🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пълна изолация

Новата Серия 7 на BMW дефинира бъдещите стандарти в луксозния клас

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заключих ли колата? Загасих ли фаровете? А колко ли гориво има? Тези въпроси често тормозят шофьорите, когато са далеч от автомобила си. Ключът на новото BMW Серия 7 знае отговорите. И не само тях. На дисплея, върху масивния чип за достъп, могат да се изведат данни за нивото на маслото, състоянието на спирачната течност, времето до следващото техническо обслужване и дори да зададете час, в който купето на лимузината да е затоплено или охладено.

Казано накратко, в новата седмица на баварците върховите технологии са навсякъде. От таблет, вграден в подлакътника на задните седалки, например могат да се правят почти всички настройки касаещи комфорта и удобството.

Управление с жестове

С жестовете пък става управлението на радиото, телефона и системата от камери. Иначе още с влизането в Серия 7 попадате в плен на лукса. Изборът на материалите, дизайна, атмосферата, всичко е точно както би трябвало да бъде в такъв клас автомобил. Усещането е за пълна изолация от околните шум, нервност, мръсотия дори.

Окачването пък създава впечатление, че гумите нямат досег с пътя, а колата се носи над него. Дори на грубо изкърпените пътни участъци основно глухото потропване подсказва, че настилката не е идеална. Друсане почти няма.

С натискането на бутона sport седмицата променя характера си. Крайният резултат е, че като водач напълно забравяш каква голяма кола караш всъщност - ускорението, стабилността, работата на спирачките и стабилизиращата програма - всичко е като в спортен автомобил.

Трилитровият дизел с мощност 265 конски сили е напълно достатъчен седмицата да е пъргава независимо от терена и изпреварванията да доставят удоволствие.

Търсещите нещо повече могат да го намерят в трите други мотора с мощност до 450 конски сили. За пръв път лимузината ще има и зареждаща се от контакта хибридна версия със среден разход на гориво около 2 л/100 км.

Мястото на водача в новата Серия 7 е идеално аранжирано. Сред новите екстри са седалките с масаж както отзад, така и отпред и няколко полезни онлайн услуги, достъпни чрез мултимедийната система - прогноза за времето, новини и т.н.

Светлини и сенки

Освен глезотиите седмицата предлага и много нови технологии, повишаващи сигурността, като лазерните фарове. Те осветяват на до 600 метра, или два пъти по-голямо разстояние от традиционните LED светлини.

Животът ви може да спаси и асистент за активно поддържане на избраната лента на движение, който вкарва колата в лентата и ако тръгне да я напуска, без да е даден мигач. Истински шедьовър е и системата от камери, показваща подробно всички възможни ъгли около колата и акцентираща на най-близките препятствия.

Двигател – 6-цилиндров дизел с турбо.

Работен обем - 2993 куб. см.
Максимална мощност - 265 к.с. Максимален въртящ момент - 620 Нм. Трансмисия – 8-степенна автоматична. Максимална скорост - 250 км/ч. Ускорение 0-100 км/ч - 5.8 секунди. Среден разход на гориво - 5 л/100 км. Емисии CO2 - 132 г/км.

Базов модел - 169 350 лв. с ДДС. Тестван модел – 237 665 с ДДС

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал