Надпреварата за разработване на следващото поколение лекарства за отслабване

Novo Nordisk и Eli Lilly, заедно с нови конкуренти, целят да намалят страничните ефекти и да увеличат ползите

Според компанията за здравни данни, Airfinity, има 232 лекарства против затлъстяването на различни етапи на развитие, от ранни проучвания върху животни до късен етап тестове във фаза 3
Според компанията за здравни данни, Airfinity, има 232 лекарства против затлъстяването на различни етапи на развитие, от ранни проучвания върху животни до късен етап тестове във фаза 3
Според компанията за здравни данни, Airfinity, има 232 лекарства против затлъстяването на различни етапи на развитие, от ранни проучвания върху животни до късен етап тестове във фаза 3    ©  Reuters
Според компанията за здравни данни, Airfinity, има 232 лекарства против затлъстяването на различни етапи на развитие, от ранни проучвания върху животни до късен етап тестове във фаза 3    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Десетки биотехнологични и фармацевтични групи се надяват да наваксат и да спечелят дял от пазара за лекарства за отслабване.
  • Прогнозите вече сочат, че до 2030 г. обемът на бързо растящия пазар може да достигне до 150 млрд. долара.
  • Много компании, които се надяват да навлязат на пазара, ще се стремят към партньорство с по-големи групи.

Датската фармацевтична компания Novo Nordisk и американският й конкурент Eli Lilly обявиха, че започват разработването на следващото поколение лекарства за отслабване след значителния успех на лекарствата им за потискане на апетита Wegovy и Zepbound, които вече се предписват на милиони хора. Wegovy се продава едва от 2021 г. и осигури пазарна оценка от 500 млрд. долара на Novo Nordisk, a Zepbound беше одобрен само преди пет месеца.

Десетки биотехнологични и фармацевтични групи се надяват да наваксат и да спечелят дял от пазара за лекарства за отслабване. Прогнозите вече сочат, че до 2030 г. обемът на бързо растящия пазар може да достигне до 150 млрд. долара, пише в обширен анализ по темата Financial Times. Повече от двама от пет възрастни и едно от пет деца в САЩ са затлъстели, според данни на Националното изследване на здравето и храненето, а в световен мащаб са 1 от 8 човека, или 1 млрд.

Ново поколение лекарства

"Очакваме нова ера, в която е възможно затлъстяването да бъде третирано по същия начин, по който се лекува високото кръвно налягане", казва пред британското издание Мартин Холст Ландж, вицепрезидент по развитие на Novo Nordisk.

Според компанията за здравни данни Airfinity има 232 лекарства против затлъстяването на различни етапи на развитие, от ранни проучвания върху животни до късен етап тестове във фаза 3. Всички напреднали в процеса на разработка медикаменти се основават на хормона GLP-1, който стимулира произвеждането на инсулин и намалява апетита, в комбинация с други хормони. Целите на сектора са да се повиши ефективността, като се разработи хапче, което да замести седмичните инжекции и да третира заболявания свързани със затлъстяването, като бъбречни болести, намаляване на честотата на инжекциите и намаляването на често срещаните странични ефекти като гадене и мускулна загуба.

"Може ли някой да изпревари Lilly и Novo? Мисля, че ще бъде трудно", смята Луиз Чен, анализатор в Cantor Fitzgerald. Като добавя, че новите играчи в сектора ще могат да пробият на пазара, "ако продуктът е достатъчно различен."

Eli Lilly и Novo Nordisk за първи път получиха одобрение за лечение на основата на GLP-1 за диабет през 2005 г. и 2010 г. Сега и двете фармацефтични компании се стремят да затвърдят лидерските си позиции на пазара за лекарства за отслабване.

Общо групите имат пет нови и потенциално по-ефективни лечения във фаза 3 на клинични тестове. Сред кандидатите на Novo Nordisk е медикаментът CagriSema на основа от GLP-1 и други протеини, който е насочен към средна загуба на тегло от над 20%, с 5 пр. пункта повече от Wegovy и конкуриращо се с 21% средна загуба на телесна маса при Zepbound.

В допълнение към проучването във фаза 3, Novo Nordisk започна непосредствено изпитание на Wegovy срещу Zepbound. В същото време лекарството за ретатрутид на Eli Lilly, също във фаза 3 на изпитвания, се основава на три отделни чревни хормона. То намали средното телесно тегло с 24% в ранните етапи на изпитванията, най-добрият резултат до момента.

"Имаме много хубаво портфолио в диапазон от ефикасност, безопасност и възможност за комерсиализация и това ни помага да сме на лидерска позиция", казва Холст.

"Тези хора продължават да вдигат летвата, докато всички останали се опитват да ги настигнат", описва ситуацията Емили Фийлд, анализатор в Barclays.

Конкуренцията

Фармацевтичен консултант казва, че новите участници в индустрията ще се нуждаят от по-големи намаления на телесното тегло, за да не "попаднат между нишите на сегашното и следващото поколение лечения за затлъстяване."

Много компании, които се надяват да навлязат на пазара, ще се стремят към партньорство с по-големи групи, което е добре утъпкана пътека във фармацевтичната индустрия. Roche и AstraZeneca вече сключиха сделки за закупуване или лицензиране на лекарства за отслабване в ранен етап на развитие. Американската компания Viking Therapeutics е една от компаниите с обещаващо лекарство. Нейните акции поскъпнаха два пъти, след като обяви резултатите от тестове във фаза 2 през февруари, показващи по-добра загуба на тегло от сегашните лекарства след прием от 13 седмици. Адам Стенсбърг, главен изпълнителен директор на Zealand Pharmа, една от по-малките групи, които се надяват да пробият на пазара, вярва, че на потребителите трябва да се предложи нещо различно.

"Не става въпрос за повече и повече загуба на тегло. Става въпрос за сходни степени на отслабване, но с потенциал за по-добро лечение на специфични заболявания, които възникват при затлъстяване", твърди Стенсбърг.

Германската фармацевтична група Boehringer Ingelheim ще комерсиализира лекарство на Zealand Pharma, което третира затлъстяване и чернодробни заболявания, което се очаква да бъде пуснато на пазара до 2028 г. По-ранните кандидати за нови лекарства на Zealand включват лекарство за отслабване, което е на основата на амалин, а не на GLP-1, което според Стенсбърг може да намали страничните ефекти като гадене. Инвеститорите са добре настроени към експериментално лекарство от американската компания Aardvark Therapeutics, което комбинира GLP-1 и ССК, друг храносмилателен хормон, и може да ограничи страничните ефекти.

Миналата година Eli Lilly купи Versanis, която разработва терапия с антитела, целяща да запази мускулната маса при пациенти, приемащи лекарства за отслабване. Разработването на лекарства, които освен със загуба на тегло се борят и със свързани със затлъстяването заболявания, е от ключово значение за убеждаването на повече здравни системи да плащат за тях. Досега 50 млн. американци имат застрахователно покритие за Wegovy и миналия месец Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобри употребата му за намаляване на сърдечно-съдовите рискове при пациенти със затлъстяване. Wegovy се предлага oт Националната здравна служба на Обединеното кралство, заедно със Zepbound, който е наричан Mounjaro в страната.

Предлагането на "удобство" на пациентите е друг начин за новите участници в сектора да се откроят, каза Майкъл Йи, анализатор в Jefferies. Американската фармацевтична компания Amgen работи върху инжекция за отслабване, която ще бъде използвана ежемесечно, а не ежеседмично. Според предварителни данни, тя намаля телесната маса с 14.5% след 12 седмици, което е подобен резултат на седмичната инжекция, разработвана от Viking Therapeutics.

Но хапчетата са най-желаните за максимум удобство на пациентите, което ги прави ключови за развитието на новото поколение лекарства за отслабване. Според Реймонд Стивънс, изпълнителен директор в Structure Therapeutics, хапчетата обикновено са по-евтини и следователно са предпочитане от доставчиците на здравни услуги и пациентите. Structure Therapeutics разработва хапче във фаза 2 на тестове на основа на GLP-1.

"Цената е твърде висока в днешно време, така че мисля, че оралните хапчета ще позволят на лекарствата за отслабване да бъдат възприети в голям мащаб", казва Стивънс.

Основната експертиза на Novo Nordisk е в "биологичните" лекарства, отглеждани от живи клетки. Освен тестовете с амикретин, компанията разработва и версия на Wegovy на хапчета с перорален семаглутид в късен етап от развитие. Но според Холст датската компания се затруднява да разработи GLP-1 лекарства с малка молекула, които са много по-лесни и евтини за произвеждане в голям мащаб.

В надпреварата за разработване на хапче с малка молекула, лекарството на Eli Lilly във фаза 3 и на основата на орфорглипрон , е "донякъде лидер", смята Ландж, но и добави, че не е толкова ефективно, колкото инжекциите.

Хапчетата обикновено изискват по-големи количества активни съставки, защото се разграждат по-лесно в тялото. Това е допълнително предизвикателство за индустрията в момент, в който високото търсене вече води до недостиг в САЩ и Европа. Някои се притесняват, че колкото повече лекарства излизат на пазара, толкова по-зависими ще станат хората от тях, което е в разрез с мерките за обществено здраве.

"Повече от половината от населението носи очила. Няма нищо неморално в това да подобрите зрението си, контрира Холст. Тук подобрявате лошата си регулация на апетита, направена от създателя, като взимате хапче. Наистина не виждам проблем."