Топ 25 на компаниите за зеленчуци увеличават бизнеса си

Тенденцията на общия пазар е за спад на продажбите и износа

Shutterstcok    ©  Shutterstcok
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Регал 500". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Производството на преработени зеленчуци в България през 2017 г. е на стойност 192.9 млн. лева - с 6% по-малко, отколкото предишната година. От тези приходи 44% (85.4 млн. лева) са генерирани на външни пазари. Износът също намалява, но по-малко – с 3%. През 2017 г. зеленчуци в страната са преработвали 131 дружества, шест от които са дебютирали в тази дейност.

Топ 25 на компаниите в сектора генерират 68% от общите приходи. За разлика от обшия пазар в групата на най-големите тенденцията през 2017 г. е възходяща – приходите от продажба на продукция нарастват със 7% до 131.48 млн. лв. Половината от тях са задгранични, а ръстът на експорта е с 5% спрямо предходната година.

Номер едно на българския пазар

Класацията за 2017 г. се оглавява от "Олинеза премиум" (1) с оборот от преработени зеленчуци за 17.9 млн. лв. Основен за компанията е българският пазар. Той генерира 89.7% (16 млн. лв.) от приходите й и тя е номер едно на него. Освен това "Олинеза премиум" реализира износ за 1.85 млн. лв.

Мажоритарен собственик в "Олинеза премиум" е Христо Георгиев Кръстев (98%). По 1% имат Иван Първанов Янков и Мария Георгиева Кръстева-Кирилова. Дружеството беше създадено през 2015 г. и към него на няколко етапа преминаха търговските марки и производството на "Олинеза". През 2016 г. двете фирми все още работеха в сектора успоредно. Ако се сравнят резултатите на "Олинеза премиум" за 2017 г. със сумарните приходи на "Олинеза премиум" и "Олинеза" от 2016 г., се вижда, че при бизнеса им с преработени зеленчуци има спад с 4.8%. В тези рамки обаче експортните продажби нарастват с 12.5%.

Общите приходи от продажби за 2017 г. на "Олинеза премиум", чието производство е в Костинброд, са на стойност 34.5 млн. лв. От тях 53% идват от лютеница и доматено пюре, стерилизирани краставички, кьопоолу и др. Останалите са от майонеза, салати, горчицата, конфитюри. Половината от продукцията се реализира в локални, национални и международни търговски вериги, а останалата - чрез договори с регионални дистрибутори в големите градове, пише в доклада за дейността. В предприятието работят 238 души.

Износител номер едно

Със задгранични продажби за 12.6 млн. лв. "Конекс Тива" (2) е износител номер едно сред българските производители на преработени зеленчуци. Експортът генерира 96% от общите приходи от продукция на компания през 2017 г., макар че е по-малък в сравнение с предходната година. В резултат компанията завършва 2017 г. с продажби за 13.1 млн. лв. - с 13% по-малко спрямо година по-рано. През 2017 г. "Конекс Тива" има лек ръст на вътрешния пазар, но оборотът на него е едва 527 хил. лв.

Най-много акции в дружеството има земеделската "Агро Сантия", собственост на 10 юридически и две физически лица. Сумарните акции на Константин и Илиана Ламбреви обаче ги правят най-голям собственик. Малки проценти от компанията имат още Петър Танев и Манол Манолов.

Консервната фабрика на "Конекс Тива" се намира в село Оризово, община Братя Даскалови. Портфолиото й включва зеленчукови смеси (в т.ч. лютеници, дипове и паста сос), мариновани зеленчуци, предястия и антипасти, сред които консервирани лозови и зелеви сарми и боб. В по-малки обеми компанията произвежда плодови сладка и компоти. Около половината от продукцията й е насочена към САЩ и Канада, но фирмата има добри експортни позиции и в Европа. Освен това изнася за Русия, Израел, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка.

Реалният номер две

Сумарните приходи на "Диони" (3) и "Дерони" (10) - 14.5 млн. лв. за 2017 г., правят групата на "Дерони" втори по значимост играч в сектора. Групата има общи приходи от продукция за миналата година 26 млн. лв. От тях 55% идват от преработка на зеленчуци. Останалите са от соеви сосове, макарони и спагети.

През 2017 г. приходите на "Диони", Стара Загора, от продажби на консервирани зеленчуци на вътрешния пазар нарастват с 5% до 9.5 млн. лв. Приходите на "Дерони", Хасково, от този сегмент са по-малко. Те също идват предимно от вътрешния пазар и през 2017 г. намаляват с 8% до 5 млн. лв. Износът обаче се увеличава с 18.7% до 545 хил. лв. и генерира 11% от общите приходи на дружеството.

Производителят на консервирани зеленчуци и плодове "Дерони"– Хасково, е собственост на Русю Георгиев Делчунков, Иван Делчев Парадов и Боян Стефанов Токов. Дружеството притежава 75% в "Диони" – Стара Загора, където останалата една четвърт принадлежи на Димитър Ангелинов (ЕТ "Сима-Бита-Димитър Ангелинов"). "Дерони" е успяло да затвори цикъла на производство. Зеленчуците се отглеждат в т.нар. "Градини на Дерони". Преработват се в три фабрики: двете на "Дерони" в Хасково и в Стара Загора, и във фабриката на "Диони" в с. Пряпорец, до Стара Загора. Фабриките разполагат с лаборатории за контрол на суровините и на крайните продукти. През 2017 г. производството в Хасково частично е модернизирано. "Дерони" притежава и четири логистични центъра: в София, Пловдив, Варна и Бургас. Стоки под марката "Дерони" се произвеждат също в Унгария, Гърция и Полша. За групата в страната работят 207 души.

Четвъртият започва с диворастящи гъби

Общо 10.9 млн. лв. са приходите от преработка и експорт на диворастящи и култивирани гъби и от производство на "зеленчукови консерви с висока екологична чистота" на двете дружества в класацията, свързани с Емилия Иванова Шойлева. Това прави бизнесдамата четвърти по значимост играч в сектора. ЕТ "Солариум А енд Е - Емилия Шойлева" (8) започва дейност през 1992 г. с експорт на диворастящи гъби – пресни, сушени и в саламура. По-късно бизнесът се разширява с производство на консервирани гъби, плодове и зеленчуци в собствено консервно предприятие в с. Куртово Конаре. Продуктите са под марката "Сола" и се изнасят в Европа, Северна Америка и Австралия. "Солариум А енд Е - Емилия Шойлева" завършва годината с лек спад на приходите – 4.4% до 5.5 млн. лв. Едва 12 хил. лв. от тях идват от продажби на българския пазар.

"Хелиос" (9), в което съсобственици с равни дялове са Емилия Шойлева и Адриан Прокопиев Младенов, има ръст на приходите 18% до 5.4 млн. лв. през миналата година. В тези рамки увеличението при продажбите зад граница е още по-голямо – 37% до 3.4 млн. лв. От експорт идват 63% от приходите на "Хелиос".

При замразените зеленчуци

Най-големите производители на замразени зеленчуци в България са на 11-а и 12-а позиция в класацията. През 2016 г. приходите от продажби на хасковското "Югоплод" (11) идват поравно от вътрешния и от европейския пазар. През 2017 г. тенденцията се променя - продажбите от износ намаляват наполовина. Тези на вътрешния пазар се увеличават, но само с 11%. В България компанията работи със собствена дистрибуция. Така общите продажби на зеленчуци на производителя намаляват с 16.6% до 4.7 млн. лв.

"Югоплод" произвежда също и замразени плодове - за още около половин милион лева. Освен това преработва плодове и зеленчуци на ишлеме. Дружеството е собственост е Красимир Димитров Бойновски и на "Кралекс" ООД, в което освен него съдружници са Росица Александрова Пандова и Сава Николаев Попсавов.

Почти 87% от продажбите на замразени зеленчуци и зеленчукови смеси на ямболското ЕФЕБ (12) през миналата година са зад граница. Износът на дружеството е нараснал с 14.6% до 3.9 млн. лв. Още по-голям е ръстът на вътрешния пазар, който все още има малък дял. Благодарение на тази динамика продажбите на дружеството се увеличават с 20% до 4.6 млн. лв. ЕФЕБ е собственост на Ставрос Евангелос Трицис и на Евангелос Ставрос Трицис. През 2017 г. наследниците на третия съдружник - Борис Салабашев, и останалите български акционери са прехвърлили дяловете си на Евангелос Трицис.

С гръцка собственост е и третият по значимост производител на замразени зеленчуци в България - чирпанската "Анкъл статис" (25). Компанията работи изцяло за износ – продава продукцията на собственика си, гръцката "Барба Статис". Влиза в класацията на 25-а позиция благодарение на ръст на приходите с 81% през миналата година до 2.5 млн. лв.

С фокус върху вътрешния пазар

Най-голям дял в портфолиото на "Булконс Първомай" (5) имат широка гама лютеници. Освен това предприятието произвежда доматени пюрета и айвари. През 2017 г. общите му приходи нарастват с 1.7% до 5.7 млн. лв. благодарение на ръста в продажбите на основния за дейността вътрешен пазар. Приходите от експорт намаляват с 39% до 309 хил. лв. През 2017 г. дружеството е преструктурирано от акционерно в дружество с ограничена отговорност. С равни дялове в него са Веселин Петков Димитров, Стефан Христов Фачев и Веселин Василев Славов (чрез "Липекс – НС").

Продажбите на плевенската "Сторко" (6) през миналата година спадат с 13% до 5.7 млн. лв. Асортиментът на дружеството включва над 100 продукта. Приходите от консерви от грах, фасул, царевица, домати, корнишони и други са за 3.3 млн. лв. Други 2.4 млн. лв. идват от замразени зеленчуци и зеленчукови смеси. В този сегмент фирмата е на пето място в страната. Собствеността на "Сторко" стига до регистрирана на Бахамските острови компания "Батърсий инвестмънтс бимитид" и се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

"Катрин Ко" (13) е дружество, базирано в индустриалната зона в с. Стряма, община Раковски, със собственик Екатерина Танева Коева. През 2017 г. влиза в класацията благодарение на ръст в продажбите 68% до 4.1 млн. лв. Произвежда доматено пюре концентрат, култивирани печурки и зеленчукови консерви под марката Rubikon.

"Булгар лук" (15) е собственост на Ясен Минчев Кехайов и Красимир Иванов Михов и още пет физически лица. Регистрирано е в с. Катуница, община Садово. Освен сушени подправки произвежда и зеленчуци на прах - лук, моркови, пащърнак, целина, праз, червени чушки и др. През 2017 г. приходите му се задържат малко под нивото от предходната година (спад от 1% до 3.9 млн. лв.).

Производството на зеленчукови смеси и туршии на "Филикон-97 (17), Пловдив, е ориентирано предимно за вътрешния пазар. През 2017 г. приходите на дружеството от продажби в страната намаляват с 11%. Малкият сегмент на износа обаче расте, така че в крайна сметка общият спад в приходите е 4.5% до 3.6 млн. лв. Производството на преработени зеленчуци генерира около 16% от общите му приходи от продукция, които за 2017 г. са за около 21.5 млн. лв. Основен принос за тях имат плодовите и зеленчукови сокове. Собственик на "Филикон – 97" е Борис Иванов Калибацев лично и чрез дружеството си "Еко Бистрец", в което миноритарен акционер е Иван Борисов Калибацев.

През 2017 г. пловдивското ЕТ "Пластика 85 - Ненко Радев" (18) успява да увеличи продажбите си на вътрешния пазар с 63%. В същото време износът му се свива до 77 хил. лв. В резултат общият ръст от продажби на дружеството е по-малък - с 47% до 3.2 млн. лв. Ненко Стоянов Радев произвежда в Садово над 90 продукта под марката "Канарче". Основен дял в портфолиото имат зеленчуците, консервирани с оцет.

Продажбите на горнооряховското дружество "Юнифейс" (20) нарастват с 6.5% през миналата година до 3 млн. лв. Фирмата с едноличен собственик Веселин Николов Какамъков произвежда консервирани зеленчуци. Нейна е марката салати "Апетито".

С поглед навън

Общите продажби на "Палиррия България" (4) през 2017 г. нарастват с 16.8% спрямо предходната година до 7.3 млн. лв. Едноличен собственик на дружеството е "Палирия Сулиотис", Гърция, и над 97% от приходите му идват от продажби зад граница в повече от 40 държави. Консервната фабрика е базирана в Нова Загора и според доклада за дейността осигурява работа на 900 души. Общите продажби са за 39.6 млн. лв. и имат ръст 7% спрямо предходната година. От тях най-голям дял идва от категорията сарми със зелев и лозов лист. Освен това произвежда айвар, имам, патладжан, лютеница. През 2017 г. дружеството е инвестирало 1.8 млн. лв. в производството. Завършило е склад за готова продукция с три товарни рампи, хладилен склад.

Угърчинската "Хайд" (14) влезе в класацията през 2016 г., след като приходите й от производство, преработка и износ на диворастящи гъби нараснаха с 2372% до 3.2 млн. лв. Собственикът на дружеството Тихомир Мичевски обясни ръста с факта, че е станал ексклузивен партньор за България на най-големия купувач на трюфели в света - Urbani Tartufi. Освен диворастящи гъби и трюфели "Хайд" преработва и замразява плодове, но само 5-10% от приходите идват от тази дейност. Годишният капацитет за преработка на предприятието е около 300 - 400 тона манатарки и диворастящи гъби, 500 тона плодове и 20 - 100 тона трюфели. През 2017 г. дружеството успява да увеличи приходите си с 21% до близо 4 млн. лв. От тях 98.8% идват от износ. Продажбите на вътрешния пазар са едва за 48 хил. лв.

Ямболското "Сатко" (19) имаше силна 2016 г., но през 2017 г. приходите му намаляват с 20.7% до 3.1 млн. лв. От тях само 19 хил. лв. са реализирани от вътрешния пазар. "Сатко" прави мариновани и стерилизирани зеленчуци и готови за консумация храни, които продава в Русия, САЩ, Германия, Словения, Румъния и няколко други европейски страни. Компанията е собственост на Кольо Желев Колев и Станислав Ников Пидаев.

Варненският производител на зеленчукови консерви "Айсис" (21) влиза в топ 25 благодарение на впечатляващ ръст на приходите - 81% до 2.8 млн. лв. От консервираните домати, краставички и доматено пюре на вътрешния пазар се продават под един процент. Дружеството е собственост на Тодор и Елена Славови.

С 40.7% намаляват приходите от продажби в зеленчуковия сегмент на "Пелтина" (22) като достигат 2.7 млн. лв. От тях близо 10% идват от вътрешния пазар, при положение че година по-рано той е генерирал близо 13%. Фирмата е регистрирана в София и е еднолична собственост на Тина Андреева Карадимова-Миланова. Производството е в град Искър, Плевенска област. Продажбите са за големи клиенти в ЕС и за търговски вериги в страната. Освен зеленчукови консерви дружеството продава биопродукти, готови ястия и компоти. Общите му приходи нарастват с 5% до 6.1 млн. лв.

Освен гръцката "Анкъл Статис" още четири дружества в класацията работят

Само за износ

Три от тях са в бизнеса с гъби, свързани са с италианска собственост, и са базирани в района на Пазарджик. Близо 2.5 пъти нарастват продажбите на "Гъбиланд" (7) през 2017 г. и достигат до 5.5 млн. лв. Ръстът в дружеството на Моника Чарфуля е равномерно разпределен в двата най-големи сегмента, в които то изнася – сушени диворастящи гъби и замразени зеленчуци. Седалището на "Гъбиленд" е в село Черногорово, община Пазарджик. То изнася и замразени плодове.

Пазарджишката "Максиланд" (16) на Доменико Русси е специализирана в износ на сушени диворастящи гъби. През 2017 г. приходите й намаляват с около една пета до 3.6 млн. лв.

В бизнеса с гъби е и "Агрорадопи" (24) от с. Драгор, област Пазарджик. Фирмата е собственост на Микеле Рениеро, Джанлуиджи Филипи, Морено Тривизан и Алчиде Рувиеро. Приходите й намаляват с 13% до 2.6 млн. лв.

В групата на чистите износители разнообразие внася "Колор фуудс" (23), Петрич, което произвежда зеленчуци, консервирани в оцет. Приходите от това перо нарастват с почти 28% до 2.7 млн. лв. Общият оборот на фирмата, собственост на Цецис Йоанис Георгиос, е 11.2 млн. лв, а годишният й ръст е 16%.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал