🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петнайсет санирани сгради ще има във Велико Търново в края на годината

Обявените от общината търгове до момента по програмата за енергийна ефективност са за 12 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Велико Търново. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Общо петнайсет санирани сгради по Националната програма за енергийна ефективност за обновяване на многофамилни жилищни сгради се очаква да има във Велико Търново към края на годината. Проведените обществени поръчки за възлагане на обектите по програмата до момента са четири, разделени на обособени позиции, а общата прогнозна стойност по тях е малко над 12 млн. лв., се вижда от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

"През август ще приключат строително-ремонтните работи на четири сгради, които през септември ще бъдат въведени в експлоатация", информира арх. Николай Миладинов, председател на работна група в общината, отговаряща за програмата.

Какво се работи в момента

В процес на обновяване е най-голямата досега сграда с девет входа, 160 апартамента и разгъната застроена площ близо 13 хил. кв.м на ул. "Плиска". Изпълнител на проекта е "Политрейд констръкшън", а стойността на договора е 1.8 млн. лв. Другите сгради, по които се работи, са на ул. "Краков" №2 с три входа, на ул. "Ален мак" 1 с два входа, на ул. "Генерал Иван Сарафов" №5 с четири входа.

Напълно санирани и въведени в експлоатация са четири сгради. Заедно с тези в процес на саниране броят на обновените по програмата към август ще стане осем.

За още четири сгради има избран изпълнител за инженеринг и се проектират. Приключи обществената поръчка за сградите "Георги Измирлиев" №15, ул. "Георги Измирлиев" №16, ул. "Георги Измирлиев" №12, "Ниш" №4 и една сграда в кв. Чолаковци и на ул. "Райчо Николов" №1.

"Стартираме ударно през лятото, като целта ни е до края на ноември и тези сгради да бъдат санирани окончателно", обобщи арх. Миладинов.

Седемнайсет са сградите, за които има договори с подадени заявления в община Велико Търново за финансова помощ през 2015 г. и са в процес на реализация. От тях само за последните две сгради на ул. "Охрид" 3 и "Ален мак" 4 и на ул. "Г. Измирлиев" 12 предстои да се обявят обществени поръчки. В момента се работи по изготвяне на техническите спецификации.

С изпълнение на санирането на 17-те сгради почти 1500 семейства ще се облагодетелстват от възможностите на програмата и комфорта на обитаване, уточни арх. Николай Миладинов.

В очакване на финансиране

Други 45 сгради изчакват разрешение от Министерския съвет за ново финансиране на програмата и подписване на тристранен договор. През 2016 г. вълната от желаещи да санират е била малко по-силна от предходната година. Тогава броят на подадените заявления е 24 сгради, уточняват от местната администрация и допълват, че през тази година само до юни още 21 сдружения са минали през целия път и са подали заявления.

"Качеството на изпълнение на санирането в нашата община е на много високо ниво, стриктно следим за изпълнението. По изискването на програмата всеки материал, който се влага на обекта, трябва да има сертификат за съответствие и сертификат за произход. 90% от санирането са детайли по част "Архитектурна". Отделно са изчисленията, които се правят по част "Енергийна ефективност", обяснява арх. Миладинов.

Любопитна подробност е, че 90% от блоковете в кв. Чолаковци са със заявления за саниране. Отделно от това по друг проект, финансиран от оперативна програма "Региони в растеж", се очаква междублоковите пространства и улиците в същия квартал да добият нов облик. Ако по двата проекта предвидените инвестиции бъдат осъществени до 3-4 години, очакванията са кварталът да изглежда по съвсем различен начин.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал