🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Мегапорт" планира разширение на съществуващите си заводи във Велико Търново

Българският производител на опаковки изнася за почти целия Европейски съюз

Общата площ на фабриките на "Мегапорт" е над 20 хил. кв.м
Общата площ на фабриките на "Мегапорт" е над 20 хил. кв.м
Общата площ на фабриките на "Мегапорт" е над 20 хил. кв.м    ©  Дневник
Общата площ на фабриките на "Мегапорт" е над 20 хил. кв.м    ©  Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Велико Търново. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Добри финансови резултати - над 57 млн. лв. оборот, от 5 до 7% ръст спрямо предходната година, отчита производителят на полимерни и кополимерни фолиа, опаковки и материали "Мегапорт" за 2016 г. Един милион лева са направените инвестиции със собствени средства в рамките на тази година. Закупени са три нови екструдера, които са в процес на въвеждане, в момента се монтират и две конфекциониращи машини, съобщи за "Капитал" Даниел Събев, управител на дружеството в клон Велико Търново. Той уточни, че с пуска им производителността ще увеличи със 7-8%.

В момента вървят допълнителни подобрения в сградите на съществуващите заводи на "Мегапорт" – обновяват се покривите, обособяват се нови обслужващи помещения, стаи за почивка с цел осигуряване на по-добри условия на труд. "Мегапорт" осигурява работа на над 500 души. От компанията потвърдиха, че имат нови проекти за разширение на производството. Дружеството работи по бизнес плана си за следващата година. Планира се разширение на съществуващите заводи във Велико Търново, което ще доведе до разкриването на 70 до 100 нови работни места през 2018 г.

В очакване на модернизация

"Мегапорт" е депозирала проект проект на стойност 4.8 млн. лв. и очаква финансиране по европейска програма за големи предприятия за разширяване на оборудването. "Имаме две модерни производствени линии, но с рециклирането и в екструзията доста ни се увеличи производството и планираме да го разширим, като модернизираме още една линия", информира Даниел Събев. С третата линия очакванията са свързани с увеличаване на производството както за износ, така и за вътрешния пазар, което ще доведе и до нови работни места. Обновлението ще е технологично, по енергийна ефективност. Новите машини ще увеличат енергийната ефективност и ще намалят консумацията на излишна енергия, коментира управителят на дружеството. В допълнение Даниел Събев поясни, че рециклирането е в полза на опазване на околната среда.

"Ние преработваме полиетилен, а той може до безкрайност да се преработва, ние рециклираме, имаме производство на този рециклируем продукт, от който правим чували за отпадък, основно за износ, което е много съвременно и модерно. "Одобряване на финансирането се очаква в края на годината. Изпълнението на проекта трябва да стартира през 2018 за срок от дванайсет месеца.

50 на 50

Българският производител изнася за почти целия ЕС - за Германия, Дания, Белгия, Холандия, Австрия. Работи в почти цяла Западна Европа, а също така и за съседните държави - Гърция, Румъния, Сърбия. Над 50% е износът към момента, останалата част е за вътрешния пазар. На местния пазар компанията е позиционирана и стои добре, популярна е с марката "Най-здравата торбичка", която може да се види в цялата страна. Фирмата произвежда за големи вериги, като например "Билла". В чувалите за отпадък има собствени марки – "Мегапорт", "Мегасет", които ги развива в цяла България. От компанията разработват две нови марки – "Хорека", предназначена за ресторанти и хотели, и серията "Най-здрав чувал".

Пазари в повече от 20 страни

От една малка фирма за 25 години "Мегапорт" се е превърнала в голямо предприятие с пазари в повече от 20 страни, изградила е през годините три нови завода, завод и складови помещения в София, складове във Варна и Пловдив. Фирмата е основана през 1992 г. и е лидер на Балканския полуостров в производството на полимерни и кополимерни фолиа, опаковки и материали. Общата площ на фабриките е над 20 хил. кв.м. Направените инвестиции имат за цел повишаване капацитета и качеството на произвежданите изделия и подобряване ефективността на производството. По различни програми, насочени към младите хора, "Мегапорт" работи с Русенския университет "А. Кънчев", осигурява стажове и работа на млади специалисти.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал