🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Войната в Украйна: Руската армия масово отстъпва в Харковска област

За пет дни силите на Киев превзеха жизненоважния транспортен хъб Купянск, обърнаха в бягство поне 10-хилядна армия край Изюм и са на път да отвоюват целия регион около Харков

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Започналата във вторник изненадваща контраофанзива на украинската армия срещу градчето Балаклия в Харковска област за броени дни доведе до пълен срив на руския фронт в региона. Както прогнозираха някои военни анализатори през последните седмици, заявките за украинска атака срещу южния фронт край Херсон за момента се оказаха по-скоро заблуждаващи маневри с цел маскиране на реалния основен удар.

След като пробиха първата линия при Балаклия, бойните части на Киев получиха възможност почти без съпротива да се придвижват в тила на врага. Руските сили, по всичко личи, не са се опитали да изградя дълбока ешелонирана отбрана в региона, която да им позволи при нужда да отстъпват организирано и без да се излагат на излишен риск. Така, за период от около 72 часа, украинските въоръжени сили успяха да настъпят с 50-60 км, да обърнат в бягство съставените предимно от резервисти и наборници окупационни сили и да достигнат с минимална съпротива ключовия транспортен възел в региона Купянск, откъдето преминава почти цялото снабдяване на руската армия в Донбас.

Според оценки на авторитетния щатски отбранителен тинк-танк Institute for the Study of War (ISW) към петък украинската армия е успяла да завземе територия с приблизителна площ от 2500 квадратни километра. През следващите часове, а може би и дни, тази територия най-вероятно ще се разширява, тъй като Русия призова към спешна евакуация всички месни жители и служители от администрацията в целия регион Харков, които са й сътрудничили през последните месеци.

В петък силите на Киев са заели позиции по протежение на разположения по оста север-юг язовир Оскол на едноименната река, като по този начин успяха да изолират от три страни минимум 10-хилядната руска армия край градчето Изюм, която по принцип от месеци се готвеше да атакува ключовата украинска агломерация Славянск-Краматорск. Паралелно войските на Киев атакуваха през последните 24 часа и от юг в района на стратегическото градче Лиман. Ако или по-скоро когато то бъде превзето (вече руски източници съобщават непотвърдена информация, че армията им се изтегля и оттам), това ще отвори пътя на украинците към селището Оскол, откъдето минава последният контролиран от руснаците път към Изюм.

По информация от последните часове в събота, потвърдена и от украински, и от руски източници, 10-хилядната окупационна армия край Изюм вече е в процес на масово отстъпление на изток, за да не се окаже напълно обградена и евентуално пленена. Според Украйна нейните бойни части вече навлизат в населеното място, където руските военни са изоставили огромни количества тежка бойна техника и боеприпаси. Започват да се появяват и първите снимки и клипове на украински специални сили на входните контролни пунктове на Изюм. От руското министерство на отбраната пък в събота следобед най-накрая нарушиха мълчанието си около украинската контраофанзива и обявиха, че всъщност били разпоредили стратегическо изтегляне на войските в региона и пренасочването им към фронта в Донецк за подсилване на тамошната офанзива.

Според руски източници армията на Москва в момента все пак интензивно придвижва подкрепления и резервни сили през Луганската народна република, с които да се опита да изгради нова отбранителна линия и да спре набиращата устрем украинска операция. До момента обаче няма визуални доказателства за това освен видеоклип на дълга военна колона, пътуваща в неизвестно направление. Далекобойната артилерия на Украйна пък в събота активно е обстрелвала селището Велики Бурлук в северната част на Харковска област, откъдето минават пътищата и жп-линиите към Белгородския регион на Русия и откъдето Москва би могла да се опита да вкара свежи военни попълнения, ако разполага с такива. В събота късно вечерта се появиха и първи снимки на украински войници в стратегическото градче Вовчанск, което се намира на километри от руската граница в посока Белгород.

Не е ясно също така доколко руският генерален щаб изобщо ще има възможност да изгради нова отбрана навреме, тъй като през последните седмици усилено предислоцираше новосформирания 3-ти армейски корпус за подсилване на южния фронт в Херсонска област на другия край на Украйна. Там обаче цялата стратегическа транспортна инфраструктура и най-вече големите мостове на реките Днепър и Ингулец бяха разрушени с ракетни установки HIMARS. Резултатът от това е, че сега руснаците ще могат да връщат тежкото си въоръжение от Херсон с изключително забавени темпове и с висок риск да бъдат обстреляни, използвайки понтонни мостове и импровизирани военни фериботни линии. Също така, ако Кремъл изтегли голяма част от войските си в Южна Украйна, за да спасява ситуацията край Харков, това ще оголи черноморския фронт и подстъпите към Крим, позволявайки (ре)стартирането на още една украинска контраофанзива.

При всички положения на настоящия етап петдневната украинска контраофанзива в Харковска област изглежда като изключително тежък и дезорганизиращ удар по руските окупационни сили. През следващите дни и седмици ще се види дали той ще доведе до верижна реакция и разпад на руската фронтова линия и по други направления.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 12

    Руснаците не могат да се бият - бива ги само да бомбардират безразборно отдалеч.

    Нередност?
  • 2
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • + 6

    Слава на Украйна!
    Слава на героите!
    🇺🇦🇧🇬❤️✌️

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 6

    До коментар [#1] от "evpetra":

    До коментар [#1] от "evpetra":

    Руснаците не се бият добре, не защото не могат, а защото знаят, че това не е тяхната война. Никой не иска са умира, заради амбициите на един лидер на доизживяване, който е забравил, че сме 21 век, а не 19ти. Украинците пък защитават родината си и естествено, че нивото им на мобилизация е фундаментално различно. Стискам палци това безумие да приключи час по скоро!

    Нередност?
  • 4
    zyb18561487 avatar :-|
    Един вампир броди из Европа
    • - 1
    • + 4

    Както каза Зеленски: видяхме руската армия от най-добрата ѝ страна -- в гръб. Икономедия обаче диста плахо отразява този процес. Особено в Дневни като са заболи най-отгоре тампона на ротвайлера и ни напред, ни назад вече три дни. Или г-н Прокопиев ще трябва да смени мисирките, или него ще трябва да го сменят.

    Рассия е уникална страна. Един велик техен писател я беше описал с три думи: лъжат и крадат. Тези слабости са присъщи на целия човешки род, поради което имаме седем смъртни гряха и десет божи заповеди. Но никъде по света няма национална икономика, в която отношенията, организацията, контролът и отчетността изцяло да се основават на кражбата. Нито пък страна, в която ценностите, идеологията, информацията изцяло да се основават на лъжата и самозалъгването. Което причини и на Путя това фатално главозамайване от успехите, от което едва ли ще се съвземе.

    Нередност?
Нов коментар