Черешката в алкохол – ключов продукт в преработвателната индустрия

Четири пети от продажбите в сектора са зад граница, бизнесът със замразени плодове се разраства

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Регал 500". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Ако се избира символ за преработката на плодове в България, най-сериозният кандидат ще е черешката в алкохол, която заминава като суровина за европейската сладкарска индустрия. Тя е основата на бизнеса на три от четирите най-големи компании в сектора - "Агри България" (1), "Куминяно фрут" (2) и "Авиус 2003" (4). Те заедно генерират половината от общите продажби на компаниите в топ 25. Две от тези дружества и още три в класацията са с италианска собственост.

Най-голямата българска компания в сектора е производителят на компоти "Фрукто Сливен" (3). В топ 10 има и двама големи български производителя на конфитюри, мармалади и сладка – "Цима 99" (5) и "Джем и Джем"(9). Част от продукцията им също е полуфабрикат за сладкарската индустрия.

Второто по значимост направление в сектора са замразените плодове – малини, къпини, боровинки, вишни и други – също предимно за износ.

През 2017 г. общите приходи от преработка на плодове в България са 217.8 млн. лв., което е с 4% повече, отколкото година по-рано. За компаниите в топ 25 ръстът е почти 4.5%. От общото производство 75% (165.2 млн. лв.) и 79% (149 млн. лв.) за топ 25 е реализирано зад граница. Ръстът на продажбите на преработени плодове в чужбина е 4.5% общо и под 3% за водещите двадесет и пет компании.

Четиримата големи

Утвърден лидер в сектора е "Агри България" (1). В предприятието в Пловдив се правят спиртовани череши за изделията на Ferrero Group (Nutella, Kinder, Raffaello, Ferrero и др.). Компанията е собственост на "Фереро трейдинг Люксембург С.А." и е регистрирана в България през 1995 г. По-миналата година приходите на дружеството, които са изцяло от износ, за пръв път надхвърлят 40 млн. лв. През 2017 г. продажбите на "Агри България" нарастват по-умерено - с 2.4% до 41.8 млн. лв.. Компанията е изкупила череши за 37.5 млн. лв.

През 2017 г. приходите на "Куминяно фрут" (2) нарастват с половин процент до 36.5 млн. лв. От тях 88% са от продажби зад граница и те се увеличават с 3%. Портфолиото на компанията включва временно консервирани череши, черешов пулп, спиртовани череши. "Куминяно фрут" произвежда и замразени плодове за 7 млн. лв., което го прави номер две в този сегмент в България. Още 4.4 млн. лв. са приходи от сушени плодове, но "Регал 500" класира това производство в друга категория.

"Куминяно фрут" започва работа в България в началото на 90-те години. Регистрирана е в село Катуница, област Пловдив. Собственост е на Джовани, Роберто и Микеле Санторелли. Компанията има собствени черешови градини в цялата страна, а отскоро преработва и други плодове.

Експортно ориентиран е и най-големият български преработвател на плодове "Фрукто Сливен" (3). Износът генерира 97% от приходите на дружеството, които през миналата година се увеличават с почти 2% до 22.3 млн. лв. Акционери в него са Димитър Михалев Алексиев, Станислав Василев Станев, "APK 28", Варна, "Исо Транскомплект" и Карлен Андреникович Егизарян. Фирмата произвежда преди всичко плодови компоти, но освен това и малко конфитюри, консервирани зеленчуци и др. През 2017 г. дружеството е преработило 13 889 т суровини и е произвело 16 037 т плодови и зеленчукови консерви. Печалбата му е 741 хил. лв. Основните му цели за тази година са да събира навреме вземанията си, да оптимизира разходите и производителността на труда.

"Авиус 2003" (4) е създадена през 1990 г. с изключително предназначение да изкупува и преработва череши в спирт за бонбоните Mon Cheri на Ferrero Group. Завършва 2017 г. с приходи за 10.2 млн. лв., което е с 22% повече от предходната година. С най-голям дял в продажбите са черешите в спирт. Следват череши нуждите на сладкарската индустрия. Трето направление са соло замразените череши, вишни, малини, къпини и ягоди. От 2002 г. фирмата разполага с хладилна база, а от началото на 2015 г. отваря и втора фабрика за замразяване - в Пазарджик. Дружеството е базирано в с. Царацово, община Марица, и е собственост на Велин Велев Беляков.

Приходи между 5 и 9 млн. лв.

Производителят на конфитюри "Цима-99" (5) е единственото предприятие в групата с обороти между 5 и 9 млн. лв., чиито приходи нарастват през 2017 г. - с 28.6% до 8.9 млн. лв. Те са равномерно разпределени между вътрешния и външния пазар. Ако през 2016 г. по-голяма част са идвали от продажби в страната, през 2017 г. ръст 42% дава превес на износа, който е на стойност 4.5 млн. лв. Дружеството от община Раковски е семейна фирма на Цветан Георгиев Жеков и синовете му Георги и Николай. В асортимента му има 350 продукта, в това число пълнежи за сладкарската промишленост и термоустойчиви конфитюри. "Цима-99" изнася за 38 държави – САЩ, Израел, Русия, Япония, Чехия, Унгария, Румъния, Гърция, Испания и пр. През 2017 г. общите приходи на дружеството са 11.1 млн. лв., а печалбата му - 1.54 млн. лв.

