🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приключва третото разширение на завода на "Кроношпан"

Предстои инвестиция в създаването на мебелен клъстер, за който дружествотвото вече изкупува земя в региона

Водещ проектант на обекта е инж. Николай Николов, управител на великотърновското бюро "Никел". Проектант по част "Архитектурна" е арх. Петър Николов. Внушителната стоманобетонова конструкция е изградена по проект на инж. Веселин Първанов, проектант по част "Конструктивна"
Водещ проектант на обекта е инж. Николай Николов, управител на великотърновското бюро "Никел". Проектант по част "Архитектурна" е арх. Петър Николов. Внушителната стоманобетонова конструкция е изградена по проект на инж. Веселин Първанов, проектант по част "Конструктивна"
Водещ проектант на обекта е инж. Николай Николов, управител на великотърновското бюро "Никел". Проектант по част "Архитектурна" е арх. Петър Николов. Внушителната стоманобетонова конструкция е изградена по проект на инж. Веселин Първанов, проектант по част "Конструктивна"    ©  "Монолит"
Водещ проектант на обекта е инж. Николай Николов, управител на великотърновското бюро "Никел". Проектант по част "Архитектурна" е арх. Петър Николов. Внушителната стоманобетонова конструкция е изградена по проект на инж. Веселин Първанов, проектант по част "Конструктивна"    ©  "Монолит"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Велико Търново. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

До август се очаква да приключи изпълнението на третото разширение на завода на производителя на дървесни плоскости "Кроношпан България" във Велико Търново. С него броят на изградените халета на площадката, обединени в едно, стават общо четири. Новоизграденият завод е с една от най-впечатляващите по своите мащаби стоманобетонови конструкции, изградени за последните 3-4 години, съобщиха за "Капитал" от фирмата - главен изпълнител на обекта, строителната "Монолит".

Промишленият обект е с обща разгъната застроена площ 60 хил. кв.м. Заедно с трите разширения към основното хале и обособените междуетажните площи, повечето от които са сглобяеми, общата разгъната площ на завода достига около 70 хил. кв.м. Първоначално на площадката е построено огромно хале с площ около 36 хил. кв.м, след което последва изграждане на голямо разширение, на още едно малко разширение и третото разширение, чието изпълнение е в ход от януари. В завода се изграждат собствена железопътна линия и филтърни системи без аналог.

Инвеститорът и неговите планове

За проекта си, чиято стойност е 42.6 млн. лв., инвеститорът "Кроношпан" получи в началото на тази година сертификат за държавна подкрепа от Българската агенция за инвестиции. Разширението на завода е само част от инвестиционния проект, който компанията планира. Общата стойност на вложенията е 300 млн. лв. и включва и изграждане на зона за готови фабрики за мебелни производители - т.нар. мебелен клъстер във Велико Търново, какъвто компанията вече реализира в Полша.

От миналата година дружеството активно изкупува земя в Търново и подготвя разширение на мощностите си. От началото на тази година фалиралият радиозавод заедно с целия му сграден фонд, разположен на площ от 80 дка, вече е собственост на австрийската компания за производство на дървесина за мебелната индустрия "Кроношпан", потвърди пред "Капитал" главният архитект на Велико Търново. Това е поредния имот, придобит от дружеството в промишлената зона "Дълга лъка", с който имотите на производителя на продукти от дървесина за мебелната индустрия достигат около 300 дка.

Австрийската Kronospan работи в България от 20 години, когато закупи бившия мебелен комбинат в Бургас. През 2007 г. дружеството откри втория си завод във Велико Търново, като закупи цех за плочести материали от "Дървообработване-ВТ". "Кроношпан България" има 173 млн. лв. приходи за 2016 г., а заетите са около 400 души.

Главният изпълнител на обекта

Главният изпълнител на проекта - софийската фирма "Монолит", е с голям опит в изграждането на индустриални сгради, с множество реализирани мащабни обекти в страната. През миналата година тя изгради три халета на фирма "Хамбергер" в Севлиево с обща площ над 30 хил. кв.м като част от мащабен производствено-логистичен комплекс, построила е много магазини от веригата "Кауфланд". В последните две години е вдигнала конструкцията на новия завод "Десизо Монни" в Плевен, обекти в Летница, Нови хан, а през годините конструкции на много сгради в София.

Заводът на "Кроношпан" във Велико Търново е най-мащабният им обект. От компанията потвърдиха за "Капитал", че за пръв път произвеждат толкова голяма конструкция.

"Резултатите за последните две години сочат увеличаване на промишлените сгради със сглобяемо строителство. Ръстът е огромен и при нас е над 100%", потвърдиха от "Монолит".

В строителството е трудно да се каже точният процент на ръста, защото той е цикличен. При производствените сгради предпочитаните конструкции са стоманобетоновите от пожарна гледна точка. Складовете, където има по-малко персонал и изискванията от пожарна гледна точка не са големи, се проектират и строят повече с метална конструкция.

Мегаструктура

Само конструкцията за стоежа е около 10 хил. кубика стаманобетон. Отделно от това при изпълнението на обекта са вложени хиляди кубици монолитен бетон. В хода на строителството са монтирани греди с внушителната дължина от 36 метра, всяка от които тежи по 58 тона, и 26-метрови колони по около 45 тона всяка, разказаха от фирмата изпълнител.

"Цялата организация на строителния процес изискваше сериозна механизация - камиони за извозването, пет крана 100-, 150- и 200-тонни, строителни вишки, багери, самосвали, свързана е с много работа и предизвикателства", казват още от "Монолит". Около 120 души са били ангажирани в производството на стоманобетоновите елементи в завода и средно още 50-60 на обекта.

Впечатляващата индустриална сграда заедно с трите разширения е изградена за година и половина с известни прекъсвания, считано от декември 2015 г. При строителството й са вложени множество стоманобетонови елементи - 400 колони, около 130 греди, около 500 броя столици, 300 броя стени, излети са 400 фундамента и т.н., уточни производственият директор във фирмата Иво Новоселски.

Обектът е с височина шестнайсет метра, с голяма вътрешна кубатура, монтирани са междуетажни сглобяеми елементи за офиси и други обслужващи помещения. Обособени са сектори: цех за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ), плоскости, склад, преси за плочи от дървесни влакна (MDF).
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал