🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сглобяеми къщи: какво трябва да знаем

Дървените конструкции завземат все по-голям пазарен дял - заради краткото строителство и относително изгодната цена, но финансирането все още е проблем

В България има административни ограничения за етажността на дървените къщи. От съображения за пожарна безопасност те не могат да надхвърлят три етажа
В България има административни ограничения за етажността на дървените къщи. От съображения за пожарна безопасност те не могат да надхвърлят три етажа
В България има административни ограничения за етажността на дървените къщи. От съображения за пожарна безопасност те не могат да надхвърлят три етажа    ©  ''Тед Хаус''
В България има административни ограничения за етажността на дървените къщи. От съображения за пожарна безопасност те не могат да надхвърлят три етажа    ©  ''Тед Хаус''
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Сглобяеми къщи, дървени къщи, американски къщи - терминологията в България е леко объркваща, но трите израза означават едно и също нещо: къща за постоянно или временно обитаване, която вместо с тухли и бетон е изградена от дървена конструкция и изолационни материали. Този тип къщи са строителен обект по смисъла на Закона за устройство на територията и за тях се изисква пълен набор от документи и валидно строително разрешително. В България има административни ограничения в етажността от съображения за пожарна безопасност - те не могат да надхвърлят три етажа. В много държави, където дървените конструкции са масово явление, такива лимити няма.

Предимства

Безспорно предимство на сглобяемите къщи е значително по-краткият срок на изграждане - материалите са по-леки, няма мокри процеси - самото строителство без документацията и бетоновия фундамент отнема не повече от три месеца. "Нормативната уредба в България е такава, че всяка къща трябва да има долен фундамент. Собственикът или фирмата за дървени конструкции могат да наемат за него подизпълнител, но самото строителство започва от този момент - от кота нула и излят бетон", казва Витан Николов собственик на "Паркланд" - компания за дървени къщи по американска технология. Той започва бизнеса си, след като сглобява къща за себе си и семейството си край София и се убеждава в предимствата на технологията.

"С дървена конструкция всичко става по-бързо - за една седмица би могло да се вдигне първият етаж, за три седмици да се стигне до покрив. Говорим за грубия строеж. Вече изолационните материали, каменната вата, външната изолация или дъсчената обшивка - зависи какво е заложено в проекта, отнемат повече време, като пак зависи от това какво иска възложителят, в какви срокове цели да се вмести и какъв му е бюджетът", разказва предприемачът. Той посочва, че дървото е лек материал, което означава, че можеш да работиш с много по-малко хора и с по-малко транспортни разходи: "Конструкцията е от дървени рамки, които не са плътни - трима души лесно могат да вдигнат всички стени на една къща от 100 квадрата за три дни. При монолитното строителство трябва да се направи кофраж, да се излеят колони, греди, след това да се затвори с тухли и т.н." Тъй като няма мокри процеси, в новата си къща можеш да се нанесеш веднага, без да се притесняваш, че влагата ще те превземе.

При добро изпълнение има и предимството на високата енергийна ефективност - къщата няма термомостове, цялата дебелина на стената може да бъде топлоизолация, а разходите за отопление да намалеят чувствително. Има и предимствата на прогнозируемостта - по отношение на проекта, цената и срока на изпълнение. Не на последно място и въглеродният отпечатък е по-нисък: дървото е рециклируем материал, самият процес по сглобяване на дървена къща замърсява много по-малко от строежа на тухлена.

Недостатъци

Недостатъците на дървената къща могат да се проявят, ако материалите и изпълнението са некачествени и при недобро познаване на технологията на изграждане. "Ако пропуснеш някоя стъпка, пестиш от материали - дали от незнание или от недобросъвестност, крайният резултат може да е лоша изолация, течащи фуги: неща, които няма да видиш с просто око, но след няколко години ще се развие мухъл, и то много по-бързо, отколкото в тухлената сграда", казва Витан Николов. Добавя, че тези сгради, както и другите изискват поддръжка: колкото и пари да дадеш, за да ти построят къща, няма как да не я поддържаш след това. "Този манталитет от панелните блокове, където ние отиваме на седмия етаж, за да няма поддръжка и да си плащаме вноската за входа, е нереалистичен", казва строителят.

"Огромен проблем пред дървените къщи остават ликвидността и затрудненото финансиране", коментира Теодор Иванов, собственик и управител на "Тед хаус", едно от наложените имена на пазара. Той се занимава с дървени конструкции от осем години и само за 2020 г. има 40 изпълнени проекта. По думите му едва няколко банки приемат за обезпечение сглобяема къща. Проблемът е, че законодателството изостава от тенденциите в строителството - според административната уредба сглобяемите къщи са "паянтови постройки" - архаична класификация от началото на 90-те, която се отнася за къщи с дървен носещ скелет и стени с пълнеж от вар, глина, кал, дъски и др.

Много от клиентите на Иванов финансират началото на строежа с потребителски кредит, а други успяват да заменят апартамент за къща. Очакванията са, че само до няколко години обаче банките ще се отворят още повече към сегмента (дори и без актуализация на законодателството), тъй като е все по-разпознаваем.

Цена

Цената на дървената къща би могла да бъде по-ниска от тази на тухлената - поради споменатите вече причини: по-лек материал, по ниски транспортни разходи, по малко хора на обекта. Да ти излезе евтино обаче не е много умна мотивация за нещо, с което ще живееш дългосрочно. "И тухлена къща по-евтина могат да ти построят, но дали е разумно", пита Витан Николов. Качественото изпълнение освен това гарантира по-ниски разходи за отопление. Също така много зависи на какъв етап се издава къщата: Дървената конструкция без довършителни работи може да падне на 250 евро/кв.м. За цялостно и качествено изпълнение - от полагането на фундамента до изпълнение на довършителни работи като дограми, замазки и др., цената може да скочи на 650 евро/кв.м.

Теодор Иванов от "Тед хаус" посочва, че благодарение на високата си продуктивност може да предложи цени на клиентите си от 685 лв./кв.м без фундамента, в които са включени довършителни работи като качествени покривни покрития, подови настилки, метални обшивки и др. (Бетоновият фундамент е в порядъка от 100 до 250 лв./кв.м). За клиента остава само да си избере мебели и осветителни тела. "Мога да си го позволя, защото имам десет строителни работници и още 50 души бригада, които са ми постоянни подизпълнители и вдигат къщата за два месеца", казва Иванов.

Все по-голям пазарен дял

Управителят на "Тед хаус" се е запалил по технологията, след като се запознава с нея на бригада в САЩ. "Преди осем години едвам убедих един авантюрист да му построя такава къща за шест месеца. Oтначалото на пандемията имам 800, без да съм платил един лев за реклама - всичко е препоръки от клиенти и интерес от хора, които са влизали в такава къща", казва Теодор. И докато в началото не е смеел да откаже нито една поръчка и е правил маломерни къщи, сега той рядко строи жилище под 150 - 160 квадрата. Всяка година бройката на къщите, изградени от него, нараства с поне пет - за 2020 г. те са 40. По думите му все повече млади и известни хора се насочват към дървените конструкции като съвременна и екологична алтернатива. В сглобяема къща живее водещият Део. Подобна си е поръчал и готвачът и телевизионна звезда Лео Бианки.

"Наблюдавам още една тенденция - много хора, които първоначално са се насочили към тухлени сгради, впоследствие разбират за предимствата на дървените, преминават към промяна на конструктивния чертеж с цел да им построим такава. Вече имаме над 15 такива къщи, а до края на 2020 г. са планирани още две много големи - от по 300 кв.м, в Русе", казва още Иванов.

Най-важното за дървената къща

според "Суит хоум"*

1. Здравина - стомонобетонова, метална или дървена конструкция - видът на материала няма значение. Натоварванията са едни и същи за всяка от тях и се оразмеряват по едни и същи норми. Трите са еднакво здрави.

2. Бързина - при масивните сгради скоростта на изграждането на конструкцията се влияе от метеорологичните условия. Стоманените и дървените конструкции не се влияят от тях. Префабрикирането, изготвянето на конструкцията в производствени условия са решението на този проблем.

3. Топлоизолация - цялата дебелина на металната и дървената конструкция на практика е топлоизолация, докато при стоманобетона има 25 см, които имат друго предназначение. Металната и дървената конструкция са скелетни, което позволява цялата дебелина на стената да бъде запълнена с топлоизолация.

4. Топлинна инерция - това е свойството на стените и подовете да отдават топлина. Масивните сгради много добре акумулират и отдават топлина. Бавно се затоплят, но отдават дълго топлината. При дървената и металната конструкция всичко е облечено в гипсокартон и те не акумулират енергия в себе си.

5. Финансиране - масивните сгради са традиционни за българските географски ширини и затова финансирането им е по-лесно. Докато сглобяемото строителство е новост и финансирането му се осъществява само в определени банки. Но не се притеснявайте, финансират ги.

6. Типови къщи и индивидуални проекти - типовите къщи в 99% не съвпадат с потребностите, бюджета и парцела. В индивидуалния проект има свобода, чрез която всеки сам може да определи разпределението, да се побере в бюджета си и да се съобрази с особеностите на терена. Цената за индивидуален проект е пренебрежимо ниска, за да бъде избран типов проект.

7. Цената - при качествено изпълнение на монолитна и сглобяема къща цената е една и съща.

*"Суит хоум" са една от първите фирми у нас за еднофамилни къщи с дървени конструкции. Тя е на пазара от 13 години.
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    bwc16183777571047963 avatar :-|
    alpha dental
    • + 6

    Прекрасна статия, изключително интересна и полезна. Основното предимство на сглобяемите къщи действително е краткият срок за изпълнение. Много е важно качеството на материалите. С моя съдружник си строим в момента 2 дървени къщи в Ковачевци, но материала за построяването им е изцяло вносен-KVH. От Австрия и Словения. У нас не намерихме качествени материали, произведени в български дъскорезници. Всичките греди и дървесина не отговарят на стандартите за сухо строителство. Ползвахме само български OSB плоскости.

    Нередност?
  • 4
    hdj27318443 avatar :-|
    Стабилни в мизерията, епизод пореден
    • - 5
    • + 5

    Краткият срок за изпълнение на сграда, в която очакваш да живееш поне 50 години, няма как да е мотивация. При сходна бумащина и цена, остава само (може би) да е по-еко.

    Нередност?
  • 5
    kolkozabavnoooo avatar :-P
    Stoyan Andreev
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Кратките срокове не идват от мизерно изпълнение от по-добра технология. Бетонът на обекта набира якост 28 дни. Малка къща от готови панели, произведени в цеха, може да се сглоби за 2 дни.

    Нередност?
  • 6
    alexpp avatar :-?
    alexpp
    • + 5

    Само не разбрах дали това е реклама на този тип къщи или на този строител!?
    Наблюденията ми са, че само сроковете за изпълнение на тези къщи са предимство, доколкото е смислено човек да бърза при инвестиця от този род. Иначе груб строеж, тухлена постойка от 360 квадрата ми я построиха точно за 6 месеца. Да, вярно е, че има мокри процеси и трябва да чакаш най-малкото да изсъхне, но пък тухлената стена за мен е за предпочитане. Стени от гипсокартон не ги понасям - чукнеш на тях и те кънтят все едно си в консервена кутия. Съвсем отделна тема е доколко са сигурни дървените къщи при пожар. И ако някой си казва, че на него няма да му се случи, да помисли пак. И аз така си мислех, но миналата година горя на 20 метра от мен пожар със 7 метрови пламъци. И като за последно - имам позната с къща с дървена конструкция. В един от панелите някакси беше влязла и умряла мишка. Та част от къщата беше неизползваема за известно време.

    Нередност?
  • 7
    jsy1442431663474484 avatar :-|
    ghOsTrIdEr
    • - 5
    • + 5

    По принцип само Ганя ги нарича "сглобяеми", "дървени", "американски", "паянтови" и пр. В нормалните части на света им казват просто "къщи". Не смятам, че скандинавците, американците, германците и мн. други са по-прости от Ганя. Просто Ганя си знае неговото от десетилетия - 500 квадрата бетон и тухли - цял живот не може да я измаже, за стопляне да не говорим...

    Нередност?
  • 8
    tarikata avatar :-|
    Петър Петров
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#] от "":

    Ганя си ти . В цяла Европа къщите са тухли камък и бетон.

    Относно къщите от дърво - нямат никакво предимство.

    Нередност?
  • 9
    avtolik avatar :-|
    avtolik
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#8] от "":

    Така е. 400 милиона човека в Северна Америка са будали, добре че се появи ти да им го обясниш.

    Нередност?
  • 10
    office795 avatar :-(
    Христо Чорбаджийски

    Gospodari.com

    Семейство чака над 2 години за “бързострояща” се сглобяема къща (РЕПОРТАЖ)

    Скъпи приятели, към нас се обърна семейство, решило да си построи сглобяема къща в с.Подгумер, община Нови Искър. Те са сключили договор като юридическо лице със Sweet Home – компания, занимаваща се с производство на бързи и енергийноефективни сглобяеми къщи през 2019 година

    https://gospodari.com/ %D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-2-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82/?fbclid=IwAR1dtydZfOsVf0NWEkNSA83L-wJ6VR5wlNobLROUSkdBgIgO-r3_2omkzRY

    Нередност?
Нов коментар