🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестициите в хотелски сгради отново са хит във Велико Търново

През последните години в старата столица са построени между 20 и 30 нови хотела

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Велико Търново. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Проекти за четири хотелски сгради и няколко хостела са с одобрени проекти от началото на годината. Мащабно разширяване с два подземни паркинга, голям СПА център, две нови хотелски сгради реализира собственикът на комплекс "Севастократор" в Арбанаси. В централната градска част на Велико Търново пък се предвижда разширяването на хотел "Алегро" на съседен имот.

В процес на строителство е хотел "Резиденс Света гора", който ще се разгърне на хълма Света гора на мястото на едноименния мотел. Това ще е най-луксозният хотелски комплекс във Велико Търново, петзвезден, с огромни суперлуксозни стаи, голям СПА център, вътрешен и външен басейн с помпозна неокласическа архитектура.

Хотел "Царевец" също се разширява. Собственикът е купил две съседни сгради и на тяхно място прави разширение, предвижда се и надстройка на хотела, която да обедини новото строителство.

В атрактивната територия на старото военно училище в централната част на Велико Търново, за която предстои да се обяви международен конкурс, според заданието на разработката, също ще се търси място за висококатегориен петзвезден хотел.

През годините в старата столица са построени между 20 и 30 нови хотела, много са и проектите за реконструкции и преустройства в такъв тип сгради. Някои от новопостроените хотелски сгради са с нови собственици.

Скоро се появи информация, че един от най-хубавите хотели в града – "Интерхотел Велико Търново" е обявен в несъстоятелност.

Къщите за гости в старата част

Не толкова големи, кокетни и с онзи завладяващ дух... Най-новата инвестиция на американеца Едмънд Бек, който през 2010 възроди пустееща емблематична сграда, дело на майстор Колю Фичето в центъра на старата столица - "Хан Хаджи Николи", възложи реализацията на поредния си проект във Велико Търново. Новата къща за гости с магазини, снек бар и магазин за сувенири е разположена в старата градска част в ансамбъл със сгради - паметници на културата. Проектът на арх. Николай Георгиев предвижда старата фасада да се преизгради със съвременни материали, интериорът ще е в стар градски стил. Грубият строеж ще бъде направен за 120 дни, довършителните работи за още толкова и в края на годината ще трябва да отвори врати новата къща за гости на ул. "Стамболов" 4. Тя ще е с пет стаи, два апартамента, 24 седящи места в заведението. Заедно с обзавеждането и оборудването инвестицията ще доближи 1 млн. лв.

Атрактивността на хановете

Още през Възраждането в Търново е имало 42 хана, които към Освобождението са достигнали 72 броя. Хановете не са били само място за пренощуване, а към тях е имало гостилници, занаятчийски работилници и складове за стоки. Към настоящия момент са запазени само три - ханът "Хаджи Николи", Стамболовият хан и Търновският хан.

Вниманието на компанията на Едмънд Бек "Бул Бек" е насочено към предстояща реставрация на "Йонов хан" - над 100-годишна сграда, разположена на северния вход-изход на града за Русе, която в момента пустее. Сградата е обезопасена, в момента текат съгласувателни процедури. Идеята на инвеститора е ханът от края на XIX век да се възроди и да се превърне в атрактивно място за хранене и настаняване.

Места за настаняване

Местата за настаняване в Търново са 198, разделени на клас А и клас Б, по данни на общинската агенция "Царевград Търнов". Тук се включват хотели, стаи, къщи за гости, хостели. С пет звезди е само един обект, с четири звезди са седем, най-много са с три звезди - над 26.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Американец показва на българите как се съхранява вековно наследство. Срам за нас. Чест за него.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал