🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Quartal за улична храна

Първият street food комплекс в София ще отвори врати в средата на юни с 14 заведения за храни и напитки

Трима от съсобствениците на Quartal, Александър Щерев, Цветан Тодоров и Слави Христов, започват работа по комплекса преди близо две години
Трима от съсобствениците на Quartal, Александър Щерев, Цветан Тодоров и Слави Христов, започват работа по комплекса преди близо две години
Трима от съсобствениците на Quartal, Александър Щерев, Цветан Тодоров и Слави Христов, започват работа по комплекса преди близо две години    ©  Цветелина Белутова
Трима от съсобствениците на Quartal, Александър Щерев, Цветан Тодоров и Слави Христов, започват работа по комплекса преди близо две години    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Първият street food комплекс в София ще отвори врати в средата на юни с 14 заведения за храни и напитки.
  • Основателите Слави Христов и Цветан Тодоров искат да го превърнат и в открито място за събития и концерти.
  • Освен приходите от наем бизнес моделът включва още такси за провеждане на събития, както и процент от оборота.

Уличната храна вече не е просто евтина алтернатива на ресторантите. Тя се превръща и в социално преживяване за местни и туристи, а Street food културата набира популярност и в България. Все по-често се появяват подвижни фургони за храна, а в средата на юни ще бъде факт и първият парк за улична кулинария в София. В Quartal отворят врати 14 обекта с храни и напитки, като кухните им се помещават в метални транспортни контейнери. Организаторите целят да превърнат парка и в място за провеждане събития, концерти и спектакли на открито.

По международен пример

Основните двигатели на проекта Quartal са Слави Христов и Цветан Тодоров, които преди две години се обединяват около идеята да създадат открито място, което да предлага цялостно културно преживяване на посетителите. Христов има дългогодишен опит в управление на заведения, сред които пекарна, бар, ресторант от веригата Subway, а допреди по-малко от година е част и от веригата за бургери Boom!Burgers. Преди близо 10 години Цветан Тодоров, ветеринарен лекар по образование, пък отваря свой италиански ресторант, който е първият му досег с ресторантьорския бизнес. Сега той вече не съществува, а основният му бизнес е свързан с оборудване за свинеферми.

Обикаляйки различни места по света, те виждат редица модели за продажба на улична храна и решават да предложат подобен модел и в България. "Преди да започнем проекта, имахме идея да разположим в отдалечени от центъра на града места 2-3 отделни контейнера за храна, но в крайна сметка бизнес моделът не изглеждаше достатъчно разумен", разказва пред "Капитал" Цветан Тодоров. Затова те решават да направят цял парк с различни видове храни и напитки по подобие на такива комплекси в Лондон, Москва, Прага и други големи градове.

Необходимият първоначален капитал обаче е немалка сума и те търсят партньори за създаването на първия street food парк в София. За инвеститори в проекта привличат Александър Щерев, собственик на компания за производство на опаковки, и Никола Николов, собственик и управител на "Domino's България". Така те създават компанията "Проджект Си груп", като собствеността й е разделена поравно между четиримата основатели на мястото Quartal.

Наемателите в Quartal:

Grano Pizzeria Napoletana

Leo's Pasta

Месоядницата от Бойковски

El Gallo Cantina Mexicana

Virtuoso BubbleTea

Hummusbar

ROIS

MasterCard PopUp

Coffero

Gelato & Latte

Da Massimo & Fabio

Soup & Stick

Ale House

Street Chefs

Контейнер под наем

Първият парк за улична храна се очаква да отвори врати в средата на юни. Той се намира на столичния бул. "Черни връх", като основателите избират мястото заради лесния достъп с метро, кола и в близост до кварталите в подножието на Витоша. Quartal ще се разполага на площ 3200 кв.м, които освен пространството за улична храна включва и паркинг. "Мястото представляваше зелена площ с много боклуци. Изградихме изцяло канализация и водопровод, постарахме се да оставим почти всички дървета и не сме изливали бетон, за да запазим земята", казва Цветан Тодоров. Площта е наета дългосрочно от частен собственик, но по думите на основателите размерът на наема е конфиденциална информация. Общата инвестиция в комплекса до момента надминава 600 хил. лв.

Quartal включва общо близо 20 контейнера, в които се помещават 14 кухни на различни брандове за храни и напитки. "Целта ни беше да изградим комплекс, от една страна, с познати заведения, а от друга, с такива, които за пръв път отварят обект. Задължително условие беше обаче всички те да приготвят различни видове храни, за да няма припокриване на менютата", обяснява Слави Христов. В началото основателите на комплекса активно търсят наематели на контейнерите, но с напредването на строителната дейност интересът се увеличава и към момента капацитетът на Quartal е изцяло запълнен.

Всеки от контейнерите е с размери 30 кв.м и се отдава под наем с изолация, дограма и боя. Наемателите от своя страна трябва да инвестират в своята кухня, като от тях се покриват и разходите за ток и вода на контейнера. Макар основателите на комплекса да не споделят точната сума на наема, те уточняват, че той е един и същ за всички. "Наемът включва също цялостната поддръжка на комплекса, охрана и популяризирането на мястото от наша страна", казва Слави Христов. Битовите разходи по общите площи също се покриват от основателите на Quartal.

Около контейнерите има близо 250 седящи места и различни по големина и височина маси. Цветан Тодоров разказва, че в допълнение ще има малка библиотека, където посетителите могат да четат книги, пейки, люлки и пуфове. Някои от заведенията са обособили в контейнерите си и собствени места за клиентите им. В парка има и един контейнер, преобразуван в санитарен възел. Работното време на заведенията в Quartal ще започва от рано сутринта за тези, които продават кафе, но всички брандове имат ангажимент да са отворили кухните си най-късно в 12 ч. Работният процес ще приключва в 22 ч.

В комплекса за улична храна ще бъдат поощрявани безконтактните плащания. Въпреки, че използването на пари в брой няма да бъде ограничавано, основателите целят да създадат култура в клиентите за по-често използване на карти и мобилни телефони при плащане.

Място за храна и преживявания

Идеята на екипа е освен парк за разнообразна улична храна Quartal да се превърне и в място за провеждане на различни събития на открито. Затова всеки петък и събота различен DJ ще пуска музика, а през останалото време ще се провеждат концерти, представления и ще гостуват стендъп комедианти. Мястото би могло да се отдава под наем и за организиране на фирмени събития. "Това е още само идея и не сме мислили точните параметри, но фирмата вероятно ще трябва да реализира минимална консумация или да плати такса за наем", казва Слави Христов.

Така освен приходите от наем на контейнерите бизнес моделът на Quartal включва още такси за провеждане на събития, както и процент от оборота (т.нар. подоходен наем). Прогнозата на основателите е да възвърнат инвестицията си след около две години от отварянето на Quartal. За това време обаче те планират да открият още подобни комплекси за улична храна. "Гледаме още локации в София, Пловдив, а преди пандемията от коронавирус имахме план да развием бизнеса и извън България. Гледахме места в Австрия и Унгария, но за момента тези планове са на изчакване", уточнява Цветомир Тодоров. По думите на екипа към този момент фокус за тях е да предоставят на клиентите хубава храна и приятно преживяване през идните летни месеци.

Q/A

При какви специфични мерки ще отвори врати Quartal?

Цветан Тодоров: Ние сме облагодетелствани, защото сме изцяло на открито и сме спазили всички правила за разстояние между масите. На входа ще има поставени дезинфектанти, като се надяваме, че при положително развитие на ситуацията мерките ще продължат да бъдат облекчавани.

Как ще работи Quartal през зимните месеци?

Цветан Тодоров: Имаме няколко проекта за осигуряване на закрити места. Едната идея е построяването на дървени отопляеми къщи в комплекса. Може да направим и тераси върху контейнерите, които да закрием през зимата или пък да затворим т.нар. площад в центъра на комплекса.

Слави Христов: Декември може да направим голям коледен базар. Да украсим комплекса, да предлагаме греяно вино и да предоставим такъв тип улично преживяване. Очакваме януари и февруари да бъдат по-слаби, защото тогава е много студено. В този период ще работим повече в посока създаване на по-добри условия за доставка, ще промотираме възможности хората да дойдат и да си вземат храна за вкъщи.
Все още няма коментари
Нов коментар