираните територии имат все по-видна роля във войната
Украинските партизани в окупираните територии имат все по-видна роля във войната    ©  Shutterstock
Украинските партизани в окупираните територии имат все по-видна роля във войната    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Андрю Е. Креймър в статия за "Ню Йорк таймс"

Те се промъкват по тъмни алеи, за да поставят експлозиви. Идентифицират руски цели за украинската артилерия и ракетите с голям обсег, доставени от Съединените щати. Взривяват железопътни линии и убиват украински служители, които смятат за колаборационисти на руснаците.

Действайки напред и назад през фронтовите линии, украинските партизани в окупираните територии през последните седмици имат все по-видна роля във войната, като помагат за нанасянето на унизителни удари в райони, които руските сили смятат за безопасни.

Все по-често Украйна води битката в контролирани от Русия зони, независимо дали чрез елитни военни части (като тази, на която се приписва огромната експлозия във вторник в руски склад за боеприпаси в окупирания Кримски полуостров) или чрез подземната мрежа на партизаните.

Миналата седмица украински официални лица казаха, че партизаните са участвали в успешния удар срещу руската военновъздушна база също в Крим, който Москва анексира преди осем години. "Целта е да се покаже на окупаторите, че не са си у дома, че не трябва да се настаняват и да спят удобно", каза един партизаните, който използва псевдонима Сварог, като езическия славянски бог на огъня.

През последните дни украинските военни направиха Сварог и няколко други оперативни работници достъпни за интервюта лично или онлайн, за да подчертаят нарастващата заплаха на партизаните за руските сили и да дадат сигнал на западните донори, че Украйна успешно събира местни ресурси във войната, която продължава почти 6 месеца. Това, което разказват, предоставя рядък поглед върху един от най-скритите аспекти на войната.

Висш украински военен служител също описа подробно работата на съпротивата.

Украинските военни са започнали да обучават партизани в месеците преди нахлуването, докато Русия струпваше войски близо до границите. Усилията се отплатиха през последните седмици, когато украинските сили предприемат контранастъпление на юг. Бунтовническата активност сега се засилва, тъй като бойците от съпротивата нанасят удари скришом в местности, които познават отблизо, като използват коли бомби, капани и целенасочени убийства - и след това се смесват с местното население.

Сварог е сред обучените в тези секретни програми на Силите за специални операции на Украйна, които включват инструкции за саботаж, поставяне на експлозиви и създаване на тайници с оръжия в очакване на руската атака. След инвазията южният украински град Мелитопол се очертал като център на съпротивата. До събота партизаните са нанасяли удари с експлозиви седем поредни дни според кмета на града в изгнание Иван Федоров, който се похвали с постижението пред украинските медии като част от по-публичното потвърждаване на тези операции. Партизаните стоят и зад експлозията в събота, която извади от строя железопътен мост, свързващ Мелитопол с Крим, по който руска военна техника се доставя в Запорожието.

Партизаните казват, че с всяка акция изпращат сигнал на окупаторите: Никога не сте в безопасност.

Базите на украинска територия, където се обучават, се местят постоянно. Според високопоставен украински военен служител всеки оперативен агент има различна роля - от разузнаване на цел до извършване на атака. Различните клетки не се познават, за да не се разкриват самоличности при разпит, ако бъдат заловени.

Две звена в армията наблюдават операциите в тила на окупаторите - военното разузнаване и силите за специални операции на Украйна. "Но те са страшни само за окупаторите", каза украинският военен. И за предателите, за каквито се смятат помагащи на руснаците полицейски, общински и областни служители. Лекарите, пожарникарите и работещите в комуналните фирми не са цели.

Учители, които са съгласни да работят по руската образователна програма, също са следени. Партизаните няма да ги атакуват, но се опитват да ги унижават публично с листовки, които често лепят по стълбовете. "Едно дете е уязвимо към пропагандата и не трябва да става идиот като руснаците", каза служителят.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    umv16206834451053261 avatar :-|
    Peter Tomov
    • - 2
    • + 5

    Руснаците нападнаха Украйна с илюзиите, че ще бъдат посрещнати с цветя. Сега земята гори под краката им. Над 47 хиляди руснаци, основно млади хора, са загубили живота си или са били ранени в безумната война на Путин. Русия се превърна в най-изолираната страна след Северна Корея. Санкциите срещу Москва биха рекордите от времето на ембаргото на Запада срещу Съветския съюз. Руската икономика и едва ли ще може да издържи дълго на военен режим.

    Нередност?
Нов коментар