🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай: Дайте въглища!

Китайската енергетика праща много и различни сигнали в последните години, но е важна общата картина

Въпреки увеличаването на въглищните мощности, делът им в енергийния микс на Китай намалява
Въпреки увеличаването на въглищните мощности, делът им в енергийния микс на Китай намалява
Въпреки увеличаването на въглищните мощности, делът им в енергийния микс на Китай намалява    ©  Shutterstock
Въпреки увеличаването на въглищните мощности, делът им в енергийния микс на Китай намалява    ©  Shutterstock

За автора

Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от Американския университет в Благоевград с дългогодишен управленски опит в Близкия изток, а преди това консултант по енергийни проекти в EMEA и ръководител проекти в ТЕЦ "Бобов дол", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в "Марица-изток 2" и редица проекти в "Лукойл Нефтохим".
Текстът се публикува в партньорство с www.gorichka.bg.

Със сигурност, тези които се интересуват от това какво става с енергетиката в световен мащаб, са забелязали ударното увеличаване на разрешителните за нови въглищни блокове в Китай през последните 3-4 седмици. Повече от 100 GW нови мощности получиха зелена светлина.

Цифрите, без контекст, не говорят много и могат да подлежат на най-различни интерпретации. И разбира се, те не закъсняха - от смешното "имаме въглищна революция", до логичното на пръв поглед "край на зелените политики в Китай".

Естествено, няма нищо вярно в нито едно от двете.

Нека да се опитам да внеса малко яснота, доколкото това е възможно, защото информацията от Китай винаги е ограничена, винаги е с "едно на ум", но има и важни, чисто инженерни аспекти, които индиректно обясняват много.

Трябва да сложим нещата в перспектива, защото долните факти изглеждат изключително объркващи и противоречиви на пръв поглед:

  • Китай има над 1 TW инсталирани мощности от въглища.
  • Произвежданата от въглища електроенергия непрекъснато расте, в абсолютни стойности (с малки изключения през годините).
  • Произвежданата от въглища електроенергия, като процент от микса, непрекъснато намалява.
  • Китай е най-големият внедрител и производител на соларна и вятърна енергия в света.
  • Китай е най-големият производител на СО2 емисии в момента, но е отговорен за под 20% от емисиите, които вече са в атмосферата и които са резултат от западната цивилизация и индустриалната революция през последните над 100 години.
  • Има огромни изменения в производството от ВЕЦ поради засушаването през годините.
  • Китай въведе търговия с въглеродни емисии и в момента това е най-големият пазар на такива в света.
  • Цените на емисиите са значително по-ниски от европейските, но естествено всички очакват да се увеличават - точно както в Европа, когато се въведоха. Те са въведени за да е възможно постепенното преминаване към други, не толкова замърсяващи източници.

От горните факти може да се направят следните изключително важни заключения:

  • Очевидно е, че независимо какво желание има, заместването на 1 TW въглищни мощности е изключителна задача - и като финанси и като време.
  • След като процента в микса намалява, очевидно по-голямата част от ръстът на електропотреблението се поема от другите източници (газ, ВЕИ, атомна), а не от въглища.
  • Огромните ВЕИ инсталации изискат и огромни балансиращи мощности каквито батериите не могат да предоставят за момента, а вероятно няма да могат и в обозримо бъдеще.
  • Очевидно е, че атомната енергетика не може да е балансираща мощност за първично регулиране.

Противно на всеобщото схващане отпреди над 10 години за китайските технологии като нискокачествени и евтини копия на западните, китайската енергетика се разви по един доста интересен от инженерна гледна точка сценарий. Поради несгодите и неволята, те развиха въглищните централи до изключително високи и невиждани в света нива, като целта беше да отговорят точно на тези специфични за Китай условия, каквито са големите запаси на въглища и малко на брой алтернативи в миналото.

Какво революционно направиха в Китай?

Въглищните централи като цяло се водят базови - с други думи работят колкото се може повече време на един и същи товар (мощност). И те са проектирани за този режим на работа. Всяко изменение на мощността, в зависимост от консумацията в мрежата, води до термични стресове на оборудването и като цяло скъсява живота на тръбопроводи, турбини, тръбните снопове в котлите.

Това е и една от причините въглищните централи да са в изключително неизгодна позиция когато в мрежата се появяват променливите ВЕИ - ТЕЦ не само страдат от намалено производство (тоест по-ниски приходи), но и на всичкото отгоре от увеличени разходи за MWh, тъй като не са проектирани да намаляват и и увеличават мощността си бързо.

Китай в момента е единственият най-голям производител на въглищни блокове, които могат да работят на ултра критични параметри. Това са блокове работещи на умопомрачаващите 275 бара и нагоре налягане и температура на парата в границите 600-670 C. Това позволява КПД на блока да бъде дори в границите 45-50%, при средни 25-30% на старите блокове. Ето защо такъв 1 GW блок, замества 10 малки 100 MW блокове и в същото време генерира половината от емисиите и се нуждае от половината от въглищата. Затова има много силен икономически стимул стари и малки блокове да бъдат подменяни с тези от ново поколение.

Още по-голямото предимство на тази блокове е, че могат да работят на минимален товар до 19% от номиналния си, което ги прави изключително удобни за балансиращи мощности. Да, те пак са подложени на термични стресове, вероятно пак имат примерно 7-10 МВ/Мин ограничения в промяната на мощността, но това е повече от достатъчно на първо време в комбинация с ВЕЦ и батерии.

Какви въпроси си задават хората?

Добре, след като имат технологиите и го правят от години, защо сега има бум, а не преди години? Отговорът е много прост: правеха го, но не с такива темпове. Газът беше изключително евтин, особено по време на Ковид-а и преди безумните действия на Русия в Украйна. Китай всъщност започна подмяна на горивната база от въглища към газ преди 4-5 години.

Освен цената на газа (която е абсолютно непредсказуема в момента), има допълнителен риск с доставките - както от Русия, поради сериозните притеснения свързани с интегритета ѝ и очакваните турбуленции покрай войната, така и с доставките на втечнен газ от Америка и други страни. Китай има дългосрочни договори с американски компании за доставки на LNG, но при евентуално ограничаване на доставките (каквито дискусии има в момента) може да се повтори ситуацията с Русия. Отделно, при наличието на огромно количество американски войски в Близкия изток, на практика Америка контролира търговията с втечнен газ през проливите. Чисто теоретично, при усложняване на обстановката, всичкият добиван газ в Америка и съюзници (като Австралия и Канада) отива за Европа и много малко или нищо за Китай. Ето защо, Пекин ударно инвестира във ВЕИ и сега във въглища, точно за да е готов за такъв сценарий.

Китай също внася въглища, но всъщност много малко (5-6%) и е по-скоро като лост за влияние и/или подкрепа. Даже можете да срещнете заглавия за рязък скок на вноса на въглища в Китай, което фактически може и да е вярно, но има минимален реален ефект върху въглищното потребление.

Какви уроци може да изведе България от китайския опит?

Очевидно е, че не можем да разчитаме на нищо като китайски технологии в областта на въглищата. Нещо повече, дори за тях, това е краен вариант и го правят в момента единствено и само заради неотложни, свързани със националната сигурност събития.

Те също въведоха търговия с емисии, а с въвеждането на трансграничните емисионни такси от ЕС, всички китайски фирми ще бъдат подложени на натиск и ще видим евентуалното преместване на фабрики в други страни, като формалната причина може и да бъдат точно тези такси. Това е важно и защото популистите обясняват как едва ли не, това са измислици на Европа и ако напуснем ЕС ще можем да си "пушим" на спокойствие.

Другият важен урок е, че трябва да се ускоряват на максимум соларната и вятърната (предимно офшорната) енергетика, защото това е единственото нещо, които ще гарантира, макар и в минимално количество, напълно независима от никой електроенергия.

България е закъсняла ужасно много, но може да се включи с дялово участие в някой от напредналите проекти в региона, по подобие на гръцката PPC. Това обаче е малко вероятно, при сегашното управление на енергетиката.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kec291082618 avatar :-|
    Elin Elinov
    • - 3
    • + 3

    Ние сме горд народ нямаме нужда от Китайски опит ще купуваме демократичният чист Газ от свободната страна наречена Америка ,че е скъп без значение стига да не от недемократична страна като Русия.

    Нередност?
  • 2
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • - 1
    • + 1

    Не е добра тенденцията с тези въглища... предвид колко много замърсяват въздуха! Истината е в природния газ и какви ти въглища в 21 век? Защо мислите всички нови жилищни сгради се сторят и всички са на газ, това е модерно , екологично, и е устойчив във времето начин на отполение.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    До коментар [#2] от "Nikoleta Borisova":

    Имаше един период, новото строителство в БГ беше без комини, спряха да го изискват по спецификация.
    После го върнаха отново. Що ли ?..

    Нередност?
Нов коментар