🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Велико Търново - градът на туризма и индустриите

През последните пет години общината е обект на стабилен и постоянно нарастващ инвеститорски интерес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Велико Търново. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Над 20 млн. лв. са инвестирани в областта на туризма през последните години на територията на община Велико Търново по различни проекти. Ансамбълът на Царевец и Трапезица се превърна в най-големия музей на открито на Балканския полуостров. Градът е домакин на над 1000 събития годишно в областта на културата, изкуствата, образованието и науките, което допринася за ежегоден ръст на туристическия поток между 10 и 12%. Туризмът и свързаните с него индустрии - транспорт, логистика, услуги, анимация съставляват над 47% от регионалния брутен продукт.

През последните пет години Велико Търново е обект на стабилен и постоянно нарастващ инвеститорски интерес. Пазарът на имоти е особено активен през последните две години. Увеличава се броят на сделките с терени и имоти, които са част от инвестиционни и бизнес проекти.

В ход са проекти за изграждане както на производствени мощности, така и на големи търговски обекти. 170 разрешения за строеж е издала община Велико Търново от началото на годината, над 56 са въведените в експлоатация обекти за същия период. Строят се жилищни сгради, продължават инвестициите в хотелски сгради. Интензивност се отчита и при еднофамилното жилищно строителство.

Трудова миграция към града

В резултат на бурното развитие на инвестиционният процес Велико Търново е сред градовете с най-ниска безработица – често под 3%. Напоследък се забелязва дефицит както на мениджърски, така и на изпълнителски кадри, отчитат от местната администрация.

Градът се превръща в център на трудова миграция. Все по-често хора от съседни и по-далечни градове и общини пътуват, за да работят във Велико Търново. Голяма част от тях се установяват със семействата си тук в очакване да повишат квалификацията си и да получат по-добри възможности за растеж в кариерата си.

Старата столица е единственият град в България с две пивоварни. Радващ е фактът, че инвестиционните проекти, които се реализират, са предимно в областта на високите технологии, преработващата промишленост, услугите и са екологично съобразени.

Въпреки че от няколко години секторът на аутсорсинг услугите в града се развива стабилно, стратегията на община Велико Търново е насочена към стимулиране на стартиращи компании, които разработват свои марки и услуги, защото така според кмета на града Даниел Панов местната администрация способства за създаването на продукти с по-висока принадена стойност, която остава на място. "Start up компаниите са важен сектор от стратегията ни за развитието на индустриите в града и региона", казва Панов.

Индустрии ориентирани към високите технологии

В стратегията за развитие на Велико Търново през следващите 20 години акцент е поставен върху развитието на образованието - на училищната мрежа и на академичните общности.

Според кмета на Велико Търново в епохата на четвъртата индустриална революция бъдеще имат ориентираните към високите технологии и знанието индустрии, затова акцентът е поставен върху "индустриите на знанието". Те са високоефективни, създават висока принадена стойност, щадят околната среда и не на последно място изграждат корпоративна, социална и екологична отговорност и създават висок стандарт за хората, които са ангажирани в тях.

Бъдещето е на доброто и ориентираното към пазара на труда образование и "индустриите на знанието".

Очакванията за развитие на Велико Търново и отварянето на нови инвестиционни инициативи в перспектива са свързани с териториите на стария град - недвижима културна ценност от национално значение, на старото военно училище, където ще се оформи новият градски център, и територията на бившето сержантско училище.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamen.iv.ivanov avatar :-|
    Plamen_
    • - 1
    • + 3

    "Градът се превръща в център на трудова миграция. Все по-често хора от съседни и по-далечни градове и общини пътуват, за да работят във Велико Търново."

    Причината за това не е икономически бум на Велико Търново, а крайно мизерното положение на хора от малките населени места в региона, които по една или друга причина са слабомобилни на трудовия пазар и Велико Търново е единственото място, на което могат да опитат късмета си.
    Заплатите във ВТ в сравнение със София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и тн са мнооого различни във всяка една сфера и всяко едно ниво. 450 лв брутна заплата за ВТ е "много добро заплащане".

    Може да си направите труда обаче да проверите в съседен Севлиево какъв дефицит на работници има за производствата, които са базирани там. Колко автобуса със служители всяка сутрин пътуват от Търново, и как за 1200 лв нетно не могат да се намерят хора.

    Малко офтопик, но когато повечето хора в България си променят мисленето, че където им е бащиния завещан имот, там трябва и да живеят и работят, то тогава ще можем да говорим и сравняваме за стандарт на живот, популация и прочие по различни области. Дотогава - дупката между София и всичко останало ще расте с всяка измината година (може би трябва да изключа Пловдив и Бургас тук).

    Нередност?
  • 2
    zzdravkov avatar :-|
    Zdravko Z.

    Проблема във Велико Търново е, че няма свободна конкуренция между работодателите. Много пъти съм бил свидетел, как работодатели от областта на туризма и заведенията сядат и договарят по между си максималната заплата, която ще плащат. Предполагам, че такава тенденция съществува и при другите регионални фирми.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал