Няколко съвета към ПП - ДБ

При прогнозирания политически пат прореформаторските избиратели може да загубят мотивация да гласуват, защото не виждат нещо да зависи от тях

Качествената социология би следвало да помогне за формулиране на ключови послания за икономиката и външната политика
Качествената социология би следвало да помогне за формулиране на ключови послания за икономиката и външната политика
Качествената социология би следвало да помогне за формулиране на ключови послания за икономиката и външната политика    ©  Юлия Лазарова
Качествената социология би следвало да помогне за формулиране на ключови послания за икономиката и външната политика    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Георги Стоев, икономист

Няколко седмици преди изборите данните от социологическите проучвания са твърде близки до резултатите от последните избори - като разпределение на гласовете в проценти. Опитите за социологически разрези се фокусират около симпатии към други партии (по-скоро толерантност към следизборни коалиции), отколкото към причините някои избиратели да сменят ориентацията или да се отдръпнат изцяло от демократичния процес по избирането на техни представители.

Това може да е подвеждащо най-вече в три аспекта: (1) Прогнозата за общата избирателна активност, (2) Очакването за подкрепа към ПП - ДБ, измерена като брой гласове, (3) Оценката на подкрепата като % от общия брой гласуващи.

За по-добра прогноза и настройка на посланията преди всичко е важно социологията да отговори на въпроса къде отиват "изгубените гласове". Трябва да се анализира в детайли свиването с около 150 000 гласа на сбора на гласовете за ДБ и ПП между последните два избора - ноември 2021 и октомври 2022.

Особено важно е новите проучвания да изследват дали има изгубени гласове от избирателната спойка на тези формации, особено популярна като "градска десница". Тези гласове са малко на брой в сравнение с "люлеещия се вот", движен често от популизъм (този популистки вот преля първо от ГЕРБ и БСП към новата за изборите през есента на 2021 формация ПП). Но може да се окажат единствените, които ДБ и ПП са в състояние да запазят от предходния вот.

Състезанието на популисткия терен е наситено с много неизвестност. Подобно е на това да си мислиш, че си много добър в тениса, но всъщност да не си забелязал, че мачът е волейболен. Отклоняването на вниманието на ПП - ДБ в тази посока е спорно дали ще даде резултати. Но в същото време ще отклони енергия от реалните десни гласове, потенциално някои от тях също колебаещи се.

Качествената социология би следвало да помогне за формулиране на послания в оставащите седмици, най-малкото за запазване на тези гласове. Моята лична интуиция е, че тези послания са в няколко важни области. Стратегически е добре тези ключови послания да са не повече от три.

Първо, обяснение на икономическите сценарии пред страната на хората, които си казват "по-зле не може да стане". Това е оправдание за "рационално невежество" и/или избирателна пасивност. Истината е, че всъщност може да стане по-зле.

Икономиката има нужда от определени политически решения, за да продължи да върви. Едно от тях е членството в Еврозоната и ликвидирането на политическия риск (дори минимален, да се надяваме) от срутване на обществения и политически консенсус за валутния борд. Насочете мисленето към рискове, свързани с лева, на всички ваши симпатизанти, които имат дори минимален евроскептицизъм. Част от тази тема и от общия политически риск е и фискалната стабилност и тя трябва да бъде обяснена максимално ясно с оглед на шанс за потенциална бъдеща коалиция да включва партии, които не споделят фискалния консерватизъм.

Другите важни теми - международната изолация и допринасянето към политическата нестабилност на Балканите (чрез блокиране на Северна Македония и Албания към ЕС, но не само). Има някакъв мит, че Европа ни изолира в задния си двор, защото не сме достатъчно европейци, включително по справяне с корупцията. Това може и донякъде да е истина, но по-важно е, че България сама се изолира. Десните избиратели очакваха повече за излизане от тази ситуация от правителството, в които участваха и ДБ и ПП. Дебатът за външната политика и ролята на България сякаш избледнява или въобще липсва, засенчен от вътрешни теми за цените на храните например.

И в тази връзка политически оправдания "ама нали си го знаем какъв е народът" не са приемливи дори за градския интелектуалец. Във времената на коалиционни правителства това е рецепта за бягство от отговорност. И за липсата на съдебна реформа десните избиратели ще търсят отговорност от ПП и ДБ, както все по-малко ще толерират оправдания как ГЕРБ или ДПС или някой друг са блокирали процеса.

Честното отношение към избирателите изисква отговор на въпроса: "Ще правим реформи само ако спечелим 51% депутатски места, или ще направим всичко по силите си да реформираме прокуратурата дори без мнозинство, дори без стабилно правителство?" Защото при прогнозирания политически пат прореформаторските избиратели губят мотивация да гласуват, защото не виждат нещо да зависи от тях. Апатията на умните е това, което дава силата на глупавите, а не количеството на последните, както обичаме да се самозалъгваме.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 1

    Десните партии в България, по стара, вече 30-годишна традиция, не обичат друг да им дава акъл. Те знаят най-добре!!! А след като на изборите се види, че те НЕ знаят най-добре, чак тогава приемат съвети....евентуално за следващите избори.

    Нередност?
  • 2
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 1
    • + 3

    Лоши съвети от идиот. Целта на Мафията е да се включи и провали доколкото може всяка реформа . Тук няма ляво дясно . Те са като палеца и показалеца на една и съща ръка , крадлива ръка която ни е хванала за гушата . Тя трябва да се отреже . Без да се изчисти от прасетата на прехода политическият живот е практически невъзможно да се приключи прехода . Те си имат Радев и докато той е президент няма да са мотивирани за реални реформи . Тях ги интересува как Промяната да се превърне в подмяна или да се ликвидира желанието за промяна , а средството е хаос и лъжи . https://www.facebook.com/goden1narod/posts/pfbid02mgZb1N4rRWEopaWwp57aWkHLnJKNK9MQ4ECzXvpguqraRMEhsBLMZPWsUBefA4Qsl

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Това с писането на непоисканите съвети говори за комплексираност откъдето и да го погледнеш.

    Авторът на непоисканите бъбри доста, но не казва очевидното - в калкулаторната коалиция някой някого измами.

    Защото, какъвто и да е резултатът на изборите на десетината партии в предизборната коалиция ПП/ДБ, той ще е съотносим с този на Герб-СДС. Т.е. има паритет и никоя от двете формации не може самостоятелно да излъчи правителство - другите ще го съсекат в НС.

    Стега, разбира се, да няма договорката т.нар. "евроатлантически" партии да плюят на вота на хората и да си кажат "горчиво" на стълбите на Козяк. Да, тогава политическата демокрация в БГ ще рухне и ще отврати електората, но на кого му пука, след като ще имат конституционно мнозинство и може да правят каквото си искат. И скоро няма да бъдат допуснати избори, за да не може суверена да смени наложената му матрица.
    Дано не се случи!!!

    Разбира се, като най-близка до Козяк и най-твърдо отстояваща Козяшката политика, Христос Ивановата партийка, която има екзотична електорална тежест, си намери по-масово представен гостоприемник - ПП - и от първия ден взе да му налага ударно доста агресивни казуси: оръжието за Украина, ПСА, импийчмънт на президента. И зашото са коалиция, онези вече няма къде да ходят...

    Мисля, че на феновете на ПП (защото те още нямат електорат, а и едва ли ще имат време да го придобият и в този смисъл се родеят с аморфната маса на ИТН доскоро - от БГ цигани-плочкаджии в Ротердам до българи СЕО на стартъпи в Силиконовата) тая наложена им политическа жега им идва в повече. Просто те масово смятат, че т.нар. БГ "европеизиране" ще настане по естествен еволюционен път и не е нужно да правят никакви резки движения, за да го стимулират.

    В този смисъл стартъп феновете на ПП попаднаха в политическия капан на търсещите (за тяхна сметка) реализация на всяка цена ДБ, които им налагат агресивната си линия на поведение.

    Втората закачка е, че в калкулаторната коалиция всичко е на кантара - 3:1, което означава, че освен близкото обкръжение на ДБ авторитарните вождове никой извън него няма да попадне в НС.
    Подобно се случва и в ЕТ "БСП-Корнелия Нинова". И защо при червените авторитаризмът да е драма, разрушаваща партията, а при Козяците да не е?

    Трето - наесен идат местни избори. Вероятно на тях ПП разчитат ДБ да им вкара в ОбСъвети неизвестниците.
    Наивно.
    На парламентарни гласуваме най-често против, но на местните хората се познават и гласуват за имена и хич не им е зор коя партия стои отзаде им.
    Справка Златко Живков, кметът на Монтана, който смени всички основни играчи през шестте (!!!) си мандата и сега ще играе за седми.

    В клкулаторната коалиция някой некого пре@ба, ама ще се разчуе скоро с прочутото: дай си ми куклите, на ти си парцалите...

    Нередност?
Нов коментар