Лидерът в сегмента на замразените плодове - ХБМД (6), завършва 2017 г. с приходи 8.55 млн. лв., което е с 10% по-малко от предходната година. Износът генерира 77% от продажбите на дружеството и той намалява по-слабо – с 8%. Базата на предприятието е в град Лозница, област Разград. До 1999 г. замразява дивечово месо, откъдето идва и името му "Хладилна база за дивечово месо". Сега замразява дребни плодове - малини, ягоди и вишни, без костилки. Собственост е на Кирил Търев (60%), Петра Търева (15%) и Петър Петров (25%). Към групата има земеделски компании, които осигуряват суровини – предимно малини.

"АСТ Попкорн" (7) - Съединение, произвежда пуканки за микровълнови фурни предимно за износ. През 2017 г. приходите на дружеството намаляват с 5.5% до 7.8 млн. лв. Спадът се дължи основно на по-слабите продажби на вътрешния пазар. Износът намалява само с 1.8%. Според доклада за дейността през миналата година "АСТ Попкорн" е добавило нови вкусове към пуканки и продажбите на европейския пазар са нараснали с 5.6%. Дружеството е собственост на Атанас Стоянов Стойчев и Аврам Николов Николов.

"Ековита" (8) е част от италианския холдинг Rigoni di Asiago, който произвежда биоконфитюри, бионектари и др. Предприятието в Пазарджик е открито през 2004 г. и разширено през 2011 г. През миналата година дружеството инвестира нови 1.2 млн. лв. в камера за съхранение на замразени плодове, като в сегмента е на трета позиция. Сега българското дружество е сред основните доставчици на суровини за Rigoni di Asiago, която е представена в страната и с две земеделски компании, специализирани в отглеждането на биоплодове. Около 90% от продукцията на "Ековита" е био. През миналата година приходите на дружеството, които са изцяло от износ, намаляват с 29% до 5.69 млн. лв. Според доклада за дейността причината е в по-малкото изкупена суровина.

"Булгарконсерв Рупите" (9) произвежда компоти от праскови, сливи, череши и вишни с плодове от България и Гърция. Съдружници в него са Йордан Милков Вятров и Зоя Методиева Евтимова. През миналата година приходите от продажби намаляват с 5% до 5.2 млн. лв. Причината е в свиване на задграничните продажби с 6.6%, което ръстът на продажбите в страната не успява да компенсира. В предприятието от с. Рупите тече процес на модернизация с европейско финансиране.

Приходи между 2 и 4 млн. лв.

Износът на пловдивското "Джем и Джем" (10) през миналата година се увеличава с 21%. Благодарение на това приходите от продажби на дружеството достигат 4.85 млн. лв. Експортът генерира почти една четвърт от тях и около 42% от него отиват за ЕС. В асортимента на "Джем и Джем" има над 150 артикула - конфитюри, топинги и кетъринг продукти, сред които и биостоки. Компанията е доставчик за "Метро кеш енд кери", а голяма част от продукцията се използва като полуфабрикат в производствата на "Роял фуудс холдинг", "Нестле България", "Бест фуудс" и др. "Джем и Джем" е собственост на Стойко и Илиана Кировски.

"Рийджън фруут" (11), което преработва и доставя замразени плодове и зеленчуци, е собственост на австриеца Бернд Барониг и на Георги Баиров. Компанията е учредена през 2012 г. във Велико Търново. През 2016 г. реализира приходи от 3.6 млн. лв. от износ. През 2017 г. продажбите на "Рийджън фруут" се увеличават с 31% до 4.74 млн. лв. Дружеството започва да работи и за вътрешния пазар, на който продажбите са за около 209 хил. лв.

Софийското "Балкан фруит" (12) принадлежи на Мастропаскуа Микеле и съществува от 2002 г. През 2017 г. приходите на дружеството нарастват с 9.5% до 4 млн. лв. Продажбите на вътрешния пазар остават почти на нивото на предходната година и са 52% от общите, но експортните се увеличават почти с 22%. "Балкан фруит" пакетира пресни плодове и произвежда замразени и сушени (лиофилизирани) плодове.

Фокус в бизнеса на айтоското "Авичерис" (13) са временно консервирани плодове изцяло за износ. Собственост е на Златина Миткова Митева. Приходите му през 2017 г. нарастват с почти 67% до 3.22 млн. лв.

Изминалата година е силна за "Фриго"(14) от Летница, област Ловеч - петият най-голям производител на замразени плодове в страната. Общите приходи на дружеството нарастват с 64.4% до 3.2 млн. лв. Продажбите на външните пазари се увеличават с 58% и генерират 94% от общите. Ръст има и на вътрешния пазар.

Предприятието е собственост на Галимир Димитров Гюзелев. Работи и в сегмента на замразените зеленчуци.

"Оберон – Х" (15) от Равно поле, община Елин Пелин, навлиза в категорията преработени плодове през 2016 г. чрез продажби на вътрешния пазар. През 2017 г. започва и износ. В резултат приходите на дружеството от неговите 16 вида конфитюри се увеличават 5.5 пъти до 2.92 млн. лв., като 78% от тях са задгранични продажби. "Оберон – Х" произвежда също пчелен мед, сосове, лютеници и доматено пюре. Пакетира варива. Работи за търговските вериги. Общите му приходи през 2017 г. са 14 млн. лв. Равни дялове в него имат Сашо Беров Шунев, Петко Атанасов Каратанчев, Николай Станков Зашев и Траян Георгиев Велев.

През последните две години Валентин Георгиев Ламбев, собственик на "Екоплод – БГ" (16), която преработва и консервира плодове и зеленчуци във Велико Търново, прехвърля активите на дружеството към новоучреденото "Екоплод Органик" (18). Същевременно Ламбев прехвърля своите дяловете и в двете фирми на офшорната "Адлър трейдинг ко" заради дълг от малко над 1 млн. лв. (главница, лихва и неустойки). Сумата става задължение към "Екоплод БГ". Управител на "Адлър трейдинг" е Свилена Ламбева. "Екоплод – БГ" работи само първото полугодие на 2017 г. Приходите му от продукция заедно с "Екоплод Органик" за 2017 г. са 4.7 млн. лв., от които 1.8 млн. лв. от износ. Това означава ръст 7.3% на общите приходи от продажби и спад 35% при износа в сравнение на резултатите на "Екоплод – БГ" от 2016 г.

През 2017 г. "Родина-Агро" (17) от Попово, област Търговище, замразява 1000 т малини, 100 т ягоди, 25 т къпини, 109 т кайсии. Приходите на дружеството обаче намаляват с 34.5% до 2.34 млн. лв. Продукцията му се изкупува в България от компанията му майка "Родина – холдинг". Тя изнася за Франция, Белгия, Англия. С европейско финансиране "Родина-агро" планира да изгради нов хладилник. Очаква се в резултат производственият капацитет да нарасне двойно, а този за съхранение – тройно. В "Родина холдинг" акционери са Петър Събев, Божидар Миланов, Калин Кукурешков, Георги Керезов, Маргарита Пенкова и Цветомир Цонев.

С оборот под 2 млн. лв.

В тази част на класацията са седем компании. "България фуудс" (19) от Летница, община Ловеч, произвежда замразени сливи, ягоди, кайсии, малини, вишни, къпини, боровинки, рози. През миналата година приходите на дружеството намаляват с 28.7% до 1.9 млн. лв., защото експортът се свива. Двамата български съсобственици преотстъпват дяловете си на немския съдружник - КД "Ленокс търговско и спедиционно дружество с ограничена отговорност и ко".

"Булмед 2002" (20) е базирано в община Раковски и е собственост на Петър Йосифов Сарийски. Търгува с мед и пчелни продукти. В класацията попада заради сладкото, наречено "боров мед". През миналата година приходите му в категорията нарастват с 29% до 1.8 млн. лв. Те са предимно от вътрешния пазар. И без това малкият експорт намалява още до 236 хил. лв.

"Кричимфрукт" (21) е производител на плодови концентрати от вишни и ябълки, мармалад от ябълки и конфитюр от ягоди. Дружеството работи изцяло за вътрешния пазар. През 2017 г. приходите му са намалели с 6.3% до 1.8 млн. лв. Съдружници във фирмата са Пламен Мирчев Върбанов и Георги Спасов Павлов.

Руската сладкарска индустрия има свой представител в България в лицето на "Хемако България" (22). Дружеството е специализирано в плодови пюрета и замразени плодове за износ. Мажоритарен акционер е "Кондитерская фабрика "Пермская", а миноритарен - Марат Борисович Швайцер. През 2017 г. приходите на дружеството, базирано в Индустриална зона Раковски, нарастват с почти 45% до 1.78 млн. лв.

Варненското "Биоплод" (23) е собственост на бившето дружество "Захарни изделия", което през 2014 г. е преименувано на "Семела инвест". В категорията то произвежда продукти като бионапитка с ябълки, конфитюр с джинджифил и лимон и други под търговската си марка Zido. През 2017 г. приходите на дружеството, които идват изцяло от вътрешния пазар, нарастват с 80% до 1.6 млн. лв. Акционери в "Семела инвест" са Веселин Петков Димитров и още шест физически лица.

"Органика Хекимов" (24) от с. Тъжа, община Павел баня, произвежда замразени биологични плодове изцяло за вътрешния пазар. Собственост е на Русен Донев Хекимов. Продажбите му намаляват с 12.3% до 1.6 млн. лв.

В класацията на последна позиция влиза софийското "Калуфрукт продакшън" (25). Дружеството произвежда сливов мус, ябълков мармалад, джемове и плодови каши. Приходите му, които са основно от износ, нарастват с 8.3% до 1.5 млн. лв. Собственост е на немското "Курт Пиян Ханделс" ГмбХ, на Параскева Борисова Керемидчиева и на Борис Маргаритов Керемидчиев.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал