🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близо 500 хил. туристи годишно посещават музейните обекти във Велико Търново

Около 1.5 млн. лв. са постъпленията от годишни входни такси, които се събират от музейните обекти в старата столица

Около 250 хил. е годишният брой туристи, които посещават крепостта Царевец
Около 250 хил. е годишният брой туристи, които посещават крепостта Царевец
Около 250 хил. е годишният брой туристи, които посещават крепостта Царевец
Около 250 хил. е годишният брой туристи, които посещават крепостта Царевец
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Велико Търново. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Близо половин милион туристи посещават годишно музейните обекти във Велико Търново, от които между 150 и 180 хил. са чуждестранните. Преобладават българите в съотношение 2:1. Най-много Велико Търново се посещава от румънци - между 20 и 30 хил. годишно, съобщи директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов и поясни, че през миналата година това числа рязко е паднало до 10 хил. заради провеждането на европейското първенство по футбол и на олимпиадата. Традиционно, когато има подобни събития, потокът намалява, сочат наблюденията.

Откъде са туристите

Велико Търново е желана дестинация за туристи от целия свят, от екзотични държави, но основно най-много са румънците, защото те идват на уикенд туризъм. На второ място със 17-20 хил. туристи са американците, което се дължи на обслужвания поток от две големи туроператорски фирми с круизни кораби. В рамките на един ден туристите се трансферират от Русе до Велико Търново и посещават църквите в Арбанаси и Царевец. Следват руснаците, които са около 14-15 хил., които в 99% са индивидуални посетители, не с организирани групи.

Това е тенденция, която върви от години, каза още директорът на Регионалния исторически музей. Той припомни, че в миналото старата столица е била желана дестинация от много французи и японци, но сега германците холандците, белгийците са преобладаващи, има дори смесени групи, които не са от една държава. Увеличава се интересът от китайски туристи. За миналата година почти 3000 китайци са посетили Велико Търново. През 2015 г. те са били 1200, а до преди 7-8 години въобще градът не е посещаван от китайски туристи. Увеличение се наблюдава и при турските туристи, чиято бройка от 50-60 на година се е увеличила и в момента е около 700-800.

Преобладаващи са индивидуалните посещения, но понякога има и организирани групи.

Голям спад има при японските туристи. През миналото десетилетие сме имали между 10 и 13 хил. японци, сега са около 1000, каза още д-р Иван Църов и допълни, че това се отчита като резултат от цялостен спад на интереса им към България, които в минали години са били силно привлечени от розобера и празника на розата в Казанлък.

От екзотичните държави неотдавна е имало туристи от Аржентина и Бурунди, от Индонезия, което се дължи на добрите контакти на община Велико Търново с индонезийското посолство.

Какво ги привлича в Търново

Най-посещаваният туристически обект на културно-историческото наследство в Търново и в България е Царевец. Около 250 хил. е годишният брой посетители, като тази бройка се поддържа от години. Царевец работи 365 дни в годината.

Малко над 8000 души са посетили най-новата туристическа атракция Трапезица в периода от 23 септември до 30 октомври миналата година само за 39 дни. Половината от посетителите са използвали фуникуляра, останалите са се качили пешеходно.

За два месеца на тази година, през април и май, Трапезица е посетен от около 1000 посетители. Традиционно месеците юли и август са най-силните и се очаква бройката да нарасне.

Около 1.5 млн. лв. са постъпленията от годишни входни такси, които се събират от музейните обекти. Между 60 и 70 хил. души от общата бройка влизат безплатно от различни преференции, каквито се ползват и при групови посещения и за ученици.

В структурата на Регионалния исторически музей са включени общо 29 обекта. В нея е ангажиран 150 души персонал. Между 180 и 190 хил. инвентарни единици се съхраняват във фондовете, зад които стоят около 260 хил. предмета, допълни още директорът на Регионалния исторически музей.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал