🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Автомобилите на 2015 - част I

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Alfa Romeo Giulia - ново начало за марката

Концернът Fiat беше позанемарил марката си Alfa Romeo, но с новата Giulia започва възраждане й. Това е най-престижният и скъп модел на италианците. Giulia e красива като произведение на изкуството, с иновативни двигатели, перфектно разпределение на масата между предния и задния мост и отлично съотношение тегло/мощност. Най-мощната версия разчита на шестцилиндров бензинов турбодвигател, разработен съвместно с "Ферари", предлагащ мощност от 510 конски сили. Той осигурява спринт до 100 км/ч за 3.9 секунди.

Audi Q7 е почти автономен автомобил

Audi Q7 e пълен с електронни системи, които се стремят да парират всички грешки на водача. Колата спира сама при препятствие или пешеходец на пътя, намалява автономно, според засечените от камерата знаци, предупреждава, ако отварянето на вратата е опасно заради идваща кола или велосипедист и т.н. Плъгин хибридната версия се задоволява с под 2 л/100 км въпреки мощността от 373 конски сили. Комфортът, луксът и пътното поведение са на ниво. Q7 може да ви транспортира до места, недостижими за доста от конкурентите му.

BMW Серия 7 задава стандартите за лукса

Материали от бъдещето в структурата на шасито и купето, управление на системите в колата с жестове, паркиране с насочване от ключа, докато водачът е отвън, едни от най-съвършените системи за гарантиране на безопасността на пасажерите, мощни и ефективни мотори... Изброяването на чудесата в новата Серия 7 може да продължи безкрай. Материалите, цялостната атмосфера и усещането в колата е за още по-високо ниво на лукс и комфорт, приближаващи се до ексклузивни автомобили като Rollce-Royse и Bentley.

Citroen C1 - малък, но забележим

Като стана дума за тенденции, това е моделът, който илюстрира новата вълна при компактните коли. Вече и те могат да бъдат шик, да се персонализират, така че да изразят характера на своя притежател, да са приятни за каране и да са магнит за погледи. Все по-голямо внимание се обръща на комфорта на пътуване и возене, който е близък до този в далеч по-големи модели. Свързаността с външния свят също е на високо ниво, като мултимедията със 7-инчов тъчскрийн и смартфонът стават едно цяло с допълващи се функционалности.

Dacia набляга на специалните серии

Достъпни, надеждни, с модерни и доказали качествата си компоненти - това са част от характеристиките на автомобилите Dacia, които ги превърнаха за трета поредна година в най-предпочитан избор за българите. Тази година на мода са специалните серии. Познатата Stepway линия навлезе при Lodgy и Dokker. Освен това Duster първо беше пуснат в лимитираната серия Champions Editions, а след това и в изпълнение Édition 2016. Всяка от колите предлага доста по-премиум визия, пък и дава възможност да притежавате истински уникат.

Fiat Tipo - достъпен и стилен

Fiat има традиции в производството на достъпни седани, но новият модел Tipo, популярен за кратко и като Ægea, е и много стилен. Колата ще се прави в завода в Бурса и ще се предлага на 40 пазара, основно в страните от Европа, Близкия изток и Африка. Моделът се предлага с два турбодизела и два бензинови агрегата, като мощностите им варират между 95 и 120 конски сили. Мултимедийната система с 5-инчов цветен реагиращ на допир екран дава високо ниво на свързаност.

Ford Mustang най-после и в Европа

Цели девет нови модела представи Ford тази година, но със сигурност най-запомнящ се е дебютът на Mustang. В своята над 50-годишна славна история колата за пръв път стъпва официално в Европа. Типичен представител на т.нар. Muscle cars, Mustang e див, бърз, първичен, зареждащ с адреналин и добро настроение. При моторите изборът е между класиката V8 с 421 коня или загрижения за природата ecoboost с 317 к.с. За Европа Performance пакетът е сериен и включва по-мощни спирачки и охладителна система с повишен капацитет. И с двата мотора Ford Mustang може да е купе и кабрио, а цените са изненадващо разумни.

Honda Jazz пак събира всичко

"Всичко влиза в Jazz-а", това беше рекламният слоган на предишната компактна Honda. За новата той е още по-подходящ, тъй като колата е прибавила почти 10 см към дължината си. Системата "магически седалки" е допълнително подобрена и в резултат за всяка транспортна задача може да се намери правилната конфигурация. Мултимедията от последно поколение с операционна система Android предлага удобствата на смартфон, а системите за сигурност са осезаемо повече. Окачването е далеч по-рафинирано, а моторът е по-динамичен и по-икономичен.

Hyundai Tucson е сред най-безопасните

Девет нови модела лансираха от Hyundai тази година, като един от най-впечатляващите е новият Tucson. Позициониран под Santa Fe, кросоувърът предлага лукс и комфорт като от по-високия сегмент. Моделът завоюва и максималните пет звезди за безопасност на тестовете на Euro NCAP, а асистиращите системи са много и прецизно работещи. С предно предаване или със задвижване 4Х4 Tucson предлага избор между три дизелови и два бензинови мотора, като на разположение е и последно поколение седемстепенен автоматик с двоен съединител.

Infiniti Q30 е спортен и функционален

Най-компактният модел на Infiniti има амбицията да комбинира пътното поведение на спортен автомобил и функционалността на хечбек с висока шофьорска позиция като в кросоувър. Q30 се цели в премиум купувачи с модерен лайфстайл, които искат да се отличават. За целта са на разположение варианти за персонализация. Освен, че е отлично шумоизолиран, автомобилът тушира неприятни звуци и чрез неутрализиращи ги вибрации от тонколоните. В същото време звукът от мотора може да е като на далеч по-расов автомобил, което е отново функция на аудиосистемата. Два бензинови и два дизелови мотора, предно предаване или задвижване 4Х4 - това са само част от опциите.

Jaguar XE срещу германската хегемония

В гамата от седани на Jaguar се появи нов впечатляващ модел, който се позиционира под познатите XF и XJ. В класа от години властват германските автомобили, но британецът е сериозно амбициран да ги притесни. Колата е сред най-способните на хлъзгав път благодарение на системата All Surface Progress Control. Моторите са четири- и шестцилиндрови, като най-икономичният консумира малко над 3 л/100 км гориво, а най-мощният е с 340 к.с. Салонът предлага лукс, комбиниран с най-съвременни технологии и фантастичния звук на аудиосистемата Meridian.

Kia Sorento изненадва с лукс

В момента, в която попаднеш в новия седемместен модел на корейците, е трудно да скриеш изненадата си от лукса и вниманието към детайла. Най-съвременните системи за сигурност и удобство допълват това впечатление, а комфортът на возене е сред най-впечатляващите в сегмента. Задната врата се отваря щом усети заставането зад нея на човека с ключа, а паркирането може да стане и напълно самостоятелно. Задвижването е поверено на расов турбодизел и модерен автоматик с двоен съединител, сякаш създадени за дълги лежерни преходи.

Land Rover Discovery Sport - универсалният

Land Rover е синоним на проходимост. Discovery Sport е поредното доказателство, като заслугата е на най-новата версия на системата Terrain Response. На хубав асфалт кросоувърът е не по-малко очароващ. По претенциозните могат да изберат система за промяна на настройките на основните системи, включително и окачването. В салона материалите са качествени, излъчването е модерно, а функционалността е на много високо ниво. Седемте места са сериозен плюс, като седалките в багажника не са за украса. Максималният багажен обем достига 1500 литра.

Lexus NX - брутално различен

Брутален, извънземен, страховит - това са малка част от описанията за новия кросоувър на Lexus. Хибрид или турбобензин, той среща на радушен прием. Освен с външен вид NX привлича и с най-голямото в класа си разстояние между задните и предните седалки. Водачът може да избира между комфортни и спортни настройки, а разходът може да бъде свален до около 5 л/100 км. Интериорът е спортно-елегантен, особено във фабрично тунингованата версия F Sport. Сред екстрите пък е система за безжично зареждане на електронни устройства.

Mazda MX-5 - чисто удоволствие

За четвърт век МХ-5 има над 950 000 продажби и е записана в книгата на рекордите като най-купувания двуместен спортен автомобил. Машина за доставяне на удоволствие в най-чист вид, новото поколение предлага още по-осезаемо сливане между водач и кола. Независимо кой двигател ще изберете, автомобилът е поврътлив, пъргав, податлив на заигравки, но и лесен за контролиране. MX-5 използва пестящи гориво двигател, шаси и скоростна кутия, а външният вид е просто убийствен.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал