Половината приходи от ядки и сушени плодове са от износ

В категорията има 19 нови компании

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Регал 500". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Продажбите на ядки и сушени плодове динамично нарастват през 2017 г. Дружествата, които оперират на този пазар, общо са декларирали приходи на стойност почти 361 млн. лв., с 67% повече от 2016. Годината е успешна и за износа, който е скочил с 80%.

По сегменти най много (+150%) се увеличават продажбите на сурови и белени ядки (включително фъстъци) и слънчогледово семе, следвани от печените и осолени ядки и семена (без фъстъци), които бележат 42% ръст, но са генерирали най-много приходи за годината – 162 млн. лв. С почти 99% растат и продажбите на сушени плодове, малко над половината от които са от износ, а печените фъстъци регистрират 50 млн. лв. оборот.

Общо на производителите в топ 25 се падат 85% от цялото производство на ядки и сушени плодове, измерено в стойност. Делът намалява, тъй като значително се увеличават дружествата, които произвеждат продукти от категорията – 95 на брой, с 19 повече от предходната година.

Динамичното развитие на пазара рефлектира и върху ежегодната смяна на лидерите. Водачът в класацията за 2017 г. е нов и досега дори не е попадал в топ 25. Това е силистренското дружество "Първи май". През 2014 г. на върха е "Виктория нутс", през 2015 г. - "Джили сой - Джихангир Ибрям", а през 2016 – "Корона М".

Приходи над 10 млн. лв. декларират 14 компании, като сред тях не се очертава категоричен пазарен лидер. Разместванията между играчите са големи. Десет са новите участници в класацията, които за пръв път влизат в нея. Само две дружества от подредбата нямат износ през 2017. Показателен за развитието на този пазар е и фактът, че докато през 2016 г. 10 дружества в топ 25 са с приходи под 3 млн. лв., през 2017 г. оборотът на последния в класацията надхвърля тази стойност.

Летящ старт директно към върха

С продажби малко над 30 млн. лв. на челно място в класацията излиза силистренското дружество "Първи май" (1). В средата на 2016 г. компанията, която основно търгува със зърнени и маслодайни култури, започва по-активно да преработва маслодайни семена, като открива фабрика за преработка на слънчоглед в с. Ситово. Тя е с капацитет над 120 хил. тона годишно и преработва белени слънчогледови семки за нуждите на хлебопроизводството и сладкарството, 80% от които отиват за износ. Компанията разполага със складови бази в Североизточна България. Обработва също над 50 хил. дка земеделска земя, притежава и мелничен комплекс в Силистра. Собственици на фирмата са "Палас-94", "Мел инвест", "ФБК Ви-веста", както и голям брой акционери физически лица.

На второ място, но под условие

Лидерът в топ 25 за 2016 г. "Корона М" (2) заема втора позиция в настоящата класация, но с известна уговорка. Тъй като дружеството не е подало информация за размера на продажбите си конкретно в категорията на ядките и сушените плодове, използваме данните от финансовия му отчет, които са по-общи, но за които предполагаме, че са именно от тази категория. Свързахме се с представители на компанията, но те отказаха да дадат конкретна информация. През 2017 г. "Корона М", която според информация от интернет страницата й произвежда основно ядки, пуканки, карамелизирани изделия и шоколадови дражета, постига почти 43% ръст на продажбите. Дружеството за пръв път отчете износ през 2016 г., а година по-късно делът му в общите приходи вече е 60%.

Другите нови

Нов участник в класацията е "Ник-Сот груп" (4) – Варна. Предприятието произвежда и търгува с белен слънчоглед, студено пресовано олио, кюспета, пелети от слънчогледова люспа. Дружеството, чийто едноличен собственик на капитала е Ангел Бончев, притежава фабрика за преработка на слънчоглед в село Крумово, община Аксаково. С 18 млн. лв. приходи от преработено слънчогледово семе "Ник-Сот груп" влиза директно на четвърто място в топ 25. Дружеството не е декларирало данни по сегменти за 2016 г., за да оценим промяната в оборота. Според финансовия отчет приходите от продажба на продукция нарастват с 21%, като тук освен преработения слънчоглед влизат и продажбите на олио и кюспета.

В топ 25 попада и "Садина Плант" (6) - Брезово, която е на пазара от 1992 г. Дружеството произвежда белен слънчоглед, който се продава и като готов продукт, и като суровина за сладкарската и хлебарската индустрия. Съдружници в "Садина Плант" са Йордан Илийков, Николай Гачев, Валери Кирилов, Светлана Кирилова. През 2016 г. дружеството влиза под контрола на "Садина 99", което осъществява износа на преработеното слънчогледово семе.

За пръв път в класацията се появява "Сънопта фудс България" (13). Дружеството е собственост на "Ди Органик Корпорейшън Б.В." – Холандия, което оперира в България с основна дейност изкупуване и преработка на слънчоглед и производство на нерафинирано биоолио, както и търговия с тях, като преобладаващата част са с органичен произход. Продукцията се реализира на пазарите в ЕС, Северна и Южна Америка и Австралия. Краен собственик е базираната в Канада SunOpta International Foods Group.

Другите нови участници в топа са "СИ КО" (17), "Приста комерс" (18), "Роо Брандс" (19), "Тат Санфлаърс" (20), "Агроник" (22) и "Дунав Сиидс 1" (25).

Уверено нагоре

Добри резултати отчита производителят на слънчогледово олио "Олива" (3), който печели много добре и от преработката на слънчогледово семе, макар то да формира едва 9% от приходите му. Дружеството има 42% ръст на продажбите в категорията, като износът също расте. Компанията предлага и други продукти, свързани с технологичния процес при производството на олио, като кюспета и дегра. Търгува още със слънчоглед, рапица и шрот. Дружеството с основен акционер "Билдком", собственост на Ангел Георгиев, реализира на чужди пазари 85% от белени слънчогледови семки, които са предназначени основно за пекарството.

Силна е годината и за "Виктория Нутс" (5). Софийската фирма, чиято основна дейност е доставка и преработка на ядки и сушени плодове, се придвижва от девето на пето място с почти 59% ръст на продажбите. Този успех идва след две поредни години на спад и загуба на лидерската позиция в топ 25 от 2014 г. Дружеството е собственост на Христо Васевски, притежава търговските марки Rois и ChocoFIX. Продава предимно на вътрешния пазар, но приходите му от износ нарастват с почти 53%.

Със стъпало се изкачва в класацията "Кронос" (7). Едва около 3 млн. лв. бяха приходите на дружеството през 2015 г. в тази категория. Последва забележителен ръст на продажбите с 240% през 2016 г., а резултатите за миналата година нареждат компанията сред отличниците в групата, с приходи на стойност 15.5 млн. лв. Дружеството е създадено от братята Атанас и Георги Батакови. Към днешна дата акционери са "Кронос инвестмънт груп" и регистрираната на Сейшелите "Хаус маркетинг". Компанията има производство в Сливен и дистрибуционно крило в София. През 2017 г. увеличава приходите си от експорт с 52%.Стабилизират се продажбите на "Джили сой - Джихангир Ибрям" (8) - Дулово, като ръстът им е 7% за 2017 спрямо година по-рано. Фирмата е създадена от Джихангир Фаик Ибрям и има развита дистрибуторска мрежа в Североизточна България. Произвежда под търговските марки Djili Soy, Djuni nuts и Djuliescu, като продава предимно зад граница главно тиквени и слънчогледови семки. Износът формира 83% от приходите, като намалява с 3% през 2017 г.

Малък ръст отчита севлиевското дружество "Ядки Детелина" (9), собственост на Детелин Винчев. Досега производителят на марките Detelina’s Nuts, Detelina’s Seeds, Detelina’s Fitness продаваше само на вътрешния пазар, но през 2017 г. реализира износ за около 1.4 млн. лв.

Макар да увеличава с малко продажбите си през 2017 г., производителят на белен слънчоглед от Павликени "Керпи" (10) слиза от четвърта на десета позиция. Това се дължи на големите размествания и силните нови играчи в категорията. Дейността на предприятието включва преработка на семена, печене и пакетиране на ядки, слънчогледови и тиквени семки. Дружеството засилва износа - продажбите зад граница скачат с 48%, макар още да са с малък дял от общите.

Положителни са резултатите и на "Елит-П" (12), Пловдив, собственост на "Пенелопа груп", което е специализирано в преработка и консервиране на плодове и зеленчуци. Произведените сурови, печени и пържени ядки, сушени плодове и миксове от ядки се реализират основно на българския пазар.

Още едно дружество попада в топ 25 с продажби над 10 млн. лв., като постига 6% ръст на приходите. "Геострой-инженеринг" (14) е специализирано в строителни и топографско-геодезични дейности и хотелиерство, но оперира и с фабрика за преработката на маслодайни култури и рафинирането на растителни масла в с. Калчево, Ямболско. Беленият слънчоглед формира около 28% от приходите на компанията. Рязко пада износът му през 2017 г. спрямо предходната година, когато 90% от продажбите са зад граница.

Само четири дружества със спад

Освен дебютанта в топ 25 "Садина плант" (6), която има лек спад на приходите от около 8%, още само три компании отбелязват отрицателни ръстове.

По вълнообразна линия се движи оборотът на "Олимекс" (11). Дружеството се появи за пръв път в класацията през 2016 г. и зае директно трето място. За миналата година обаче маслодобивният комплекс, който се намира в село Покрайна, област Видин, и е собственост на Андриян Александров, декларира 15% спад. Белените слънчогледови семки формират 34% от приходите на "Олимекс" и са предназначени основно за европейския пазар.

С почти 33% падат продажбите на "Роса" (15), която в миналата класация заемаше пета позиция. Дружеството произвежда белени слънчогледови семки на едро, предназначени за преработватели. Те формират 20% от неговите продажби, изцяло реализирани на вътрешния пазар.

Производителят на марка Huligan —"Дъ Бейкърс" (21), Шумен, също има по-слаб оборот през 2017 г. Предходната 2016 г. беше много добра за дружеството, но през миналата продажбите падат с 16%, включително и от износ. Той е заема 64% дял в приходите.

С оборот под 10 млн. лв.

са 11 дружества в топ 25. Сред тях с най-добри резултати е "Братя Пепеч" (16), с 34% ръст. Предприятието се намира в село Поройно, община Дулово, и е собственост на Хасан Муса. Цялата му продукция се изнася.

Изместени от новите играчи, но с положителни ръстове са "Куминяно фрут" (23) и "Оргеник фууд" (24). През 2017 г. първото дружество се възстановява от период на спад. Специализирано в изкупуването, преработката и консервирането на череши като суровина за хранителната промишленост, "Куминяно фрут" продава изцяло зад граница произведените сушени плодове.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал