🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инициативен комитет "Асеневци" работи по три проекти за привличане на туристи

Най-голям е проектът за изграждане на покрит пешеходен мост над река Янтра, чиято стойност е около 8 млн. лв.

Поставеният срок за реализация на проекта за изграждане на покрития пешеходен мост над Янтра е до края на 2021 г. – за моста над река Янтра
Поставеният срок за реализация на проекта за изграждане на покрития пешеходен мост над Янтра е до края на 2021 г. – за моста над река Янтра
Поставеният срок за реализация на проекта за изграждане на покрития пешеходен мост над Янтра е до края на 2021 г. – за моста над река Янтра    ©  ИОК
Поставеният срок за реализация на проекта за изграждане на покрития пешеходен мост над Янтра е до края на 2021 г. – за моста над река Янтра    ©  ИОК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Велико Търново. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Реализацията на три мащабни проекта на приблизителна стойност около 12 млн. лв. инициира местния инициативен обществен комитет (ИОК) "Асеневци". Целта е чрез тях да се подобри визията на Велико Търново и да се увеличи потокът от туристи в града.

Проектите

Първоначалната идея е свързана само с изграждане на покрит пешеходен мост над река Янтра, а впоследствие се е развила и към нея са добавени още два проекта - позлата на кубетата на Патриаршията на хълма Царевец и изграждането на паметник на цар Ивайло, разказа пред "Капитал" инициаторът на идеите и председател на сдружението Марин Павлов, обединил усилията на 33-ма интелектуалци, членуващи в комитета.

Според направените предварителни разчети около 750 хил. лв. ще струва позлатата на кубетата на Патриаршията, за паметника на цар Ивайло ще са необходими 3.5 млн. лв. и между 7.5 и 8 млн. – за моста.

Специален екип под ръководството на проф. д-р Иван Марков, ръководител на катедра "Туризъм" към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", е натоварен със задачата да изготви доклад за това какво отражение биха дали за развитието на града трите проекта по отношение на туризма, търговията, промяната на пътникопотока и обществения транспорт, както и подчертаването на Велико Търново като исторически град.

Поставени срокове

Най-бързо реализуемата идея, за чието осъществяване усилено се работи да стане факт още през 2018 г., е за позлатата на кубетата на Патриаршията. До края на годината трябва да е готов техническият проект.

Преди това, до края на септември, друг екип под ръководството на адвокат Иван Лясков трябва да разработи в чисто нормативен и законов план механизма за получаването и разходването на очакваните дарения и финансови постъпления, необходими за реализацията на трите проекта, и да предостави на сдружението необходимата документация за събиране на даренията.

До края на 2019 г. е поставеният срок за реализация на проекта за изграждане на паметник на Ивайло, до края на 2021 г. – за моста над река Янтра.

Проектът за моста се разработва в два варианта от екип, в състава на който са инж. Пламен Денчев, инж. Лъчезар Митев и инж. Христо Христов. Те трябва да разработят по-лек вариант, без търговски обекти. Във втория вариант мостът ще е с ширина 12 метра, ще е с един основен и два помощни свода и с архитектура, близка до тази на старата част на Велико Търново.

Друга интересна идея на Марин Павлов е свързана с лека корекция на коритото на река Янтра, която да направи реката плавателна в участъка Дъгов мост – Бирена фабрика до първи шлюз под Първа гимназия. Цялата дължина на участъка е около 3.5 км. Тук поставеният срок е 2022 г. Реализацията на тези проекти ще се осъществява с партньорството на община Велико Търново.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал